MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO, üyelerini Avrupa Yeşil Mutabakatına hazırlıyor 12.09.2024 tarihinde yayınlandı

Avrupa Birliği pazarından pay almak isteyen üretici ya da bu üreticilere hizmet veren firmaların 2030 yılına kadar AB Yeşil Mutabakatı çerçevesinde uygulamaları gerekli dönüşümler KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı ve Avrupa Yeşil Mutabakatı Bilgilendirme Toplantısıyla anlatıldı. Buna göre firmaların bugünden üretimde emisyon değerlerini hesaplatmaları, hammaddeden son ürüne kadar geçen tüm süreç için dijital takip edilebilirlik sistemlerini kurmaları, ürün dayanıklılıklarını artırmalarına yönelik dönüşüme başlamaları gerekiyor. Dönüşüm için sağlanacak KOSGEB desteklerinden yararlanmak için son tarih 30 Kasım.


MTSO, üyelerini Avrupa Yeşil Mutabakatına hazırlıyor

Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından üyeleri bilgilendirmek amacıyla KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı ve Avrupa Yeşil Mutabakatı Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, Dünya Bankası Danışmanlarından Gürhan Mamaklıoğlu ve KOSGEB Başkan Yardımcısı Bilal Kendirci’nin katıldığı programda katılımcılara yeşil dönüşüm sürecinin Avrupa Birliği’ndeki ilerleyişi, Türkiye’ye etkileri ve Türk firmaların bugünden neler yapması gerektiği konusunda bilgiler verildi. Bu dönüşüm için gerekli desteklerin detayları aktırıldı. Katılımcılar, Dünya Bankası ile Türkiye’deki sanayi firmaları için etkin bir yeşil dönüşümü desteklemek amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK tarafından yürütülen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında hazırlanan Yeşil Sanayi Destek Programı hakkında bilgilendirildi. Yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği, atık yönetimi, döngüsel ekonomi gibi tematik alanlarda gerçekleştirebilecekleri faaliyetlere odaklanan destek programından daha çok sanayi KOBİ’sinin yararlanabilmesi adına düzenlenen etkinlikte AB Yeşil Mutabakatı kapsamında işletmeleri bekleyen değişimlerle yeşil dönüşümün verimliliğe ve rekabete etkisi hakkında tecrübe paylaşımları da yapıldı. Toplantıda ayrıca KOSEB Yeşil Sanayi Destek Program başvuru, değerlendirme ve destek süreçleri hakkında bilgiler verildi. 

Gökbulut: “KOSGEB iş dünyasının değişen ihtiyaçlarına hızla yanıt veriyor”
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, üretim sektörünün son dönemlerde yeni bir kavram olarak yeşil dönüşümle tanıştığını söyledi. İş dünyasının değişen ihtiyaçlarına hızla yanıt veren KOSGEB’in bu alanda da hızlı hareket ettiğine dikkat çeken Gökbulut, Yeşil Sanayi Destek Programı ile AB Yeşil Mutabakatı çerçevesinde bilgilendirme ve destek programlarını devreye aldığını kaydetti. Sanayide çevre dostu ve sürdürülebilir üretimin teşvik edilmesinin hem ülkenin geleceği hem de Türkiye’nin dünya ekonomisindeki yeri için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Gökbulut, “KOSGEB’e ülke üretiminin en önemli sorunu olacak bu konuda verdiği destek için teşekkür ediyoruz” dedi. 

Kendirci: “Daha çok KOBİ’mizin desteklerden yararlanmasını umut ediyoruz”
KOSGEB Başkan Yardımcısı Bilal Kendirci 2023’ten bu yana yürüttükleri destek programında Güneş Enerjisi Yatırımının Desteklenmesi Projesi Teklif Çağrısı için güzel talepler gelmesine rağmen Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısı için talebin istenen düzeyde olmadığını söyledi. İkinci çağrıya da talebi artırmak istediklerini vurgulayan Kendirci, “30 Kasım’da bu desteklerimiz bitiyor. Daha çok KOBİ’mizin yararlanmasını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı. KOSGEB’in stratejik planları hakkında bilgiler de paylaşan Kendirci, “2024 – 2028 dönemini kapsayan stratejik planımız çerçevesinde KOSGEB’in erişilebilir bir kurum olmasını, dijitalleşmiş olmasını ve yalınlaşmış bir kurum olmasını istiyoruz. Bu hedefe doğrultusunda çalışıyoruz” dedi. 

Mamaklıoğlu: “Rakiplerimize göre avantajlı konumdayız”
Türkiye iklim değişikliği ve KOBİ’lere etkisi konulu sunum yapan Dünya Bankası Danışmanı Gürhan Mamaklıoğlu iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek adına Avrupa’da alınan önemleri anlatıp önümüzdeki süreçte gerçekleşecek uygulamalara değindi. Avrupa Birliği’ne ihracat yapmak isteyen Türk firmaların bu değişime uyum sağlamaları için bugünden başlaması gereken dönüşümler hakkında bilgi paylaşan Mamakoğlu, “Yıllık 2.5 trilyon Euro’luk AB pazarı var. Biz buradan pay almak istiyorsak dönüşüm için yatırımlarımızı 2030’a kadar 5 yıl içinde yaparak sistemimizi kuracağız” dedi. Üretimde Türkiye’nin rakiplerinin Çin, Bangladeş, Mısır gibi ülkeler olduğunu hatırlatan Mamaklıoğlu, “Biz konum ve teknolojik altyapı anlamında müthiş avantajlı bir noktadayız. Yeter ki AB kriterlerine uyabilelim. Bu dönüşümleri birileri yapacak birileri yapmayarak elenecek. Bugünden dönüşüme başlarsak öne geçeriz” değerlendirmesini yaptı.

Kaya: “İki ayrı çağrıda destek veriyoruz” 
KOSGEB KOBİ Uzmanı Volkan Kaya ise katılımcılara Yeşil Sanayi Destek Programı’nın detaylarını aktardı. Desteğin iki çağrıda verildiğini bunlardan ilkinin Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı olduğunu kaydeden Kaya, ikincisinin Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısı olduğunu ifade etti. Bu çağrılarla küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeşil dönüşümünü verimli şekilde gerçekleştirmelerine katkı sunmak istediklerini kaydeden Kaya, ilk çağrının destek üst limitini 14 milyon TL, ikinci çağrının üst limitini 4 milyon TL olarak açıkladı. Proje sürelerinin en az 8 ay en fazla 12 ay olacağını belirterek yüzde 60 destek oranına sahip ilk çağrıda makine ve teçhizat giderlerinin destekleneceğini dile getiren Kaya, yüzde 70 destek oranına sahip ikinci çağrıda personel, makine, teçhizat, yazılım ve hizmet alım giderlerinin destekleneceğini sözlerine ekledi. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER