MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Video Radyo TV Programları


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, EkoTürk TV’de Ahu Orakçıoğlu’nun Sunduğu Sanayi ve Ticaret Programının canlı yayın konuğu oldu. Skype ile yayına bağlanan Kızıltan, Mersin ekonomisi ve sanayisini anlattı.


 


29.09.2021 tarihinde yayınlandı

A Para TV'de yayınlanan - 22.12.2019 Tarım Dünyası Programı: Mersin ve Tarım Potansiyeli anlatılıyor. Mersin Türkiye'de Meyve üretiminde 1., Sera üretiminde 2., Sebze üretiminde de 3.sırada yer alıyor. Acaba Mersin Tarım ve gıda üretiminde Türkiye bir üs haline gelebilir mi?


 


23.12.2019 tarihinde yayınlandı

BloombergHT TV'de 19 Aralık 2019 günü yayınlanan Hedef İhracat programı yapımcısı Hakan Güldağ'ın konuğu Mersin Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Ayhan Kızıltan oldu.


 


20.12.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (#MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, TRT Çukurova Radyosu’nda Döndü Çerçi’nin hazırlayıp Alper Yetgün’ün sunduğu Akdeniz’den Toroslar’a Programı’nın canlı yayın konuğu oldu.


 

Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan Mersin Agropark’ın konuşulduğu programdan satır başları şöyle:

  • - Mersin’in, Çukurova’nın olanakları çok geniş. Yaklaşık 8 senelik bir süreçte doğdu bu çalışma. Bizden önceki yönetimler bu konuda çalışma başlattı. Önce bir AB Projesi olan RİS Mersin Projesi kapsamında çalışma yapılarak kentin güçlü sektörleri saptandı. Sonuçlar, turizm, lojistik ve tarım olarak çıkmıştı. Ardından her alanda uzun çalışmalar yapıldı. Bunlardan birisi de tarım üzerineydi ve çalışmalar sonucunda Agropark fikri çıktı. Bizler de hayata geçirilmesi adına sahip çıktık.
  • - Agropark tarım ar-ge çalışmalarının yapılacağı Türkiye’nin ilk merkezidir.
  • - Tarsus’un Alifakı ve Reşadiye Mahallelerinde 800 dekara yakın alanda yapılacak. Burada önce tarım ve gıda ihtiyacını karşılayacak büyük bir laboratuvar kurulacak. Firmalar burada kendi alanlarıyla ilgili teknik ve bilimsel çalışmaları yürütecek. Elde ettiği verileri kendi firmasında kullanacak. Aynı anda 800 dönümlük bir uygulama alanı olacak orada da uygulama üretimleri yapabilecekler. Laboratuvardaki çalışmalarını orada uygulayıp yeni teknikleri deneyebilecekler.
  • - Nano teknoloji, yeni tohum ıslahı, modern sera teknolojileri, topraksız yetiştiricilik, ambalajlama teknolojileri, bitki koruma yöntemlerinin geliştirilmesi gibi akla gelen tüm tarımsal alanda çalışmak mümkün olacak.
  • - Kurulması planlanan Tarım Gıda OSB’ye destekleyecek. Oradaki firmalar gelerek ag-re çalışmalarını burada yürütebilecek.
  • - Tarımda silikon vadisi oluşumunu tetikleyebilecek bir çalışma olacak.
  • - İlk etapta yaklaşık 70 firma çalışma yapacak. Ciddi bir talep alıyoruz. Yönetim Kurulu yeni oluştu onlar talepleri değerlendiriyor.
  • - Kentimizde bir de Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma Enstitüsü var. Oranın imkanları da kullanılacak ve doğacak sinerji ile çok başarılı, önemli çalışmalara imza atılacağına inanıyorum.
  • - Örnek vermek gerekirse tohumda büyük ölçüde dışa bağımlıyız. Bu alanda çalışmalar var yerli tohum konusunda. Üreticilerimize dışarıdan gelen genleriyle oynanmış tohumlar empoze edildi. Verim fazla alınmaya başlandı. Üreticiler de bu tohumlara alıştı ama sonradan bunların birçok olumsuz özellikleri oldu. Toprağa zarar verdiği ortaya çıkınca tohumculuğun gelişmesinin önemi daha çok anlaşıldı. Bizim kendi yerli tohumumuzu burada üretip geliştirebileceğiz.
  • - Yaş meyve sebze ihracatı yapılıyor ve zaman zaman geri dönüşler oluyor. İlaç kalıntısı nedeniyle Bu konuyla ilgili çalışmalar yapılabilecek.
  • - Tarımda ürün tarladan sofraya ulaşana kadar yüzde 25’e varan kayıplar yaşanıyor. Bunun önüne geçecek çalışmalar yapılabilecek.
  • - Hollanda, Niğde kadar bir yüzölçümüne sahip olmasına rağmen çok ciddi ölçüde tarımsal çalışma yürütülüyor. Onlar da bugünkü noktaya ar-ge çalışmalarıyla, Agroparklarla ulaştı. Benzer şekilde İsrail aynı çalışmaları yürüttü. Dolayısıyla bizlerd de efektif kullanım olursa ve agroparkların sayısı artarsa kısa sürede bu ülkeleri geçer ve geçmişte olduğu gibi kendimizle övünmeye başlayıp bırakın kendi kendimize yetmeyi dünyaya yetebilir konuma geliriz.
  • - Önümüzde dünya örnekleri de var. Hem uygulamacı, hem üretici, hem akademisyen ve teknik insanlar bir araya gelerek kısa sürede önemli yol katedebilir.
  • - Biz mevcut durumda maalesef bilgiyi yeterince değerlendiremiyoruz. Türkiye’deki bilginin uygulama açlığının giderilmesi için koordinasyon sağlanmalı. Kolektif çalışmayı bir türlü gerçekleştiremedik. Belki Milli Eğitim Sistemine bu kolektif çalışma girmeli. Bunları aşarsak kimse bileğimizi bükemez.

29.01.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan Sun TV’de Ali Adalıoğlu’nun hazırlayıp sunduğu Sözün Özü Programının canlı yayın konuğu oldu.


 

Kızıltan’ın konuşmalarından satır başları şöyle:

- Biz tabanımızdan aldığımız güçle doğru işin doğru zamanda yapılması, kentimize, ülkemize yarar getirecek, ülkeyi kalkındıracak işlerin yapılması adına çalışıyoruz. Bizim söylediğimiz hiçbir şey siyasi olarak algılanmamalı. Biz kentimizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak konuşuyoruz.

- Nisan ayında göreve geldik ve ardından genel seçimler oldu, ardından inşaat krizi oldu. Bu kriz de yıllardır kendisini hissettiriyor, geliyorum diyordu. Ardından dövizin aşırı yükselmesi iş dünyasına büyük darbe oldu. Dış mihraklı nedenlerle ya da bizim kendi yanlışlarımız nedeniyle dolarda korkunç hareketlenme yaşandı. 2018 yılında Türkiye’de nakit sıkıntısına düşüldü. Kamu da özel sektör de bankalar da nakit sıkıntısı yaşadı.

- Mersin özel sektörü bu dönemde gerçekten dirençli çıktı. Ekonomideki bu uzun süreli olumsuz ortama karşı çok dirençli çıktılar ve hala umutları var ve fedakarca çalışıyorlar.

- Devlet de bu dönemde yaşanan sıkıntıları azaltmak adına bir takım desteklerde bulundu. Düşük faizli krediler yaratıyorlar. Bu aşamada bankalar devreye giriyor.

- Daha önce Nefes Kredisi adı altına krediler verildi. Şimdi ek şartlar, teminatlar öne sürüyorlar. Firmanın kredibilitesi bu krediyi almaya uygunsa bile ek şartlar öne sürdükler için alamıyorlar. Ya da daha önce aldıkları krediyi kapatması için banka telkin ediyor. Biz bu yaşanan sorunları toparlayıp TOBB’a taşıdık. Onlar da Bankalar Birliği yöneticileriyle bir toplantı ayarladı. Bölgemizin Oda ve Borsalarıyla bir araya getirdi konuları masaya yatırdık.

- Krediler firmaya işletme kredisi olarak verilse işleri yürüyecek. Geçmiş dönem borlarını kapatmaya zorlarsa bu para piyasalara yansımaz. Ekonomiye dahil etmek için işletme kredisi verilmeli. Aksi halde para bankalar arasında döner.

- Kredi verilirken işler çok yokuşa sürülmemeli. İhtiyacı olmayan kişiler kredi alabiliyor şu anda. Bankalar da kendisini koruyacak onu da anlayabiliyorum ama bir orta yol bulunmalı. Bankalarla iş dünyası etle tırnak gibi, ayrılmaz ikili. Kötü günde bankalar aşırı korumacılık yapmamalı.

- Enflasyon biraz komplike bir hesaplama. Neye göre hesaplarsan ona göre sonuç alırsın. Hesaplarda eskiden beri bir tartışma olur.

- Sadece satıcı değil, üretici, tedarikçi zam yapmış geri çekmemiş ya da market yüksek fiyatla mal almış ve malı eritene kadar yüksek fiyatla satmak zorunda hissediyor kendisini. Enflasyonla Mücadele kapsamında devlet çok mücadele etti. Stokçuluk yapanlarla mücadele edildi.

- Çukurova Havalimanı ile ilgili bir dönem talihsiz bir açıklama oldu ben de sosyal medyada bir açıklama yaparak, yanlış açıklamaların oluşabilecek kaosun önüne geçebilmek adına, konunun takipçisi olduğumu belirterek dikkatleri, üzerime çektim. Kamuoyunun bize güvendiğini biliyoruz. MTSO’nun başkanı çıkıp bir şeyler söylediğinde Mersin için gerekli olan bir şeydir diye düşünüp sahiplenileceğinden eminim. O nedenle kimse açıklamada bir art niyet aramadı. Konuyu daha sonra Sayın Bakanımız Lütfi Elvan ile paylaştım ve o da bu kadar yol alınmış bir alanın yatırımının durdurulamayacağını söyledi.

- Biz, Mersinle ilgili yatırımları takip ediyoruz. İşlerin doğru yürümesi için çalışıyoruz yoksa kimseyi zorda bırakmak adına konuşmayız.

- Bir kısım iş beğenmeyen kesim var, bir de kalifiye eleman sorunu var. Mesleki okulların eğitim sistemini düzeltmemiz lazım. Eğitmenlerin kalitesini, bilgisini, görgüsünü artırırsak çok daha kalifiye elemanlar yetiştirebiliriz. Teknik eleman yetiştirebilmemiz için Mesleki Eğitimi geliştirmemiz şart. Ülkemizi kalkındırmak istiyorsak, gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmek istiyorsak teknik eğitimi, temel eğitimi geliştirmeliyiz.

- Üniversite mezunları arasında ciddi bir işsizlik var. Bu da plansız eğitim nedeniyle. Örneğin kaynak mühendisi diyelim. Türkiye’nin ihtiyaca 100 tane ise 2 bin tane yetişiyor. Bu nedenle eğitimde de planlama şart.

- İster istemez üretim düşecek çünkü finansman sıkıntısı var. Mecburen üretim kısan firmalar oluşuyor. İhracat yapanlarda çok fazla olumsuzluk yaşanmıyor. Ama bu böyle devam edecek demek değil.

- Biz yeni bir yönetimdik 2018’de neler yaptınız dersen, önce Mersinlinin MTSO’ya güvenini artırıp kent sorunlarının takipçisi olduğunu göstermek için çalıştık. Mersin’de herkes bir taraftan çekerken biz artık bunu kucaklamaya dönüştürdük. Bugün tüm STK’larla diyalog halindeyiz. Bu bende büyük bir umut ve heyecan yarattı. Mersin gücünü görüyor. Bizim en önemli çalışmamız bu oldu. 2018’de bu yapıyı oluşturduk.

- Mersin Başkanından Ne Bekliyor arama çalıştayı yaptık. Kentin tüm STK’larını çağırdık. 200’e yakın insan katıldı. Bu çalışmadan elde edilen verileri derledik. Tüm çalışmaların çıktılarını yeniden STK’larla paylaşıp bir kitapçık hazırlayacağız. Sonrasında başkan adaylarıyla bir araya geleceğiz. Onların neler yapacağını dinleyip elimizdeki taleplerle örtüşüyor mu diye kontrol edeceğiz. Başkan gerçekten kente hizmet için mi aday olmuş onu anlamaya çalışacağız. Mersin sorunlarıyla ne kadar ilgilenmiş onu tespit edeceğiz.

- Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nü İpek Ongun’a verdik. Kent artık bunu benimsedi. Herkes bir etkinlik düzenliyor. Kurumsal bir yapıya dönüştürüp daha büyük organizasyonlara imza atılabilir.

- Mersin Agropark ile tarım ve teknolojiyi buluşturup daha uzak pazarlara ürün gönderebilmek hedefleniyor. Şirket kuruldu, yer tahsisi yapıldı. Agropark yatırımı milli silah sanayi yatırımına eşdeğer bir yatırımdır. Kendi milli tohumlarımızı oluşturacağız. Tarımla ilgili üretimden lojistiğine, paketlemeden seraya kadar her aşamada teknolojik çalışmalar, ar-ge çalışmaları yürütülecek. Heyecan verici bir yatırım.

- Mersin Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi üzerinde de çalışıyoruz. MTSO ve MTOSB ortaklığında kurulan bir merkez olacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan bir proje. Bu merkez bünyesinde teknoloji tabanlı makine ve ekipmanlar olacak. Bu teknolojiyi kullanacak nitelikli personel görev alacak. Farklı tasarımsal fikri olan ama teknik donanımı olmayan firmalar bu merkezden yararlanıp fikirlerinin prototipini burada hayata geçirebilecek.

- Merkezde ortak projeler üzerinde çalışmalar yürütülebilecek. Ortak çalışma kültürü oluşturulacak. Ortak üretim alanı kullanıcılara tahsis edilecek.

- Aynı zamanda KOBİ’lere danışmanlık hizmeti de verilecek.

- Hiçbir hükümet sıkıntıların devamını istemez. Sürekli yeni uygulamalar ortaya konuluyor. Mutlaka bitecek ama mümkün olan en az hasarla kısa sürede bitmesi temennimiz. Ben yılın ikinci yarısında sıkıntıların azalacağına inanıyorum.

- İş dünyası rahat iletişim kurabileceği, kapılarını kapatmayan bir belediye başkanı istiyor. İş dünyası ile sürekli irtibatta olup fikir alış verişi yapabilecek bir kişi istiyor. İş dünyasından gelen önerileri dikkate alacak, yapılan önerileri bir eleştiri olarak görmeyecek bir başkan istiyor. Mersin’in ihtiyaçlarını dinleyecek.


14.01.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan bugün TRT Çukurova Radyosu’nda Sibel Bektaş’ın hazırlayıp Alper Yetkgün’ün sunduğu Akdeniz’den Toroslar'a Programı’nın canlı yayın konuğu oldu.


 

Programdaki konuşmalardan satır başları şöyle:

- Bizde hiç karamsarlık yok. Her zaman düzlüğe çıktık, yine çıkarız. 2018’de elbette bazı sıkıntılar oldu. Bu yalnızca özel sektörü değil kamuyu da etkiledi ama ben şunu izledim. Mersin özel sektörü gerçekten çok dirençli ve fedakar bir yapıya sahip.

-2018’de firmalarımız özellikle bankalarla ilgili büyük sıkıntılara düştü. Piyasada nakit sıkıntısı çekilmeye başladı. Firmalarımız işlerini yürütürken finansmana ihtiyaç duyuyor.

- Hükûmetin de desteği ile bankalar firmalara düşük faizli krediler vermeye başladı ama bu krediler işletme giderlerini karşılamak üzere doğrudan vermeli. Tüm firmaların bankalarda kredi borçları var. Bankalar para veririm ama eski kredini gel kapatalım diyor. Böyle olunca para bankada kalıyor, piyasaya para girmiyor ve ekonomiye katkısı olmuyor.

- Oda olarak biz sık sık bankalarla yaşanan sıkıntıları dile getiriyor. İş dünyası ile bankalar etle tırnak gibi. İŞ dünyası olmasa bankalara ihtiyaç olmaz, bankalar olmazsa iş dünyası finansman ihtiyacını karşılayamaz.

- Bankalar da tabi kendisini koruması lazım. Orada da sıkıntı var ama el birliği ile el ele verip sorunları aşmalıyız.

- Özel sektör büyük bir fedakarlıkla işlerini yürütmeye çalışıyor. Mersin’de yaklaşık 5-6 aydır devam eden bir olumsuzluk durumu var. Kentte gözlemlediğim, hiçbir firmamız ümitsiz değil. İçinde bulunduğu durudan en az zararla çıkmak için her türlü çabayı gösteriyor.

- Bizim Adana ve Mersin’i Çukurova’yı bütünleştirme çabamız var. Çukurova Bölgesel Kalkınma Strateji Planı hazırlama projemiz var. Adana, Hatay, Osmaniye bu bölgeyi de içine katacağız. Çukurova hep konuşuluyor, Marmara’ya alternatif diye. Gerçekten Çukurova’yı alternatifin ötesine taşımak için Bölgesel Kalkınma Planı çalışmamız var. Bu çabalarımız tabi yanıt buluyor.

-Mersin’de temel yatırımlar var. Bir havaalanı var. Son zamanlardaki ekonomik darboğaz nedeniyle yapımı gecikti ama son 3-4 yıldır korkunç bir ilerleme var. 3,5 km’lik ana pistin 2,5 km’si tamamlanmış. Yardımcı pistler var. Acil durum pisti var. Bunların da betonu dökülecek seviyeye gelmiş. Terminal binasının temelleri yapılmış durumda. Biraz buraya para aktarılarak müteahhidin çalışması hızlanırsa kısa sürede bitecektir. Bu kadar çok yatırım yapılmış bir tesisin durdurulamayacağını Sayın Bakanımız Lütfi Elvan da bildirdi.

- Havaalanı için Sayın Bakanımız da bir tarih açıkladı. Nisan ayında ilk uçak inecek diye. Bu nedenle halk da artık bu havaalanının biteceği noktasında ikna oldu. Bunun ardından Taşucu ve Çeşmeli otoyolu yapılması ve turizm bölgesinin de biran önce faaliyete geçirilmesini bekliyoruz. Bu üç yatırım da paralel devam edip birlikte biterse Mersin için büyük kazanım olacak.

- Lojistik firmalarımız da Mersin limanına alternatif ikinci bir konteyner limanı yapılmasını istiyor. Böyle bir proje vardı bunun tekrar gündeme getirilmesi isteniyor. Mevcut limanın mendireklerinin ön tarafında denizin doldurularak yapılması planlanan bir liman vardı. Bu konuyu da ilgililerle görüşüp yeniden gündeme getireceğiz.

- Bir diğeri de Taşucu Limanı. Burası birkaç kez arkasındaki arazi ile ihaleye çıkarıldı. Böyle olunca bedel yükseldi ve alıcı bulunamadı. Bizim de isteğimiz iki parça olarak çalışılsın. Önü liman olarak çıksın arkası da lojistik destek sağlayacak bölge olarak ihale edilsin.

- Agropark, milli silah sanayi ile eşdeğer bir projedir. Bu Agropark ar-ge ağırlıklı olacak. Kendi yerli tohumlarımızı üretebileceğiz. Yerli ilaçlarımızı üreteceğiz. Teknolojik olarak en üst seviyede olacak bu çalışma. Sadece Çukurova’nın değil, Türkiye’nin kaderini değiştirecek bir proje.

- Uzun süredir üzerinde çalışıyorduk Agropark’ın sonunda şirketleşme yapıldı. 800 dekara yakın alan Agropark için tahsis edildi. Projenin ortakları çok geniş. Tüm Mersin projeye sahip çıktı. Müthiş heyecanlandırıcı bir proje. Yönetim kurulu oluştu yakın zamanda büyük bir katılımla Tarım Bakanımızı da davet ederek bu projenin bir lansmanını yapacağız.

-Mersin başkanından ne bekliyor diye bir arama konferansı yaptık. Her kesimin görüşü alındı ve bunlar rapor haline getiriliyor. Kısa sürede bu konuda da bir lansman yapacağız. Büyükşehir Belediye başkan adaylarımızla da bu konuyu tartışacağız.

-Başkan iş dünyası ve halkla rahat iletişim kurabilmeli. Çarşının (Atatürk caddesi, Silifke Caddesi, Çamlıbel, Kuvayi Milliye Caddesi) Bu bölge esnafının yeniden canlanması için çalışmalar bekleniyor.


12.01.2019 tarihinde yayınlandı

24 Kasım 2018 tarihinde İçel TV'de yayınlanan ve Dr.Ruhsar Uçar ile Faik Güçlü tarafından sunulan Mersin Kent Gündemi adlı programın konuğuydu MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan


 


17.12.2018 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, 20 Mayıs 2018 Pazar günü, TRT Çukurova Radyosu’nda, saat 12.10’da Döndü Çerçi’nin hazırlayıp Alper Yetgün’ün sunduğu Akdeniz'den Toroslar’a Programı’nın canlı yayın konuğu oldu. Programda 9-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen Uluslararası İstanbul Turizm Filmleri Festivali’nde gastronomi dalında en iyi kısa film seçilen ve MTSO tarafından hazırlatılan, Yönetmenliğini Onur Kıratlı’nın üstlendiği Mersin Seni Çağırıyor – Gastronomi Filmi ve ödüle giden süreçte yapılan çalışmalar konuşuldu.


 


22.05.2018 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan Sun TV’de Ali Adalıoğlu’nun hazırlayıp sunduğu Sözün Özü Programı'nın canlı yayın konuğuydu.


 


09.05.2018 tarihinde yayınlandı

24 Mayıs 2017 NTV Para Geri Sayım programında, TOBB 73.Genel Kurulu sırasında DYG Ekonomik Grup Başkanı Servet Yıldırım'ın konukları Mersin TSO Başkanı Şerafettin Aşut ile Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ekonomiyi değerlendiriyor.


 


30.05.2017 tarihinde yayınlandı

BloombergHT kanalında 11 Mart 2016 tarihinde yayınlanan Anadolu Notları programı: Konuşmacılar: Burhanettin KOCAMAZ - Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı, Şerafettin AŞUT - Mersin Ticaret ve Sanayi Odası YKB, Cihat LOKMANOĞLU - Mersin Deniz Ticaret Odası YKB


 


12.03.2016 tarihinde yayınlandı

Kanal33 TV'de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut'un Mersin ve Ekonomi hakkında görüşlerini paylaştığı 25 Aralık 2015 tarihli program.


 


26.12.2015 tarihinde yayınlandı

Mersin Sun TV'de yayınlanan ve Ali Adalıoğlu tarafından sunulan "Sözün Özü" programı konuğu Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut gündemdeki siyasi ve ekonomik gelişmeleri değerlendiriyor.


 


16.09.2015 tarihinde yayınlandı

9 Şubat 2015 günü STV ekranlarında yayınlanan Ali Adalıoğlu'nun sunduğu ve MTSO Başkanı Şerafettin Aşut'un konuk olduğu "Sözün Özü" programı


 


09.02.2015 tarihinde yayınlandı