MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin, uluslararasılaşma yolunda birlikte mücadele veriyor 17.12.2024 tarihinde yayınlandı

Mersin Oda ve Borsaları, fahri konsolosları; Büyükşehir Belediyesi koordinesinde kentin uluslararası alanda markalaşması adına ‘Mersin Uluslararasılaşma Ana Planı’ çerçevesinde bir araya geldi. Hedef, kamu ve özel sektör işbirliğinde, oda ve borsaların harekete geçiren gücüyle kentin uluslararası arenada marka değerini artırmak.


Mersin, uluslararasılaşma yolunda birlikte mücadele veriyor

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Meclis Başkanı Hamit İzol, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer evsahipliğinde düzenlenen ‘Mersin Uluslararasılaşma Ana Plan Toplantıları Fahri Konsoloslar Buluşması’na katıldı. Mersin Deniz Ticaret Odası ve Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları’nın da katıldığı toplantıda projenin detayları fahri konsoloslarla paylaşılıp Mersin’in uluslararası arenada markalaşması adına birlikte neler yapılabileceği değerlendirildi. Toplantıda MTSO Genel Sekreter Yardımcısı Fevzi Filik ise MTSO’nun hazırlayıp tüm kent paydaşlarıyla birlikte yürütülmesi planlanan ‘Odak Mersin Projesi’nin detaylarını aktardı. Projenin özellikle ‘Uluslararası Ticareti Geliştirme Odak Çalışma Grubu’nun etkinliklerinin Mersin Uluslararasılaşma Ana Planı ile bağlantılı ilerleyebileceğine dikkat çekilip bu noktada fahri konsolosların daha aktif çalışmaları, bağlı oldukları ülkelerle yaşanan sorunları çözmek yerine Mersin’e katmadeğer sağlayacak projeler içinde yer almalarının hedeflendiği vurgulandı. Fahri konsolosların turizm, sanat, ticaret gibi alanlarda neler yapabileceklerine dair görüşleri alındı. 

Çakır: “Aynı amaç doğrultusundaki çalışmalar tek noktadan çıkmalı”
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin’in artık kabuğundan çıkıp uluslararası boyuta taşınması gerektiğini söyledi. Bunun için Odaların çalışma yürüttüğünü, belediyelerin çalıştığını, üniversitelerin proje geliştirdiğini ancak bu çalışmalar sırasında kimsenin birbirinden haberdar olmadığını kaydeden Çakır, oluşturulan plan çerçevesinde birlik ve beraberlik içinde neler yapılabileceğinin belirleneceğini söyledi. Aynı amaç doğrultusundaki çalışmaların tek noktadan çıkması gerektiğini vurgulayan Çakır, “Mersin’i marka yapmak için nasıl birleşebiliriz? Bugüne kadar hazırlık yapma ve olgunlaşma dönemiydi, bundan sonra hep birlikte hareket ederek hedeflerimize ulaşma konusunda çok daha iyi bir noktaya geleceğimizi düşünüyorum” dedi. Fahri konsolosların uluslararasılaşma konusunda güzel bir köprü olduğunu kaydedip bu gücün iyi kullanılması gerektiğini de belirten Çakır, aynı şekilde belediyelerin de kardeş şehir stratejilerinin önemli olduğunu söyledi. Oda ve Borsaların da çok sayıda uluslararası proje geliştirdiğini, uluslararası görevleri bulunduğunu hatırlatan Çakır, “Hepimizin bir görevi ve yol planı olursa şehri istediğimiz noktaya elbirliğiyle getirebiliriz” değerlendirmesini yaptı. 

İzol: “Mersin tanıtımı için tek vücut olmalıyız”
Bir şehrin uluslararasılaşmasının turizm sektörü açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, bu sayede havaalanının canlanabileceğini de hatırlattı. Kente yeni yatırımlar yapılması gerektiğini, gerekirse uluslararası yatırımları çekmek gerektiğini belirten İzol, Mersin’in tanıtımı için yine kentin Olba Krallığı, Kraliçe Aba, Saint Paul gibi tarihi hikayelerinden yararlanılabileceğine işaret etti. İzol, Mersin’in tanıtımı için tek vücut olarak birlikte hareket edilmesinin önemine değindi.

Özdemir: “Fahri konsoloslar dünyaya açılan penceremiz”
Fahri konsolosları dünyaya açılan birer pencere olarak nitelendiren Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, böyle bir projeye önemli katkılar sunabileceklerine inandığını söyledi. Belediyenin belirli kriterleri göz önünde bulundurarak kardeş şehir sayısını 30’lu rakamlardan 13’e indirmesini doğru bulduğuna da değinen Özdemir, uluslararasılaşma konusunda bu şehirlerle ve Akdeniz’e kıyısı bulunan şehirlerle daha fazla yakınlık kurulması taraftarı olduğunu belirtti. Özdemir sözlerini Mersin’in coğrafi işaretli ürünlerine AB standardı alınmasından, sanal Mersin turlarını içeren VR Mersin uygulamasının daha iyi tanıtılmasına, tanıtım filmlerinin daha çok uluslararası platformda gösterilmesinden ortak Mersin Tanıtım Grubu oluşturulmasına kadar birçok konuda önerilerini sıraladı.  

Seçer: “Çıktığımız yolda lokomotif olmaya hazırız”
Tüm önerileri dinlemesi sonrasında toplantının kapanışında konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, uluslararasılaşma konusunun uzun soluklu bir yolculuk olduğunu söyledi. Kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerin açıklandığını ve bu hedeflere ulaşmak için Belediye olarak lokomotif olmaya hazır olduklarını kaydeden Seçer,  “Bu çalışmayı mutlaka kamu, özel sektör, üniversitelerle bir arada organize eder, güçlerimizi birleştirirsek çok daha yararlı sonuçlar alacağımıza inanıyoruz” dedi. Tüm kurumların Mersin’i her alanda ileri taşıma çabasında olduğunu hatırlatan Seçer, “Mersin’in özelliklerini kendi içimizde bilip o duygularla kendimize güç atfetmemizin doğru olmadığını düşünüyorum. Sadece kendi yankı odamızda kentin dinamiklerini konuşmanın yarar getirmediğini, bunu uluslararası boyuta taşımanın Mersin’e bakış açısını değiştirebileceğini düşünüyorum. Bunu da birlikte başarabileceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER