MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Dijital dönüşümde insan odaklı yeni teknolojiler geliştirilmeli 13.12.2024 tarihinde yayınlandı

Dijital dönüşümün insanlar ve iş dünyası üzerine etkilerinin ele alındığı Mersin Dijital Dönüşüm Zirvesi’nde konuşmacılar dijital dönüşüm konuşulurken insan odaklı yeni teknolojiler geliştirilmesi gerekliği görüşünde birleşti. Dijitalleşmenin iş dünyasında verim, kalite ve sürdürülebilirlik açısından önemine dikkat çekilmesi yanında insana yatırımın ve insanın süreç içindeki güçlü rolünün azalmayıp şekil değiştireceği vurgulandı. Mutlaka dönüşüme ayak uydurulması gerekliliğine değinilip dönüşmeyenin rekabetten kopacağı ifade edildi. 


Dijital dönüşümde insan odaklı yeni teknolojiler geliştirilmeli

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi Hibe Programı” kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) koordinatörlüğünde, Mersin Üniversitesi ile Girişimci İş Kadınları Derneği ortaklığında yürütülen “Mersin İlinde Geleceğin İşlerine Yönelik Teknoloji Bazlı Uygulamalı Eğitim Merkezinin Kurulması” isimli proje kapsamında, “Mersin Dijital Dönüşüm Zirvesi” düzenlendi. MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, GİŞKAD Başkanı Mürvet Beydağı, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, akademisyenler ve iş insanlarının katıldığı zirve iki oturumda gerçekleşti. MTSO Genel Sekreter Yardımcısı Fevzi Filik’in projenin detayları hakkında bilgi verip bugüne kadar yapılan proje çalışmalarını aktarması sonrası zirve oturumlarla devam etti. Her iki oturumun moderatörlğünü Prof. Dr. Arzu Kanık gerçekleştirdi. ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Dijital Dönüşüm’ konulu ilk oturumun konuşmacıları BSH Küresel Dijital Dönüşüm Uygulama Yöneticisi Gül Aktaş Kuş, Leyka Consultancy Kurucusu Azade Seren Özaltun ve Socar Türkiye Dijtal Dönüşüm Grup Müdürü Dila Gökçe Kuzu oldu. Kuş dijital dönüşüm stratejileri ve geleceğin işlerinde kadın olmak konulu sunum gerçekleştirirken Kuzu, katılımcılara dijital dönüşüm sürecinin riskleri ve cinsiyet eşitliği açısından dijital dönüşümün etkilerini aktardı. Dönüşüm sürecinde dijital pazarlamanın önemine değinen Özaltun Türkiye ve dünyadan örnekler paylaştı. 
İkinci oturumun konusunu ‘Dijital Dönüşüm ve İş Süreçlerine Etkileri’ başlığı oluşturdu. Slovenya Delegasyon Başkanı Elena Dokuzov, BIS Çözüm Kurumsal Uygulamalar Genel Müdür Yardımcısı Gizem Güneşdoğdu Bayar, AMZ Genesis Kurucusu ve CEO’su Spas Spasov, Dijital Dönüşüm Danışmanı Melih Umar ile AIPA Başkan Yardımcısı Gökhan Varan ikinci oturumun konuşmacıları arasında yer aldı. Dijital dönüşüm süreçlerinde yapay zeka ve uygulamaları hakkında bilgi veren Dokuzov, Slovenya’da gerçekleştirilen dijital dönüşüm süreçlerinin detaylarına değindi. Dijital dönüşümün personel yönetimi ve kurumsallaşma süreçlerine ektisi konulu sunumunda Bayar ise teknoloji ve dönüşümünün etkili insan kaynağını oluşturma noktasında sağlayacağı faydalara dikkat çekti. Umar, dijital dönüşüm yeniliklerinin iş sürecine katkılarını aktarırken Varan, dijital dönüşümde teknoloji yönetiminin önemini vurguladı. Oturumun sonunda Spasov ise ülkesinden örneklerle yenilikçi iş çözümlerinde dijitalleşme konusunda bilgiler paylaştı. 

Gökbulut: “Zirve geleceğe emin adımlarla ilerlemek için bir fırsat”
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, geleceğin çok uzak bir zaman olmadığına dikkat çekerek başladığı sözlerini, “Gelecek bugün aldığımız önlemler, attığımız adımlarlar ve gösterdiğimiz çabayla şekillenir” diye sürdürdü. Tam da bu nedenle Geleceğin İşleri Projesi kapsamında düzenlenen Dijital Dönüşüm Zirvesi’nin hayali kurulan geleceği inşa eden önemli bir yapı taşı olacağını kaydeden Gökbulut, zirvenin, geçmişte kaçırılanların telafi edilip geleceğe emin adımlarla ilerlemek için bir fırsat olacağını dile getirdi. Tarih boyu sanayi devrimlerinin hep geriden takip edildiğini hatırlatan Gökbulut şunları söyledi: 
“21. yüzyıl bize geçmişte kaçırdıklarımızı telafi etmek için yeni bir şans sunuyor. ‘Dijital Çağ’ ve bu kez, bu fırsatı kaçırmamalıyız. Yüksek teknoloji, yapay zeka, internet temelli bilgi ve iletişim teknolojileri, sadece firmalarımızı değil, ülkemizi de bambaşka bir seviyeye taşıma potansiyeline sahip. Ancak bu potansiyeli gerçekleştirmek için yenilikçiliği, araştırmayı, bilimi ve girişimciliği destekleyen bir eğitim sistemi oluşturmak zorundayız. Bu yeni dünyada başarı; iletişim, organizasyon, empati, problem çözme ve çok yönlü düşünme gibi becerilere sahip bireylerle mümkün olacaktır.”

“Mersin yeni dünya düzenini ıskalamayacak”
Türkiye’nin en büyük zenginliğinin insan gücü olduğunu hatırlatan Gökbulut, birlikte ileri gitmek isteniyorsa hiç kimsenin geride kalmaması gerektiğini ifade ederek “Geleceğin İşleri Projesi” kapsamında kurulan teknoloji bazlı uygulamalı eğitim merkezinin toplumun her kesimine eşit fırsatlar sunmayı hedeflediğini belirtti. “Hedefimiz; ekonomisi, yaşam kalitesi ve teknolojik altyapısıyla Mersin’i dijital dünyanın parlayan yıldızı haline getirmek” diyen Gökbulut, Mersin’in yeni dünya düzenini ıskalamayacağını vurguladı. 

Beydağı: “Kadınların gücü ve potansiyelinden daha fazla yararlanılmalı”
GİŞKAD Başkanı Mürvet Beydağı ise dijital dönüşüm ve kadının bu dönüşümdeki yerini konuşmaktan büyük heyecan duyduğunu dile getirdi. Proje kapsamında kurulacak uygulamalı eğitim merkezinin iş gücüne dijital beceriler kazandırması yanında kadınların iş dünyasında daha güçlü yer almasına katkı sunacağına işaret eden Beydağı, “Dünya hızla değişiyor. Sürdürülebilir bir geleceği inşa etmek, dijital dünyada kadınların gücü ve potansiyelinden daha fazla yararlanmayı gerektiriyor. Değişen işgücü ekosisteminde kadınların güçlü var olması ekonomik büyümeden sosyal kalkınmaya kadar birçok olumlu etki yaratıyor. Teknoloji ve inovasyon temelli bu yeni dünyada kadınların liderlik edebileceği ve yaratıcı çözümler sunabileceği bir ortam oluşturmak, sürdürülebilir kalkınma için temeldir” dedi. 


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER