Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleriyle birlikte Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) içerisinde yer alan Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret etti. Lisedeki atölyeleri gezerek eğitmenlerden bilgi alan Aşut, meslek liselerinin Endüstri 4.0’a zemin hazırlayacak makerspace’lerin oluşumuna imkan tanıyacak önemli merkezler olduğu görüşünü yineledi.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, beraberindeki heyet ile birlikte Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi atölyelerini gezerek bilgi aldı. Makine, Metal, Gıda Teknolojileri, Mobilya ve İç Mekan Tasarım ile Elektrik ve Elektronik olmak üzere 5 ayrı bölümde eğitim veren okulda her bölüm için ayrı bir atölye, laboratuvar bulunuyor. Zengin teknik donanım ile uygulamalı eğitim alan öğrenciler, bu uygulamalar sırasında bir taraftan okulun ihtiyaç duyduğu malzemelerin üretimini gerçekleştirirken diğer taraftan kullandıkları makinelerin üretim ve yazılımlarını da kendileri yapıyor.
Ziyaret sonrası değerlendirme yapan Şerafettin Aşut, yeni çağın yeni üretimler ve inovasyon gerektirdiğini belirterek, bu inovasyonun da en hızlı şekilde, ortak üretim alanlarında, ortak akılla oluşacak sinerjiyle sağlanabileceğini vurguladı. Bunun da üretim ve inovasyonun topluma indirgenmesiyle sağlanabileceğine dikkat çeken Aşut, “İşte Makerspace veya Maker Lab olarak tanımlanan yenilikçi ortak üretim alanları dünyada bu amaçla kurulmaya başlanan alanlar. Bu alanların temel amacı beraberce üretebilmek” diye konuştu. Aşut değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:
“Yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünleri tasarlamak ve üretmek istiyorsak aslında formül çok net. Öncelikle genç nesillerin faydalanacağı, ortak kullanıma açık çalışma alanı alt yapılarını tüm şehirlerimizde bir an önce oluşturmaya başlamalıyız. Bunun için Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi ile alt yapıları ciddi anlamda güçlendirilmiş olan meslek liselerimizin kullanılması iyi bir alternatif olabilir. Bu liselerimiz bir an önce üniversiteler ile eşleştirilip ortak projeler geliştirmeleri sağlanmalı, üretim malzemeleri üniversite gençliğinin kullanımına açılmalı, bu yapılar sivil toplum kuruluşları ile irtibatlandırılmalı ve her bir meslek lisesinin sahip olduğu altyapıları herkesin kullanabileceği ‘Makerspacelere’ çevrilmeli. Gerekirse bu okulların teknik altyapıları verilecek desteklerle güçlendirilmeli. Böylece atıl kaynak yaratmamış, var olanı en iyi şekilde kullanmış oluruz. Bir taraftan mevcut ticari şirketlerin gelişimine katkı sağlarken diğer taraftan ticari amaçla başlayacak, daha sonra çok yüksek değerli start-up'lar haline gelecek birçok firmanın ilk üretim alanını sağlamış oluruz.”