KOBİ’lerin danışman bankası olma sloganıyla çalışmalarını sürdüren TEB’in son hedefi kadın patronlar oldu. Kadın patronların potansiyelini daha çok gösterebilmesi adına başlattığı TEB Kadın Akademisi Projesi ile TEB, kadın patronlara finansal hizmetlerin yanında ücretsiz eğitim ve danışmanlık desteği de veriyor. Çalışmalarını bire bir anlatmak, kadınların taleplerini dinlemek adına il il gezen TEB Kadın Bankacılığı Yöneticileri, İzmir’in ardından Mersin’e geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğinde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde kadın patronlarla buluşan TEB yetkilileri, kadınların taleplerini dinleyip ardından da çalışmalarını anlattı.
Toplantıda kadınlara ayrıcalıklı hizmetler sunduklarını kaydeden TEB Kadın Bankacılığı Yöneticisi Sara Hepşen, “Kadınların danışman bankası olmak istiyoruz” dedi. Yaptıkları araştırmalarda kadın girişimcilerin dört sorununu saptadıklarını bildiren Hepşen, bunları finansmana, pazara ve bilgiye erişim ile mentörlük olarak açıkladı. Bu sıkıntıların tümünü çözmek adına TEB Kadın Bankacılığı adı altında çeşitli kolaylıklar sunduklarını ifade eden Hepşen, finansmana erişimde sağladıkları teminat kolaylıkları, TEB Kadın Akademi aracılığıyla verdikleri eğitimleri, yurtdışı işbirlikleri aracılığıyla sağladıkları mentörlük hizmetlerini anlattı. TEB Kadın Akademi aracılığıyla bugüne kadar 1500 kadına ulaştıklarını dile getiren Hepşen, “Her ay farklı illerde kadın patronlarımızla bir araya gelerek ihtiyaçlarını tespit edip ücretsiz eğitim olanağı sağlıyoruz. Tüm kadınlarımız ulaşabilsin diye her Perşembe kadın bankacılığı facebook hesabımızdan farklı konuklarla canlı yayın yapıyor, bilgi desteği sağlıyoruz” dedi.
Harp: “Kadının iş hayatındaki aktif rolü stratejik öneme sahip”
Toplantının açılışında konuşan TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler İcra Komitesi Başkanı Ayla Harp ise kadının iş dünyasındaki yerinin önemine değindi. “Bugün ekonomimizi daha güçlü kılmanın, kadın işgücüne daha çok destek vermenin önemini hepimiz biliyoruz” diyen Harp, “Bu gerçekle kadın patronların iş dünyasında daha etkin olmasına imkan tanıyacak çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz” dedi. Kadın girişimci sayısının yüzde 42 artmasının bu çabaların boşa gitmediğini gösterdiğini kaydeden Harp, ancak yeterli de olmadığını söyledi. Kadın girişimci sayısının artmasının gelişen ekonomiler için stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Harp, “İş dünyasında etkin olmak, yeni iş sahaları oluşturmanın yolu ise kadın girişimcilerin teşvik edilmesinden geçiyor” ifadelerini kullandı. Bu noktada TEB Kadın Akademisi çalışmalarını önemsediklerini dile getiren Harp, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasının kadınların iş hayatında daha çok var olmasıyla mümkün olabileceğine inandığını da sözlerine ekledi.
Toplantı sonunda nakit akışını iyi yönetmenin ipuçlarını ise ActionCOACH İşletme Koçu Ayşegül Akşak verdi.