Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin’in Mayıs ayı itibariyle sağladığı ek istihdam rakamlarının 17 bine yaklaştığını belirterek, “Mersinli işadamlarımızın yoğun gayretiyle yılsonu hedeflerimizi bugünden aşmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Aşut aylık olağan basın toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Aşut’a Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Sefa Çakır ile Ufuk Maya da eşlik etti. Toplantıdaki konuşmasına Ankara’da düzenlenen 73. TOBB Genel Kurulu’na değinerek başlayan Aşut, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle düzenlenen Genel Kurul’da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Cumhurbaşkanı’na iş dünyasının beklentilerini anlattığını bildirdi. Öncelikli konuları yüksek faizin indirilmesi, istihdam seferberliğinde sağlanan kolaylıkların 2018’e de taşınması ve Endüstri 4.0 için atılması gereken adımların oluşturduğunu anlatan Aşut şunları söyledi:
“Mart ve Nisan aylarında gerçekleştirdiğimiz basın buluşmalarında hatırlarsanız,
İstihdam seferberliğinden ve kısa sürede hedefimize yaklaşmamızdan bahsetmiştik. Bu çabamız devam etmekte ve alınan sonuçlar giderek daha umut verici hale gelmektedir. TOBB Genel Kurulu'nda Başkanımız Hisarcıklıoğlu Türkiye genelindeki istihdamın Mayıs ayı itibariyle 1 milyonu aştığını paylaştı. Bu da demek oluyor ki başlangıçta belirlenen hedeflerimize yılsonunda ulaşmakta hiç de zorlanmayacağız. Öte yandan, bu konuda kentimizle ilgili sevindirici rakamları da sizlerle paylaşmak isterim. Mersin genelinde ilk etapta konulan hedef 13 bin kişilik ek istihdam sağlanmasıydı. Bizler bu hedefi Mayıs ayı itibariyle aşmış bulunuyoruz. İş dünyamızın özverili çalışmaları sonucu bu rakamın 17 bine yaklaştığını büyük bir memnuniyetle paylaşmak isterim. Amacımız Mersin'in ve Türkiye'nin istihdamla büyümesini kalıcı hale getirmek.”
“Mayıs ayında eğitimlere ağırlık verdik”
Kalıcı istihdamın eğitimden geçtiğini vurgulayıp bu noktadan hareketle Mayıs ayında Oda olarak eğitim çalışmalarına ağırlık verdiklerini kaydeden Şerafettin Aşut, ay içinde Dijital Pazarlama, Endüstri 4.0 ve Meslek Komiteleri Kampı eğitimleri ile eğitim etkinliklerini sürdürdüklerini bildirdi.
Oda’da verilen eğitimlerin yanı sıra Oda Yönetim Kurulu Üyeleri ve personelinin de görev alanlarıyla ilgili konularda eğitimlere katılmalarına özen gösterdiklerini dile getiren Aşut, şu bilgileri verdi:
“7-12 Mayıs tarihlerinde kısa adı CIHEAM olan Milletlerarası Akdeniz Yüksek Zirai Etütler Merkezi tarafından düzenlenen ‘Tarım-Gıda Ürünlerinde Uluslararası Pazarlara Erişim’ başlıklı eğitime, ilgili sektörde faaliyet gösteren Yönetim Kurulu Üyemiz ile Genel Sekreterliğimizi temsilen 2 profesyonel arkadaşımız burslu olarak katıldı. Bu toplantıda bölgemiz adına büyük önem taşıyan tarım gıda sektörüne yönelik önemli kazanımlar elde edildi. Daha önce ifade ettiğim gibi, konjonktür gereği bir projemiz askıya alınabilir, ertelenebilir vazgeçilebilir. Ama eğitim projeleri asla bırakmayacağımız tek alandır. Odamızın ve ekonomimizin bel kemiğidir.”
“RİS-PLUS çalışmalarımız hızla sürüyor”
Eğitimin yanında RİS-PLUS Projesi’nin de tüm paydaşlarla devam ettiğini kaydeden Aşut, Proje kapsamında 10 Mayıs’ta ‘Küresel Rekabet İçin AR-GE ve İnovasyon’ konulu panel düzenlediklerini hatırlattı. Bu panelde proje çerçevesinde danışmanlık alınan Avrupa Küme Mükemmeliyeti Vakfı Genel Müdürü Reza Zadeh’in konuşmacı olduğunu ifade eden Aşut, “Kendisi akıllı uzmanlaşma konusunda bizlerle çok kıymetli bilgiler paylaştı. Ancak benim için asıl ilgi çekici olan inovatif karakteriyle dikkat çeken iki firmamızın sunumlarıydı. Birisi Vur-mak, bir diğeri ise Moderno. Bir önceki toplantımızda da dile getirdiğim gibi RIS-PLUS Projesi ile sektörleri değil firmaları ön plana çıkaracağız ve başarı hikayeleri yaratacağız. Amacımız katma değer yaratan, yüksek teknolojili, Endüstri 4.0 mantığını benimseyen firmalara odaklanmak olacaktır. Rol modellere ihtiyacımız var. Başarı hikayelerine ihtiyacımız var” dedi.
“Mersin, kimyasal kullanmadan üretimi öğreniyor”
Konuşmasının sonunda MTSO Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen AB’de Gıda Güvenliği ve İzlenebilirlik Konferansı’na değinen Şerafettin Aşut, konferansta bakanlık yetkilileri, ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri ve ekonomistlerin iyi tarım uygulamaları konusunda bilgi aktardığını söyledi. Ancak tarım konulu bu toplantıda bugüne kadar görmeye alışık olunmayan konuşmacılar bulunduğuna da dikkat çeken Aşut, “İyi tarım uygulamaları ve ürünlerin izlenebilirliğinin sağlanması Odamızın ilgili komitelerinde bir süredir tartışılıyordu. Durumun sağlığa etkilerinin günden güne daha da çok ortaya çıkması ile bu konudaki çalışmalara Odamız 26 No’lu Sağlık Hizmetleri Komitesi de dahil oldu ve konu bütün boyutlarıyla ele alındı. Bu kapsamda, iç hastalıkları anabilim dalını temsilen bir profesörümüz ve bir diyetisyenimiz de konuşmacı olarak katılımcılarla bir araya geldi. Kalıntıların insan sağlığına git gide artan olumsuz etkileri ve nasıl mücadele edilmesi gerektiği konularında bilgi verildi” dedi.
Tarım ürünlerinin günümüzde kalıntı sorunu nedeniyle gönül rahatlığı ile tüketilemediğini anlatan Aşut, Mersin’in iyi tarım uygulamaları ile buna son vermeye başladığını söyledi. MTSO’nun önderliğinde solarizasyon metodu ile biberde büyük başarılar yakalandığını kaydeden Aşut, benzer bir çalışmanın çilekte uygulanmaya başlandığını, limondaki trips zararlısı ile yine biyolojik mücadele başlatılması adına çalışma yürütüldüğünü dile getirerek, “Mersin artık kimyasal kullanmadan verimli üretim yapmayı öğreniyor” dedi.
Toplantı sonunda MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Sefa Çakır tarım konusunda yapılan çalışmaları detaylandırırken yine MTSO Üyesi Ufuk Maya da basın mensuplarını Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı hakkında bilgilendirdi.