Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut yeni paketi, “Tüm bu düzenlemeler Türkiye’nin tekrar üretime dönmeye başlamasının sinyalidir. Büyüme tercihimiz üretim olmalıdır” sözleriyle değerlendirdi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) aylık olağan basın toplantısı gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuh Yükselgüngör, Yönetim Kurulu Üyeleri Enis Gürbüz Hekimoğlu, Hakan Sefa Çakır, Ufuk Maya, Ekrem Sağlam ve Mustafa Kabadayı’nın da hazır bulunduğu toplantıda yeni açıklanan Sanayi Üretim Paketi’ni değerlendiren Başkan Aşut, ardından Oda çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi için hazırlanan reform paketini çok yerinde bulduklarını kaydeden Aşut, “İçeriğine bakınca, uzun süredir gündeme getirdiğimiz eksiklerin düzeltildiğini ve iş dünyasına kulak verildiğini görüyoruz” dedi. Ardından genel olarak reform paketi ile ilgili bilgi veren Başkan Aşut şunları söyledi:
“Sanayi Sicili Kanunu'ndaki sanayici tanımı yeniden yapılarak, bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler de bu kanun kapsamına alınıyor. Bunu defalarca gündeme getiren ve ilgilerle paylaşan bir kişi olarak, yüksek teknolojili bir üretim için yazılımın da sanayinin bir parçası olduğunun kabul edilmesinden çok mutluyum. Organize Sanayi Bölgelerinde kurulan meslek yüksekokullarında öğrenim gören her bir öğrenci için YÖK bütçesine bu amaçla tahsis edilen ödenekten eğitim desteği verilecek. Bunu, insan kaynağının üretime yönlendirilmesi adına çok olumlu görüyoruz. Bu paketin bir diğer önemli getirisi ise OSB yer seçim süreçlerinin kısalması. Bu, sanayi parseli bekleyen yatırımcılar için oldukça önemli bir adımdır. Tüm bu düzenlemeler Türkiye’nin tekrar üretime dönmeye başlamasının sinyalidir. 80 milyona yaklaşan Türkiye’nin üreten bir ülke olmaktan başka şansı yoktur. Büyüme tercihimiz üretim olmalıdır.”
“Ar-Ge personelinin desteklenmesi önemli”
Paket kapsamında matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimler mezunlarının teknoloji geliştirme bölgelerinde destek kapsamına alındığını da kaydeden Şerafettin Aşut, temel bilimler alanlarında en az lisans derecesine sahip Ar-Ge personeli istihdam eden Teknoloji Geliştirme Bölgeleri firmalarının iki yıl süreyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten destekleneceğini bildirdi.
“Bu konuyu sanırım Türkiye’de en çok konuşan kişilerden biri ben oldum. Bilim insanı olarak yetiştirilen temel bilimler mezunları ar-ge elemanıdır ve bu alanda kullanılmalıdır” diyen Aşut, bu kararı çok önemli bulduğunu vurguladı.
“Endüstri 4.0 Eğitim ve Uygulama Atölyesi Projesi’ne yoğunlaştık”
Sözlerini, Oda olarak yürüttükleri çalışmalara değinerek sürdüren Şerafettin Aşut şöyle konuştu:
“Bildiğiniz gibi son yıllarda sürekli yüksek teknolojili bir hizmet, ticaret ve üretim mantığını gündeme getiriyoruz. Dijital bir ekonomiden bahsediyoruz. Gündeme getirmek yetmez diyerek; bunu somutlaştırarak iş dünyamızın bu dönüşüme ayak uydurmasına imkan tanıyan projeler üretiyoruz. Bunlardan biri tersine mühendislik uygulamalarının, 3 boyutlu yazıcının ve tarayıcının olduğu Tedarik Zinciri Test ve Ar-Ge Laboratuarımızdır. Amacımız sadece farkındalık yaratmak değil, bu somut ekosistemi üreticinin kullanımına sunmaktır. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak artık farkındalık yaratma faslını geçtik, bu konuda Türkiye’nin vizyon sahibi, öncü Odası olmanın gurunu yaşıyoruz. Artık amacımız somut çıktıları yaşamaktır. İşte bu felsefenin sonucu olarak yine Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmenin eşiğindeyiz. Halihazırda Sanayi Bakanlığı’na sunmak üzere ‘Endüstri 4.0 Eğitim ve Uygulama Atölyesi Projesi üzerinde çalışıyoruz. Avrupa Birliği fonları tarafından finanse edilecek bu proje ile uzun süredir gündeme getirdiğimiz Endüstri 4.0’a dayalı sanayi ve üretim dönüşümünü öncelikli olarak potansiyeli olan firmalarımıza uygulayacağız. Yüksek teknolojili, yazılıma dayanan, robotik teknolojilerin odak noktası olduğu yeni sanayi devrimini bu proje ile Mersin'de başlatmayı hedefliyoruz. Bu modern çağın atölyesinde, eklemeli üretim, sanal gerçeklik, simülasyon, yeni nesil etkileşimli nesneler oluşturma ve uygulama gibi alt atölyeler yer alacak. Yeni çağın mavi yakalıları, yeni çağın mühendisleri ve girişimcileri burada yetişecek. Sonuçları tüm sektörlere örnek olacak, bilgi üretilecek ve rol modeller yaratılacak. KOBİ'lere dayanan bir ekonomiyiz ve KOBİ’lerimiz kendi imkanları ile bu alt yapıyı kuracak durumda değiller. İşte bu ortak kullanım alanları, sunacağımız danışmanlık ve mentörlük hizmetleri, yurtdışı firma eşleşmeleri, uygulamalı eğitimler, seminer ve konferanslarla, burası hem bilginin hem de reel uygulamanın yapıldığı bir yer olacak.”
“Hedefimiz dönüşümü tüm sektörlere yaymak”
Mersin’in bu dönüşümü tüm sektörlere yayma kararlılığında olduğunu dile getiren Şerafettin Aşut, bu çerçevede yürütülen çalışmalardan bir tanesinin ise RİS-PLUS Projesi olduğunu hatırlattı. Mersin’in ortak projesi olarak değerlendirilebilecek bu çalışma kapsamında saha ziyaretlerinin başladığını kaydeden Aşut, ilk olarak bakliyat sektörü temsilcileri ile bir araya gelindiğini anlattı. “Odamız ve Çukurova Kalkınma Ajansı yetkilileri ile proje danışmanlarından oluşan bir heyet yenilikçi firmaları tespit etmek üzere bu sektördeki üyelerimizi ziyaret etti” diyen Aşut, tüm bu projelerin amacının kent ekonomisine katma değer yaratmak olduğunu ifade etti.
“Turizm de önemli”
Üretimin yanı sıra hizmetler sektöründeki çalışmaların da tüm hızıyla devam ettiğini kaydeden Aşut, özellikle turizm sezonunun açılması nedeniyle bu alanda yoğunlaştıklarını bildirdi. 30’ar saniyelik tanıtım filmleri hazırlanmaya başladığını bildiren Aşut, “Bu kısa filmlerle sadece sosyal medya üzerinden, hedef kitle odaklı, Ankara, Gaziantep ve Kayseri'yle başlamak üzere şehir bazında tanıtım yapmayı planlıyoruz. Tarih, Mersin Mutfağı, Deniz, Doğa ve Macera olmak üzere 4 farklı başlıkta hazırlanacak tanıtım filmlerinin ilki bu hafta içerisinde yayınlanmaya başlayacak” dedi.
“MYK ve TİBİM Çalışmalarımız aralıksız sürüyor”
Oda olarak daha önce başlanan projeleri de aralıksız sürdürdüklerini dile getiren Şerafettin Aşut, sözlerini şu bilgileri vererek tamamladı:
“Bildiğiniz gibi MTSO olarak akredite bir Mesleki Yeterlik Kurumu Sınav Merkezi kurduk ve geçtiğimiz hafta ilk sınavımızı yaptık. Bu sınavlar sonucunda verilecek sertifikalar hem verimlilik hem de ekonomide kalite anlamına gelmektedir. Yine sizlerin bildiği Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi (TİBİM) Projemiz sayısız dış ticaret firmamıza hizmet verir hale geldi.
Firmalarımızı bizzat ziyaret ediyoruz. İhracattan korkan firmalara güvenli ihracatı anlatıp doğru pazarlara yönlendiriyor, riskleri gösteriyor ve konu ile ilgili onların ulaşamayacakları bilgiyi temin ederek rekabetçi olmalarını sağlıyoruz. Oda olarak her zaman ekonomimize ve kentimize somut katkıları olan projelere odaklandık. Doğru noktalara parmak bastık.”