T.C Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından bildirildiği üzere; TGK-Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği'nin 6. maddesinde yer alan "Yurt içinde üretilen zeytinyağının klimatolojik ve agronomik koşullarına göre sterol kompozisyonu ile ultraviyole ışığında özgül soğurma kriterlerinde oluşabilecek değişiklikler Zeytinyağı komisyonu tarafından belirlenir. Özel hükümler ithalatta uygulanmaz." hükmü ve Ek-1 in 4 nolu dip notunda yer alan "yurt içinde üretilen zeytinyağının klimatolojik ve agronomik koşullara göre özelliklerinde oluşabilecek değişiklikler , zeytinyağı komisyonu tarafından zeytin üretim bölgelerinden gelen izleme çalışmalarının değerlendirilmesiyle belirlenir." hükmü gereğince zeytinyağı nda yukarıda bahsedilen koşullara bağlı olarak gelişen değişimler için Tebliği hükümlerinden farklı olarak , üretim sezonunda yaşanan sorunların çözümüne yönelik geçici düzenlemeler yapılabilmektedir.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2016/2017 dönemi için zeytinyağlarının " delta 7-stigmastenol" ve "toplam beta-sitosterol" değerlerinin Tebliği değerlerinden sapma göstermesi nedeniyle Tebliğde yer alan özel hükmün uygulanması yönünde talepler iletilmiştir. Buna istinaden yukarıda bahsedilen hüküm çerçevesinde Zeytinyağı Komisyonu 29/03/2017 tarihinde bir toplantı yapmış ve toplantıda zeytin üretim bölgelerinden gelen izleme sonuçları değerlendirilmiştir.Bu kapsamda 2016/2017 döneminde üretilen rafine riviera zeytinyağları için "delta-7- stigmastenol değerinin en fazla %8" ve toplam beta - sitosterol değerinin en az %92 " olarak uygulanmasına diğer tüm parametrelerin TGK-Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliğinde yer alan değerlere uygun olmasına karar verilmiştir.
Üyelerimize duyurulur.