Rusya Federasyonu'na Taze Meyve ve Sebze İhracatımız Hakkında 19.04.2022 tarihinde yayınlandı

Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü'nden alınan yazıda "Rusya Federasyonu'na Taze Meyve ve Sebze İhracatımız" konusunda bilgi paylaşılmaktadır. İlgili bilgilere aşağıda yer verilmektedir.

Rusya Federasyonu'na Taze Meyve ve Sebze İhracatımız Hakkında

İlgi yazıda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın aşağıda ayrıntıları verilen resmi yazıya atıfta bulunulmaktadır.

Bilindiği üzere ülkemizden Rusya Federasyonu (RF)'na taze meyve ve sebze ihracatımız, İlgi (a) yazımız ekinde yer alan "Rusya Federasyonu (RF) Taze Meyve ve Sebze İhracatı Uygulama Talimatı" çerçevesinde yürütülmektedir. Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) tarafından 28-31 Mart 2022 tarihleri arasında ülkemize bir teknik heyet ziyareti gerçekleştirilmiş olup ziyaret sonrasında gönderilen yazıda; Ülkemizden RF'ye taze meyve ve sebze ihracatında getirmiş olduğu İlgi (b) yazımızda geçen taze biber, nar, üzüm, portakal, greyfurt ile limon ve mandarin tarihi itibari
ile kaldırıldığı belirtilmektedir.

Buna göre:
1- İlgi (a) yazı ekinde yer alan "Rusya Federasyonu (RF) Taze Meyve ve Sebze İhracatı Uygulama Talimatı" 21. maddesi uygulamadan kaldırılmış olup turunçgil ihracatında pestisit kalıntısı analizi, ürünün sapı ayrıldıktan sonra kabuğu ile birlikte ürünün tamamını içerecek şekilde yapılmalıdır.

2- Pestisit kalıntı analiz sonucu tespit edilen aktif madde için RF MRL listesinde analiz edilen üründe bir değer verilmemiş ise ihracatına müsaade edilmemelidir. (Örneğin elma partisi analiz edildiğinde tespit edilen etken için elmada verilmiş bir değer yok ise sertifika düzenlenmemelidir. Ancak yumuşak çekirdekli meyveler için bir değer var ise bu değer elma için kullanılabilir.)

3- RF'ye taze meyve ve sebze ihracatında her parti üründe pestisit kalıntı analizi yaptırılmalı ve RF MRL listesine göre uygun olan parti için Güvenlik Sertifikası, Form-1, Analiz Raporu ve Bitki Sağlık Sertifikası ile ürünlerin ihracatına müsaade edilmelidir.

4- Bu konularda ihracatçı bilgilendirilmeli ve bu belgelerin eksiksiz RF tarafına ürün beraberinde ulaştırılması sağlanmalıdır.