CNR Holding kuruluşu Pozitif Fuarcılık, Türkiye’nin tarım ürünleri üretimi ve ihracatında önemli bir merkez haline gelen Mersin’de Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı ile tüm sektörü bir araya getirmeye hazırlanıyor.
Bu yıl ondördüncüsü düzenlenecek olan Mersin Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı her yıl profesyonel çevrelerden büyük katılım sağlayan Türkiye’nin en önemli Tarım Fuarları’ndandır. Tarım üretiminin her yıl %50 arttığı Mersin’de, sektöre yapılan yatırımlarda her geçen yıl artmakta ve bölgedeki tarım potansiyeline paralel olarak fuarda da her geçen yıl firma ve ziyaretçi sayısı artış göstermektedir.
Tarım Sektörünün GAP ve Orta Doğu’nun Dünyaya Açılan Kapısı: Mersin
Mersin ekonomisi; tarım, ticaret, sanayi, üniversite ve iç turizmin bir arada geliştiği çok odaklı bir ekonomidir. Uluslararası bir limana sahip olması,Orta asyaya uzanan tren yolu, otoban ile hızlı kara ulaşım olanağı, limanı ve gelişmiş “Serbest Bölge” faaliyetleri Mersin’i dünyanın önde gelen bölgesel kalkınma projelerinden biri olan GAP’ın (Güneydoğu Anadolu Projesi) dünyaya açılan kapısı konumuna getirmiştir.
Mersin Narenciye Üretiminde Dünyada 4. sırada
Neden Mersin Tarım Fuarı?
Mersin özellikle meyve ve sebze üretiminde söz sahibi bir ilimizdir. Ülkemizde toplam meyve üretiminin yaklaşık % 10'u Mersin kaynaklıdır. Bu oran narenciye üretiminde %25'i aşmaktadır. Ülkemiz sebze üretiminin ise yaklaşık % 5'i Mersin kaynaklıdır. Bitkisel üretim açısından ise, İzmir'in arkasında ikinci sırada bulunmaktadır.
Mersin ekonomisinin ürettiği yıllık gayri safi hasılanın yaklaşık %20' den fazla bir oranı tarımsal üretimden kaynaklanmaktadır. Bu konuda Türkiye ortalamasının yaklaşık %13 olduğu düşünülürse, tarım sektörü Mersin ekonomisinde önemli bir rol oynamaktadır.
Tarım sektörü, Mersin'de kurulu bulunan ve tarımsal ürün işlemesine dayanan sanayi kuruluşları için, hammadde sağlama işlevi görmektedir. Bu nedenle, tarım sektörünün gelişmesi ve rekabet gücü kazanması, bu alanda faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının da rekabet gücünü artırmaktadır.
Tarım ve tarıma dayalı sanayi kuruluşları beraberinde gıda sektörününde Mersin’de gelişmesini sağlamış başta bakliyat,kuruyemiş,yağ ve içecek olmak üzere gıda üretiminde önemli bir yere sahiptir.
Sahip olunan avantajlar bölgenin ihracatına güç kattığı gibi, yabancı yatırımcılar için de Mersin’de tarımı çok cazip bir konuma yükseltmiştir.
Ülkemiz örtü altı üretimde Antalya birinci sıradadır. Bu ilimizi sırasıyla, Mersin Adana Muğla illeri takip etmektedir. Bu 4 ildeki toplam örtü altı üretim Ülkemiz toplam örtüaltı üretiminin yaklaşık % 90’nını oluşturmaktadır.5 İlimizin örtüaltı bitkisel üretim değeri yaklaşık 17 milyar TL’dir.
Mersin’de organik tarım ve iyi tarım sektörü;
Mersin; başta turunçgiller olmak üzere, domates, biber, sert çekirdekli (kayısı, şeftali, kiraz, erik vs.) meyve türlerinde üretimin ve tüketimin bolca yapıldığı bir ildir. 490 organik üretici 71 farklı üründe 101.693 ha alanda organik üretim yapmakta, bu üretim alanı ile ilin ülke genelinde organik tarım alanının % 15’ini oluşturarak 2. sırada yer almaktadır.
Fuarda Sergilenebilecek Ürün ve Hizmetler
Ziyaretçi Profili
Fuar hakkında genel bilgiler;
Ziyaret Gün ve Saatleri :
07-09 Mart 2019 Saat: 10:00 - 20.00 (Perşembe-Cuma-Cumartesi)
10 Mart 2019 Saat: 10:00 - 18:00 (Pazar)
Tanıtım Faaliyetleri
Fuar öncesi sektörle ilgili tüm üreticilere ve sektöre yönelik mal ve hizmet üretenlere fuar broşürü, e-bülten gönderilecek, fuar posteri ve el ilanı dağıtılacak, yerli ve yabancı sektörel yayınlarda ilan ve haberler yayınlanacak, yurtdışındaki Ticaret Müşavirlerimize fuarla ilgili bilgi ve davetiye gönderilecek, ilgililere fuar davetiyesi ulaştırılacak, kentin ve bölgenin önemli noktalarına billboard ve bez afişler asılacak, gazetelerin bölge baskılarında reklamlar yayınlanacak, ulusal ve bölgesel yayın yapan radyo ve televizyonlarda fuarın duyurusu yapılacaktır.
Fuarla eş zamanlı olarak Tarım Bakanlığı / Mersim İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından fuarla eş zamanlı 'AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ ÇALIŞTAYI've düzenlenecektir.
Ziraat Mühendisleri Odasi Mersin Şubesi Seminer Porgramı:
Program Detayları:
Tarih: 08.03.2019
Saat: 14:00
Konu: Limonda Depolama
Konuşmaci: Prof. Dr. Okan Özkaya
Tarih: 09.03.2019
Saat: 14:00
Konu: Meyve Ağaçlarında Budama ve Bakım
Konuşmacı: Prof. Dr. Ali KÜDEN