Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı Yönetmeliği Kayıt Sürecinin Başlatılması 09.05.2022 tarihinde yayınlandı

Ulusal KSTK sisteminin kurulması amacıyla 2017-2019 yılları arasında yürütülen "Türkiye'de Avrupa - KSTK (E-PRTR) Konusunda Kapasite Artırımı İçin Teknik Yardım Projesi" kapsamında oluşturulan tesis envanteri sonuçlarına göre, ülkemizde KSTK sistemine dahil edilecek tesis sayısının 10.000'den fazla olacağı belirlenmiş olup; KSTK sistemine dahil olacak tesis sayısının yüksek olması ve bu tesislerin sağlayacağı kirletici salım ve taşıma verisinin doğrulama çalışmalarının İl Müdürlüklerimiz ve Bakanlığımız için yaratacağı iş yükünün fazlalığı nedeniyle; KSTK Sisteminin sürdürülebilir ve verimli yönetimi için sektörlerin kademeli olarak dahil olması kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda Mersin Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nden Odamıza iletilen yazıda aşağıdaki hususlara yer verilmiştir.

Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı Yönetmeliği Kayıt Sürecinin Başlatılması

KSTK  Yönetmeliği'nin  8  inci  maddesinin  birinci  fıkrası  (a)  bendine  göre,  "Bu  Yönetmeliğin  yürürlüğe  girdiği  tarihte  faaliyette  olan  tesislerin,  Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından 6 ay içerisinde  Bakanlık  KSTK  Sistemine  kayıt  olması  beklenmektedir.

Bu  kapsamda yalnızca enerji sektörü ile metal üretimi ve işlenmesi sektörü için 2022 yılı Haziran ayına kadar kayıt yükümlülüğü bulunmakta olup; KSTK Yönetmeliği'nin "Tesisin KSTK sistemine kayıt olması" başlıklı 8'inci  maddesi  ile  "Yürürlük"  başlıklı  26'ncı  maddesi  çerçevesinde,  Yönetmeliğin  Ek-1'inde  yer alan faaliyetlerden ana faaliyeti enerji sektörü ve metal üretimi ve işlenmesi sektörü altında yer alan tesislerin KSTK  Sistemi'ne  kayıt  işlemi  4  Nisan  2022  tarihinden  itibaren,  Bakanlığımız  ÇED  İzin  ve  Denetim Genel Müdürlüğü Laboratuvar Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığınca gerçekleştirilecektir.

KSTK Sistemi'ne kayıt işlemine yönelik "Bilgilendirme ve Duyuru Metni" ÇED İzin ve Denetim Genel  Müdürlüğünün  internet  adresinde  "Duyurular"  bölümünde  yayınlanmıştır.

KSTK Sistemi'ne kayıt işleminden sonra, ana faaliyeti enerji sektörü ve metal üretimi ve işlenmesi sektörü altında yer alan tesislerin 2022 yılı kirletici salım ve taşıma verisi, 2023 yılında Mart ayı sonuna
kadar,  tesisler  tarafından,  KSTK  Sistemi  içerisinde  elektronik  olarak  raporlanacaktır.

KSTK Yönetmeliği'nin 14'üncü ve 20'nci maddeleri çerçevesinde, 2023 yılında Haziran ayının sonuna kadar İl Müdürlüklerince ve 2023 yılında Eylül ayının sonuna kadar Bakanlıkça veri doğrulama ve onaylama iş ve işlemleri gerçekleştirilecektir.