Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza iletilen yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığınca yayımlanan 1, 9 ve 25 sayılı Ürün Güvenliği Tebliğleri ile 16 sayılı Gübre İthaline İlişkin İthalat Tebliği kapsamında ithalat denetim faaliyetlerinin BelgeNet sistemi üzerinden Türk Standartları Enstitüsü İthalat Merkezi Başkanlığınca yürütülmekte olduğu, ithalat denetimlerinde süreçlerin kısaltılması ve hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik iyileştirme çalışmalarının devam ettiği ifade edilmektedir.
İthalatçı firmaların Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) üzerinden gerçekleştirdikleri ithalat başvurularında, TAREKS’te marka ve/veya model hataları sebebiyle TSE tarafından iptal edilen ve ithalatçı firmalar tarafından yeniden yapılan iptal devamı başvuruların sonuçlandırılması süreçlerinde yaşanılan süre ve maliyet kayıplarının bertaraf edilebilmesini teminen, Ticaret Bakanlığınca yapılan çalışmalar sonucunda; marka ve/veya model hatalarının değiştirilmesine imkan sağlayacak geliştirmeler açısından TAREKS ve BelgeNet arasındaki web servislerinin uygun hale getirildiği, TSE İthalat Merkezi Başkanlığı fiili denetimine yönlendirilen 1 ve 9 sayılı Ürün Güvenliği ve Denetimi (ÜGD) Tebliğleri kapsamı başvurularda söz konusu geliştirmenin halihazırda kullanılmaya başlandığı belirtilmektedir.
T.C. Ticaret Bakanlığınca yayımlanan 1, 9 ve 25 Sayılı ÜGD Tebliğlerine ilişkin başvuruların ithalatçı firma veya ithalatçı yetkili temsilcisi tarafından TAREKS üzerinden yapıldığı, başvuru risk analizi sonucuna göre fiili denetimi yapılmak üzere TSE’ye yönlendirildiği ya da doğrudan oluşan referans numarası ile ürünlerin ithalatının gerçekleştirilmesine Bakanlıkça izin verilebildiği bildirilmektedir. 16 sayılı Tebliğ kapsamı başvurular ise doğrudan TSE BelgeNet sistemine yapıldığı, her bir başvurunun fiili denetiminin gerçekleştirilerek, sonucuna göre ithaline izin verilebildiği ifade edilmektedir.
Fiili denetim olarak adlandırılan ithalat denetim sürecinin, başvuru bilgilerinin kontrolü, kapsam kontrolü ve/veya belge kontrolü, işaretleme kontrolü, fiziki muayene, laboratuvar testi olmak üzere biri veya bir kaçını kapsayacak şekilde gerçekleştirildiği, TSE BelgeNet sistemi üzerinde kayıtları tutularak gerçekleştirilen tüm işlemlerin başvuru için yetkilendirilen ithalatçı firma veya ithalatçı yetkili temsilcisi tarafından görüntülebildiği ve takip edilebildiği belirtilmektedir.
Buna göre, ithalatçı firma adına işlem yapmak üzere yetkilendirilen kullanıcının, ilgili başvurunun işlem süreçlerini yürütme yetkisine haiz olduğu, işlemlerin tek bir kullanıcı üzerinden gerçekleştirildiği bildirilmektedir. TSE tarafından yürütülen denetim faaliyetleri kapsamında yapılan inceleme süreçlerinde firmalardan talep edilen hususlara ilişkin bilgilendirmenin, TSE sistemlerinde kayıtlı e-posta ve/veya telefon bilgisine kısa mesaj ile iletildiği ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, TSE tarafından fiili denetimi gerçekleştirilen mezkur Tebliğler kapsamı ithalat başvurularında, ithalatçı firmalara kendileri tarafından ithalat sürecinin görüntülenebilmesi/yürütebilmesi amacıyla yetki verilebilmesi ve var olan yetkilerin de güncellenebilmesini teminen BelgeNet üzerinde ilgili yetki talebinin nasıl yapılacağı veya var olan yetkinin nasıl güncelleneceği hususlarındaki videoya https://basvuruportal.tse.org.tr/Tanitim/video/Firma/FirmaYetkiTalebi.mp4 adresi aracılığı ile erişilebilmektedir.