MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

İş ve aş toplumsal huzurumuzdur… 06.03.2017 tarihinde yayınlandı

İşsizlik ülkemizin önemli bir sorunudur. Özellikle genç işsizlikte rakam %20’lerde. Elbette gelişen bir ekonomi olan Türkiye’nin, özellikle 80 milyona yaklaşan nüfusunun yarısını 30 yaş altı genç ve dinamik bir insan kaynağının oluşturduğu bir Türkiye’nin işsizlik sorunu olması şaşırtıcı değil. Ancak işsizlik rakamlarının bu seviyede olması kabul edilemez. Çünkü işsizlik sadece ekonomi ile ilgili bir konu değildir. İşsizlik sorunu, doğrudan toplumsal huzurumuzla ilgili bir meseledir. Arkasında yatan birçok neden olduğu gibi, çözümleri de çeşitlilik arz eder.


İş ve aş toplumsal huzurumuzdur…

Bugünlerde bu sorununun daha radikal hale gelmemesi adına önemli bir kampanya başlatıldı. “Artı bir istihdam kampanyası”… Elbette bu kampanya ilk istihdam kampanyası değil ama gerçekten bugün, en somut desteği veren önemli bir kampanya olarak görülüyor. Mersin iş dünyası bu konuda her zaman elini taşın altına koymuştur. Dediğimiz gibi, iş ve aş sadece ekonomi ile ilgili bir konu değildir. Uzun süredir yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen, iş dünyası her şeye rağmen bu toplumsal sorunun çözümünde elini taşın altına koyacaktır. Bu anlamda Sayın Valimizin başkanlığında, tüm ekonomik dinamikler olarak bir araya geldik. Gerçekçi bir istihdam planı yaptık. Çünkü bizim hedefimiz insanımıza sürekli ve kalıcı bir istihdam yaratılmasıdır. 

Öncelikle var olan istihdam ile ilgili bazı rakamları paylaşmak isterim. SGK verilerine göre; Mersin’de yanında işçi çalıştıran, istihdam sağlayan 35 bin 338 firmamız var. 35 bin 338 firmamızda toplam 264 bin kişi istihdam ediliyor. 50 ve üzeri istihdamı olan 330 firmamızda toplam 42 bin çalışan var. 10 ve üzeri istihdam sağlayan 3 bin 195 firmamızda toplam 97 bin çalışan var. 1 ile 10 arasında istihdam sağlayan 30 bin 500 firmamızda toplam 167 bin 500 çalışan var.  Genel toplamda 35 bin 338 firmamızda toplam 260 bin istihdamımız var…

Sayın Valimizin başkanlığında yaptığımız toplantıda durumu, verilen destekleri inceledik ve Mersin olarak en az %5’lik bir istihdam artışı hedefliyoruz. Bunun için çaba harcayacağız, firmalarımızı teşvik edeceğiz ve desteklerle ilgili bilgilendireceğiz… Her ilave istihdam için toplam kişi başı 773 TL net destek var. Bu şu anlama geliyor; asgari ücretle çalışan bir çalışanın tüm ödemeleri devlet tarafından karşılanıyor. Yani, bu seferberlik hem işsizliği azaltmak anlamında hem de firmaların istihdam yüklerini azaltmak anlamında çok önemli bir fırsat…

Destek kadar eğitim de önemli

İstihdam seferberliği ve devlet destekleri istihdam konusunda madalyonun bir yüzü. Diğer es geçmememiz, unutmamız gereken temel şey ise doğru mesleki eğitimdir. İnsanımıza ‘beceri’ kazandırmak zorundayız. Vasıflı insan kaynağı yaratmak istihdamın, kalıcı istihdamın temel payandasıdır. Geçtiğimiz yıllarda TOBB öncülüğünde ve Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı’nın desteğinde Uzmanlaşmış Eğitim Merkezleri Projesi olan UMEM Projesi’ni gerçekleştirmiştik. 2011 yılında bu eğitimlerin sonunda Mersin, Türkiye genelinde istihdamını arttıran birinci kent olmuştu. Bu anlamda UMEM eğitimleri yeniden canlandırılmalıdır. Reel sektörün talep ettiği beceriye sahip vasıflı insan kaynağının boş kalması düşünülemez. Bunun da özü ve temeli mesleki eğitimdir… İnsanımıza meslek kazandırmak ve beceri kazandırmaktır.  MTSO olarak buna odaklanmaya devam edeceğiz. MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı bu konuda en büyük ve köklü gücümüzdür. MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı sadece mesleki eğitim anlamında değil, girişimcilik, firmaların ayakta kalmasını sağlayacak kurumsallaşma gibi eğitimlerle de fark yaratan, kent ekonomimiz akademisi konuma gelmiş bir Vakıftır.  2017’de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilk görevimiz olan üyelerimize etkin ve kaliteli bir hizmet vermeye devam ederken; kentin vizyonel bir STK’sı olarak temek hedeflerimiz şunlar olacaktır

- Girişimci sayımızı arttırmak,

- Kadınlarımızı ekonomiye entegre etmek,

- Üretim, hizmet ve ticarette orta üstü ve yüksek teknolojiye geçmeye çalışmak, bunu teşvik etmek, mentörlüğünü yapmak,

- e-ticaret, e-ihracat gibi merkezinde internetin olduğu Dijital bir ekonomiyi teşvik etmek, buna bağlı projeler üretmek,

-İhracatı arttıracak projeler geliştirmek.

Tüm bunların hayata geçmesi istihdamı doğrudan etkileyecek şeylerdir…

 

Şerafettin Aşut

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası 

Yönetim Kurulu Başkanı 

 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER