ARF taleplerimizi online olarak iletebilmeliyiz. Birçok limanda artık bu talepler internet üzerinden gerçekleştiriliyor. Böyle bir uygulama bize hem zaman kazandırır hem de maliyetlerimizi azaltır.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 18 No’lu Gümrük Müşavirliği Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Zeki Şan, dış ticarette rekabetçi yapının güçlenmesi için maliyetlerin aşağı indirilebilmesinin önemine dikkat çekti. Bunun da gerek gümrük gerekse limancılık işlemlerindeki uygun fiyatlandırmalar ve hızlı çalışmalarla mümkün olabileceğine değinen Şan, son dönemlerde her iki kurumla da iyi diyaloglar içinde olduklarını, yaşadıkları sorunlara çözüm üretebildiklerini söyledi.
Sektöre ilişkin değerlendirmeler yapan Komite Başkanı Zeki Şan, ilk olarak Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalara değindi. Ticaret Bakanlığı’nın geçtiğimiz haftalarda Türkiye genelindeki gümrük bölge müdürlükleri aracılığıyla toplantılar düzenlediğini anlatan Şan, şunları söyledi:
“Ticaret Bakanlığı gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması adına bölge müdürlüklerine talimat verdi. Bu talimat sonrasında taraflar davet edilerek konuyla ilgili öneri ve görüşleri alındı. Biz de sektör temsilcileri olarak Mersin’de düzenlenen toplantıya katıldık. Taleplerimiz not tutuldu ve bizlere dış ticarete yön verecek firmaların tümünün yanında oldukları mesajı verildi. Doğabilecek tüm aksaklıkların giderilmesiyle ilgili önerilerimiz toplandı, çözümü noktasında görüş birliğine varıldı. Dış ticaretin önünü açmak adına yürütülen bu çalışma sektör temsilcileri tarafından memnuniyet verici olarak değerlendiriliyor. Bu yöndeki çalışmaların devam etmesi en büyük dileğimiz." Yapılan görüşmede özellikle işlemlerin kolaylaştırılması ve maliyetlerin asgariye indirilmesi talebinde bulunduklarını anlatan Şan, taleplere olumlu yaklaştıklarını ve konunun ivedilikle çözümleneceğini dile getirdiklerini söyledi. Gerek Ticaret Bakanlığı gerekse yerel yönetimlerle kurulacak temaslarla sonuç odaklı çalışma sözü almanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Şan, bu çalışmanın Türkiye genelinde yapılmış olmasının ise sonuç getirmesi adına daha etkili olacağına inandığını söyledi.
“Kurum ve kuruluşlardan daha çok destek bekliyoruz”
Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Fikret Erol’u geçtiğimiz günlerde heyet olarak ziyaret ettiklerine de değinen Şan, “Göreve geldiği günden bu yana ihracatçıların yanında olup özveriyle çalışması nedeniyle teşekkür ziyaretinde bulunduk” dedi. Dış ticarete verilen desteğin kent ekonomisine verilen destek anlamı taşıdığını vurgulayan Şan, firmalara gösterilen anlayışlı ve çözümcül yaklaşımları nedeniyle Gümrük Bölge Müdürü nezdinde tüm gümrük çalışanlarına teşekkür ettiğini dile getirdi. Şan, ekonomik açıdan zor günler geçirilen dönemde benzer kolaylaştırıcı adımları diğer kamu kurum ve kuruluşlarından beklediklerini de ifade etti.
“ARF talebini işyerinden girebilmeliyiz”
Ardından Mersin Liman İşletmesi (MIP) ile yürütülen çalışmalara değinen Zeki Şan, özellikle konteyner elleçlemelerinde ilgili birimler tarafından gösterilen hassasiyetle işlemlerinin hızlı sonuçlandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ancak çözümlenmesini bekledikleri bazı konular bulunduğunu da anlatan Şan şöyle konuştu:
“Özellikle fiyat tarifeleri konusunda beklediğimiz bazı düzenlemeler var. Cumhurbaşkanlığı ve bazı bakanlıkların ortak kararı gereğince Türkiye’de yapılan sözleşmelerin TL baz alınarak uygulanması yönünde talimat yayınlandı. Antrepo sözleşmeleri dahi bu talimat gereği TL üzerinden yapılmakta. Oysa maalesef MIP’nin tarifleri halen dolar bazlı devam ediyor. Ödemeleri evet TL olarak yapıyor olabiliriz ancak değer dolar üzerinden belirlenip ödemeler TL üzerinden yapılınca fiyatlarımız yükseliyor. Fiyatlarının merkezden belirlendiğinin farkındayız. Ancak özellikle hassas dönemlerden geçtiğimiz şu günlerde dış ticaretin canlanmasına yardımcı olunması adına Türkiye’deki çalışmalarında bir takım esneklikler sağlanmasını ve fiyat tarifelerinin yeniden gözden geçirilip, TL üzerinden revize edilmesini bekliyoruz.”
Bir diğer beklentilerinin ise ARF talepleri noktasında olduğunu belirten Şan, ARF taleplerinin limana gidilmeden online olarak gerçekleştirilebilmesini istediklerini anlattı. Bu konuyla ilgili gerekli altyapının hazırlandığını bildiklerini kaydeden Şan, 2019 yılında uygulamanın başlatılmasını beklediklerini söyledi. ARF talebinin iletilmesi için eleman çalıştırmak durumunda kaldıklarına dikkat çeken Şan, “Birçok limanda artık bu talepler internet üzerinden gerçekleştiriliyor. Böyle bir uygulama bize hem zaman kazandırır hem de maliyetlerimizi azaltır. Uzaktan erişim konusunun önümüzdeki yıl çözümlenmesi en büyük beklentimiz” ifadelerini kullandı.
“Beyanname yazılım sistemi gümrük müşavirlerine de açılmalı”
Konuşmasını beyanname yazılım sistemine değinerek sürdüren Zeki Şan, şu bilgileri verdi:
“Gümrük müşavirliği şirketlerinde kullanılan beyanname yazılım sistemleri tamamen bağımsız şirketler tarafından yıllık ücret karşılığı kurulmakta. Bu sistemleri ister kiralıyor isterseniz satın alabiliyorsunuz. Ancak bu sistemlerde zaman zaman aksaklıklar yaşanıp Ticaret Bakanlığı güncellemeleriyle eş zamanlı güncellemelere ulaşamayabiliyorsunuz. Örnek vermem gerekirse Ticaret Bakanlığı bazı vergi oranlarında ya da yönetmeliklerde güncelleme yapıyor bizler sistem üzerinden bir gün sonrasında görüyoruz. Bu da bazı firmalarımızın gerek vergisel gerekse mali açıdan sıkıntı yaşamasına yol açıyor. Ticaret Bakanlığı’mızın dijital dönüşüm konusundaki hassasiyetini ve güzel çalışmalarını biliyoruz. Bu nedenle beklentimiz Ticaret Bakanlığı’ndaki yazılımın, gümrük müdürlüklerindeki mükellef odalarında kullanılan bilgi işlem programının direk gümrük müşavirliği bürolarına da aktarılması. Bu sayede daha hızlı ve etkin bir çalışma yürütülecektir.”
“Liman giriş kapısı düzenlenmeli”
Konuşmasını liman giriş kapısında yaşanan sıkıntılara değinerek sürdüren Zeki Şan, Liman A Kapısı’nın Mersin’e giriş kapısı olduğunu hatırlatarak, “Kente buradan giriş yapan kişilerin karşılaştığı manzara yanlış bir Mersin algısı oluşmasına yol açıyor. Bu kapıda mutlaka bir düzenleme yapılmalı, otopark sorunu çözümlenmeli” dedi. MIP’nin bu noktadaki hassasiyetini ve çalışmalarını bildiklerini anlatan Şan, bu noktada özellikle yapılacak yerel yönetim seçimleri sonrasında göreve gelecek belediye başkanından destek beklediklerini anlattı. Yerel yönetimden bekledikleri bir diğer konunun çevre planları olduğuna değinen Şan şunları söyledi:
“Türkiye’nin en büyük gümrük laboratuvarı yatırımının gerçekleşmesi için de yine belediyeden çevre planlarının tamlanmasını bekliyoruz. Laboratuvar yeri alındı ancak 1/1.000’lik plan olmadığı için inşaata başlanamıyor.”
Komite olarak makro ve mikro tüm sorunların üzerine eğildiklerini, takipçisi olduklarını belirten Şan, gelecek yıl bir arama konferansı düzenleyerek kamu kurum ve kuruluş temsilcileri de bir araya gelip bu sorunlara ortak çözümler aramak istediklerini söyledi. Yürüttükleri her türlü çalışmada MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Yönetim Kurulu Üyelerini yanlarında hissetmemenin mutluluğunu yaşadıklarını da anlatan Şan, “Her türlü sorunumuzu ilgili kurumlara taşıyarak takipçisi olmaları ve sonuç odaklı çalışmaları bizleri daha da çok kamçılıyor ve çalışma şevkimizi artırıyor. Çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.