Birleşik Krallık STA Uygulamaları (REX ve EORI) 06.12.2022 tarihinde yayınlandı

Türkiye - Birleşik Krallık STA'sına ilişkin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden alınan farklı tarihli iki yazıya ilişkin bilgi paylaşılmaktadır. İlgili yazı içerikleri aşağıda üyelerimizin bilgilerine sunulur.

Birleşik Krallık STA Uygulamaları (REX ve EORI)

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden alınan bir yazıda, Türkiye - Birleşik Krallık STA'sı kapsamında Birleşik Krallığa yapılacak ihracatta kullanılan menşe beyanı üzerine kayıtlı ihracatçı (REX) numarası girilmesinin söz konusu olmadığı belirtilmiş olup, REX numarası ve uygulama alanına ilişkin de ayrıca bilgi verilmişti.

Daha sonra alınan bir yazıda ise Türkiye-Birleşik Krallık STA'sı uygulamalarına yönelik, - EORI numarası uygulamasının yalnızca Birleşik Krallık'ta yerleşik ihracatçılara mahsus olduğu ve Türk ihracatçılardan böyle bir numaranın talep edilmeyeceği, - Her iki taraf için de REX numarası girilmesi uygulamasının söz konusu olmadığı vurgulanmıştır.

Yazıda ayrıca, Birleşik Krallık tarafının resmi web sitesini ( https://www.gov.uk/guidance/summary-of-theuk-turkey-trade-agreement ) güncellediği, benzer taleplerin gelmesi durumunda ilgili STA Menşe Protokolü'ne ilave olarak söz konusu erişim adresinin de referans olarak gösterilebileceği ifade edilmiştir.