Mersin’i melek yatırımcılar açısından özellikle teknoloji ve internet için işlenmemiş bir maden olarak görmekteyiz. Bugün Mersin’deki startuplarımız da sermaye sorunlarının çözümlenmesiyle birlikte birer dünya firması haline gelebilir.
MTSO 9 No’lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları Meslek Komitesi Başkanı Serkan Karakaya, teknolojinin günümüzde tüm sektörleri yakından ilgilendirdiğini belirterek, önümüzdeki süreçte Oda bünyesindeki sektörlerin tümüyle diyaloglarını artırarak işbirliklerini güçlendiremeye odaklanacaklarını söyledi.
Yönetim olarak bu yıl göreve geldiklerini anlatan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 9 No’lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları Meslek Komitesi Başkanı Serkan Karakaya, önceliği Oda bünyesindeki Komiteleri ve Komite Üyelerini tanımaya vereceklerini anlattı. Çalışmaya kendi Komite Üyelerinin eğitimine yönelik etkinliklerle başladıklarını ifade eden Karakaya, veri güvenliği semineri düzenlediklerini, bundan sonraki süreçte diğer Komite Üyeleriyle buluşacakları organizasyonlar düzenlemek istediklerini bildirdi. Diğer Komitelerin Üyeleriyle bir araya gelip Mersin’de üretilen bilişim hizmetleri, yazılım ürünleri, Ar-Ge çalışmalarını tanıtmak istediklerini kaydeden Karakaya, Mersin’de bu alanlarda çok güzel hizmetler verilmesine rağmen bilinmemesi nedeniyle ihtiyaçların şehir dışından giderildiğini söyledi. “Biz de bu sorunun önüne geçip tüm üyelerimizin Mersin’den de istedikleri kalitede hizmet alabileceklerini anlatmak istiyoruz. Mersin’in kaynaklarının Mersin’de kalması gerektiğine inanıyoruz” diyen Karakaya, bu buluşmayı önemsediklerini vurguladı. Mersin’de gerek yazılım gerek elektronik üretim ve ar-ge’si noktasında kalifiye iş gücü ve yeterli teknoloji bulunduğunu vurgulayan Karakaya, “Kentimizde teknolojiyi kullanıp tasarlayabilen, yeterli seviyedeki işgücüyle dinamik bir yapı mevcut. Bunu anlatabilmeyi hedefliyoruz” dedi.
“İkinci hedef melek yatırımcılar”
Üyelerle diyaloğun artırılması sonrasındaki ikinci hedefin melek yatırımcılar olduğunu dile getiren Serkan Karakaya, bu kavramın Türkiye’de yeni yeni yayılmaya başladığını ancak özellikle bilişim sektörü açısından çok önemli bir oluşum olduğunu söyledi. Girişimcilerin en büyük eksiğinin sermaye olduğunu, bu sorunu da melek yatırımcılar aracılığıyla çözebileceklerini kaydeden Karakaya, melek yatırımcıları Mersin’e çekebilmek adına çalışacaklarını dile getirdi. Bunun için Mersin Teknopark’ın önemli bir havuz olduğuna dikkat çeken Karakaya, şu bilgileri verdi:
“Teknopark’ta çok önemli projeler var. Bu projelerin melek yatırımcılar tarafından destekleneceğine inanıyorum. Bu kavram Türkiye’de yeni bir kavram.Türkiye’de lisanslı 150 firma var ve 10 milyon dolarlık yatırımları bulunuyor. Örneğin Amerika’da 300 binin üzerinde melek yatırımcının 23 milyar dolar yatırımı var. Avrupa’da ise bu rakam 70 bin melek yatırımcı ve 5 milyar dolar seviyesinde yatırım. Mersin’i melek yatırımcılar açısından özellikle teknoloji ve internet için işlenmemiş bir maden olarak görmekteyiz.”
Türkiye’de melek yatırımın hukuksal zemininin 2013’te tamamlandığını anlatan Karakaya, bu alanda gelişme sağlanabilmesi adına melek yatırımcının vergisel açıdan desteklendiğini anlattı. Proje sahibinin gelir getireceğine inandığı bir projesi olması halinde melek yatırımcı arayışına başladığını ve melek yatırımcının da en fazla yüzde 50’ye kadar hisse alarak yatırımı destekleyebildiğini dile getiren Karakaya, ardından da yatırdığı hisse tutarının yüzde 75’ini vergiden düşebildiğini bildirdi.
Melek yatırımcının vergi desteğinden faydalanabilmesi için Bireysel Katılım Sermayesi Lisansı’na sahip olması gerektiğine de değinen Karakaya, “Yüksek gelir veya servete sahip yatırımcılar ya da tecrübeli yatırımcılar Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen bu lisansı almaya hak kazanabilir” dedi. Mersin’de de melek yatırımcı olabilecek firmalar bulunmasına rağmen bu konudan haberdar olmadıklarını düşündüğünü anlatan Karakaya, yapacakları Komite buluşmalarında bu konuda da bilgi verip iyi projeleri melek yatırım
cılarla buluşturmak istediklerini söyledi.
Melek yatırımcıların lisansının 5 yıl süreyle geçerli olduğunu ve aynı anda 20 farklı yatırımı destekleyebildiklerini açıklayan Karakaya, “Verecekleri desteğin üst limiti 1 milyon TL, alt limiti ise 20 bin TL ile sınırlı tutuluyor. Hukuksal zeminiyle melek yatırımcılara önemli imkanlar sunulduğuna inanıyorum. Ancak bunun duyurulması, bilinmesi gerekli” dedi. Karakaya, diğer komitelerin üyeleriyle yapılacak toplantı dışında Mersin Teknopark’ın da dahil olduğu, melek yatırımcılara yönelik ikinci bir organizasyon daha planlayacaklarını da söyledi.
“Yazılım firmalarımızı dünyaya açmak istiyoruz”
Bir sonraki aşamada melek yatırımcılar ile projeleri buluşturmaya odaklanacaklarını vurgulayan Serkan Karakaya, “Bölgemizdeki doğru girişimcilerle melek yatırımcının buluşması sonrasında özellikle yatırım firmalarımızın sermaye sorunlarını ortadan kaldırıp çok daha hızlı ilerleyip, dünyaya açılmasını istiyoruz” diye konuştu. Bugünün çok başarılı yazılım firmalarının da geçmişte birer startup olduklarının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Karakaya, “Bugün Mersin’deki startuplarımız da sermaye sorunlarının çözümlenmesiyle birlikte birer dünya firması haline gelebilir” değerlendirmesini yaptı.
“Yerli firmalarımızın tanınması şart”
Yerli bilişim firmalarının Mersin’deki diğer firmaların yaşadığı sorunları rahatlıkla çözümleyebileceğini de anlatan Serkan Karakaya, bu nedenle çözüm dışarıda aranmadan önce yerli firmaların ve neler yapabileceklerinin yakından tanınması gerektiğini vurguladı. Komite olarak tüm sektörlerle işbirliğine açık olduklarını belirten Karakaya, “Odamıza kayıtlı tüm Üyelerimizin sektörel sorunlarının çözümünde yardımcı olmaya hazırız. Sorunlarının çözümü noktasında ihtiyaç duydukları ürünleri alırken doğru ürünü tespit etme, ihtiyaçlarını belirleme noktasında destek verebiliriz. Çözüm ortaklıkları geliştirebiliriz. Bu nedenle daha sık bir araya gelmeliyiz” dedi.
Türkiye’nin teknoloji kullanımında birçok Avrupa ülkesinin önünde olduğunu belirten Karakaya, üretimde de önde olmayı hedeflediklerini söyledi. “Mersin olarak çıtayı yüksek tutuyoruz. Hedefimiz teknoloji üretiminin Mersin’de ihracat kalemi olarak yer almasını sağlamak” diyen Karakaya, Mersin’in gerekli potansiyeli bulunduğunu, yalnızca küçük destek dokunuşlarına ihtiyaç olduğunu belirtti.
“Daralan piyasalar sektörü zorluyor”
Sektör sorunlarına da değinen Serkan Karakaya şunları söyledi:
“Komitemiz içinde çok sayıda sektör bulunuyor. Her bir sektörün birbirinden farklı sorunu olsa da hepimizin ortak sıkıntısı daralan piyasalar. Bunu aşmanın yollarını arayan sektörümüz kendi tecrübeleri ile iç dinamikleriyle olumlu sonuca ulaşmaya çalışıyor. Tüketici açısından da bazı zorlayıcı gelişmeler yaşanıyor. Örneğin cep telefonlarında temlikli satışın kaldırılması, nihai tüketicinin kredi kartında vadenin 6 aya düşürülmesi, nihai tüketicinin ürüne kolay ulaşımını ciddi ölçüde engelliyor. Komisyon oranlarını ve finanslama maliyetlerinin artışıyla kur artışının birleşmesi tamamı ithal olan fakat nihai kullanıcı açısından zaruri ihtiyaç olan iletişim malzemelerine ulaşmayı çok zorluyor. Bu durumdaki firmalarımızın satışlarının yüzde 70’e yakın azaldığını söyleyebilirim. Giderlerini karşılayamama noktasına gelmiş, sağladıkları istihdamın tehlikeye girdiğini beyan eden firmalarımız bulunuyor. Bilişim ve IT tarafına baktığımızda burada da tamamı ithal olan ürünlerin gerekli test sürelerinin uzun olması, ithal olan bu ürünlerin gümrük sahalarında bekleme sürelerinin uzaması ürün maliyetlerine ekleniyor. Buna döviz kurlarındaki artış ile alım adet düşüşü de dahil olunca 300 dolara alınabilecek bir notebookun fiyatı doğrudan 400 dolara yükseliyor. Sektör temsilcileri bu sorunlara çözüm bekliyor.”