2020 Yılı Mali Tatil Döneminde Sosyal Güvenlik Mevzuatı Açısından Dikkat Edilecek Hususlar
02.07.2020 tarihinde yayınlandı
2007 yılında Yayımlanan 5604 Sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun ile Mali Tatil uygulaması başlamış olup söz konusu kanunda:
► “Her yıl temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) malî tatil uygulanır. Haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, malî tatil, temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlar”
► “Son günü malî tatile rastlayan aşağıda belirtilen süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır”
► “Malî tatilin sona erdiği günü izleyen beş gün içinde biten bu madde kapsamındaki kanuni ve idari süreler, malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beşinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılır”
hükümleri yer almakta olup Sosyal Güvenlik mevzuatı açısından 2020 Yılı Mali Tatil uygulaması ile ilgili aşağıdaki hususlara dikkat ederek işlem yapılması yerinde olacaktır.
2020 Yılı için Mali Tatil 01 Temmuz 2020 Çarşamba günü başlayıp 20 Temmuz 2020 Pazartesi (bu gün dahil) sona erecektir.
SGK ‘a son verilme günü ya da ödeme vadesinin son günü 01 – 20 Temmuz arasında olan ve Mali Tatil kapsamına giren bildirimlerin ve ödemelerin 27 Temmuz 2020 tarihine kadar yapılması durumunda süresinde yapılmış sayılacaktır.
SGK ‘a son verilme günü ya da ödeme vadesinin son günü 21-22-23-24-25 Temmuz olan ve Mali Tatil kapsamına giren bildirimlerin ve ödemelerin 25 Temmuz 2020 tarihine kadar yapılması durumunda süresinde yapılmış sayılacaktır. (!!! 25 Temmuz 2020 tarihinin Cumartesi gününe denk gelmesi sebebiyle takip eden ilk iş günü olan 27 Temmuz Pazartesi gününe kadar yapılan bildirim ve ödemeler süresinde kabul edilecektir)
Sosyal Güvenlik mevzuatı bakımından Mali Tatil kapsamına giren bildirim ve ödemeler:
İşyeri Bildirgesi
Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi
Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi
Aylık Prim ve Hizmet Belgesi / Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi
Sigorta Prim Borcu Ödemeleri
İdari Para Cezası İtiraz ve Ödemeleri
Diğer Bildirim, İtiraz ve Ödemeler (Res’en Hesaplanan Prim Borcuna İtiraz, Asgari İşçilik Hesaplamasına İtiraz, Askerlik Borçlanmasına ilişkin ödeme süresi, KDV Mahsup yoluyla yapılacak prim ödeme süreleri, İnceleme/Teftiş sebebiyle istenilen işyeri kayıt ve belgelerinin Kuruma verilme süreleri)
İş Kazası ve Meslek Hastalığı ile ilgili bildirim süreleri ve ödemeler Mali Tatil Uygulaması kapsamında değildir. İş Kazası ve Meslek Hastalığı ile ilgili bildirim ve yükümlülüklerin mevcut mevzuat hükümlerinde yer alan süreler dikkate alınarak yerine getirilmesi gerekmektedir.
Bu bilgi notu, Mefa Müşavirlik tarafından 01 / 07 / 2020 tarihinde hazırlanmıştır.