MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO Üyeleri yalın üretim destekleri konusunda bilgilendirildi 21.09.2023 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) üyelerinin iş verimini artırmak ve bu alanda verilen destekleri tanıtmak adına ‘Yalın Dönüşüm Desteği ve Model Fabrika Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı’ düzenlendi. 


MTSO Üyeleri yalın üretim destekleri konusunda bilgilendirildi

İmalat sanayinin yalın dönüşüm yoluyla verimlilik artışına katkı sağlamak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü ile KOSGEB iş birliğinde geliştirilen KOSGEB Yalın Dönüşüm Desteği uygulamaya alındı. Konuyla ilgili MTSO üyelerinin bilgilendirilmesi adına Yalın Dönüşüm Desteği ve Model Fabrika Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Toplantıya MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdür Yardımcısı Hülya Öztoprak Yılmaz, Mersin Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hasan Gül, KOSGEB Mersin Müdürü Danyal Peker, Mersin Model Fabrika Direktör Yardımcısı Bahattin Aslan ile sanayiciler katıldı. Toplantıda, KOSGEB İşletme Geliştirme Desteği altında yeni oluşturulan bu destek hakkında bilgi verilip Mersin’de kurulan model fabrikadan yola çıkarak model fabrikalarda gerçekleştirilen yalın dönüşüm uygulamaları tanıtıldı.  

Çakır: “İsraf edecek kaynağımız da zamanımız da yok”
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin Model Fabrika ve Yenilik Merkezi hakkında bilgi paylaştı. Bu merkezde küçük, orta ve büyük ölçekli firmaların, start-up’ların verimlilik, yenilik ve dijitalleşme kapasitelerini destekleyecek, üretim süreçlerinde her türlü israfı önleyecek dönüşümlerin uygulamalı gösterildiğini kaydeden Çakır, “SCADA sitemi ile dijitalleşmenin adımları anlatılıp uygulamalı olarak gösteriliyor. 5-S ve 6-S denilen Sigma eğitimleri, Kanban ile Kaizen sistemlerinin uygulamaları ve yalın üretim eğitim ve kurguları anlatılıyor” dedi. Model Fabrikayı bu süreçleri yönetecek insan kaynağını yetiştiren bir okul olarak da tanımlayan Çakır, Model Fabrikanın tek başına ele alınmaması gerektiğine de dikkat çekti. Oda olarak Model Fabrika, MTSO Atölye 1886, Mersin Teknopark ve Mersin Agropark’ı bütünsel ele alıp işbirliği yapmalarını sağlamayı hedeflediklerini belirten Çakır, Mersin’in dijital dönüşümünü, yenilikçi bakış açısını verimlilik esası üzerine kurmak istediklerini vurguladı. Çakır şunları söyledi: 
“Bu merkez, Mersin’in ve Mersin ekonomisinin dijital dönüşümünün yenilikçi bakış açısının ve verimlilik esaslı üretim vizyonunun en büyük destekçisi olmaya devam edecektir. Çukurova Kalkınma Ajansı destekleriyle başlayan yalın eğitim destekleri, KOSGEB Yalın Dönüşüm destekleriyle sürmektedir. İsraf edecek kaynağımız, zamanımız ve insan gücümüz yok. Bu anlamda tüm firmalarımızı bu desteklerden yararlanmaya ve işletmelerinde yalın üretim mantığını yakalamaya davet ediyorum.”

Öztoprak: “6 model fabrika daha kurulum aşamasında”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdür Yardımcısı Hülya Öztoprak da verimliliğin önemine değinerek firmaların rekabet gücünü artıran, ülkenin kalkınmasına katkı sunan en önemli unsur olduğunu söyledi. İsrafın ortadan kalkmasının her alanda önemli olduğuna dikkat çeken Öztoprak, bu noktadan hareketle model fabrikalar kurmaya başladıklarını dile getirdi. Türkiye genelinde 8 model fabrika bulunduğunu ve 6’sının da kurulum aşamasında olduğunu kaydeden Öztoprak, buralarda firmaların verimini artırmak için hammadde aşamasından ürün pazara gidene kadar tüm süreci uygulamalı olarak danışmanlar eşliğinde öğrettiklerini açıkladı. Yaptıkları çalışmalarda KOBİ’lerin en önemli eksiği aldıkları siparişleri yetiştirme noktasında yaşadıklarını gördüklerini belirten Öztoprak, “Kendi sahalarındaki verimlilik kayıplarını fark etmediklerini görünce KOBİ’lerin yalın olgunluk durumlarını saptamak istedik. Arkadaşlarımızın KOBİ’lerin yalın olgunluk değerlendirme raporlarını oluşturması gerekti ve bunu model fabrikalarda hazırlayacaklar. Bu raporlar sonrası KOBİ’lerin gerekli dönüşüm için desteğe ihtiyaçları olacak. Bu desteği de KOSGEB aracılığıyla vermeye çalıştık. Adına da Yalın Dönüşüm Desteği dedik” ifadelerini kullandı.
Toplantı açılış konuşmaları sonrası Mersin Model Fabrika Yalın Dönüşüm Uygulamaları Paneli ile devam etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü’nde görevli Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Belgin’in modere ettiği panelde Mersin Model Fabrika Direktör Yardımcısı Bahattin Aslan ile Özen İş Makine Projeler Müdürü Serdar Arslan konuşmacı oldu. Mersin Model Fabrikanın hizmetleri ve kullanıcı firmanın neler yaptığı hakkında bilgi paylaşıldı. 
Program KOSGEB Mersin Müdürü Danyal Peker’in ‘KOSGEB Yalın Dönüşüm Desteği ve KOBİ Bilgi Sistemi’ne ilişkin sunumuyla son buldu. 

 

Danyal Peker Sunum: YALIN DÖNÜŞÜM DESTEĞİ



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER