MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknolojileri Kongreleri 13.07.2016 tarihinde yayınlandı

Kongre, 12-14 Ekim 2016 tarihlerinde Kuşadası'nda gerçekleştirilecektir.


Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknolojileri Kongreleri

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Ege Üniversitesi olarak, 36 yıllık geçmişi olan Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknolojileri Kongresi’nin onbirincisini 12-14 Ekim 2016 tarihleri arasında Kuşadası’nda düzenlemekten büyük onur ve mutluluk duymaktayız.

Hatırlanacağı gibi, Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknolojileri Kongrelerinin ilki Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Ege Üniversitesi tarafından 1980 yılında ortaklaşa yapılmış, sonuncusu ise Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile Muğla Üniversitesi tarafından 2009 yılında gerçekleştirilmiştir.

Bilindiği üzere, artan enerji ihtiyacının karşılanmasında nükleer enerji seçeneğinden de yararlanılmasına yönelik çalışmalar neredeyse yarım asırdır ülkemizin gündemindedir. Çeşitli nedenlerle bir türlü sonuçlandırılamayan söz konusu çalışmalar son yıllarda yeniden ivme kazanmış, tedarikçi ülkelerle Hükümetler düzeyinde imzalanan ikili işbirliği anlaşmaları vasıtasıyla Akkuyu ve Sinop sahalarında kurulacak iki nükleer santral projesi şeklinde somutlaşmıştır. Türkiye’nin nükleer enerjiye geçiş sürecinde şüphesiz ki nükleer teknoloji ve bu teknolojinin çeşitli uygulamalarıyla irtibatlı çalışmaların da nitelik ve nicelik açısından ciddi ölçüde artış kazanması öngörülmektedir.

Diğer taraftan, ülkemizde hızlandırıcı teknolojileri ve yüksek enerji fiziği alanlarında da son dönemde önemli gelişmeler yaşanmış, belli mesafeler alınmıştır. 1960’lı yılların başından itibaren Türk bilim insanlarının deneylere katılım ve katkı sağladığı CERN’e (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) 2015 yılında Ortak Üye olunmuştur. TAEK tarafından 11 proje kapsamında desteklenen 33 Üniversitemizde görev yapan yaklaşık 200 bilim insanımızca CERN’de deneysel yüksek enerji fiziği alanında yürütülmekte olan çalışmaların Ortak Üyelikle birlikte çeşitlilik ve zenginlik kazanması beklenmektedir. Ayrıca, ülkemizin kurucu üyesi bulunduğu SESAME (Ortadoğu Sinkrotron Işığı Deneysel Bilim ve Uygulamaları Uluslararası Merkezi) projesinde de büyük aşama kaydedilmiştir. Söz konusu tesisin 2017 yılı ilk çeyreğinde iki demet hattıyla birlikte devreye alınması planlanmaktadır. Bu Merkezde fizik, biyoloji ve tıp, çevre bilimi, endüstriyel uygulamalar ile arkeoloji olmak üzere beş ana bilimsel programa yönelik Ar-Ge faaliyetleri yürütülecektir. SESAME’de araştırma yapacak Türk kullanıcı gruplarının şimdiden oluşturulması ve desteklenmesine yönelik olarak TAEK tarafından başlatılmış olan çalışmaların da tesisin devreye girmesiyle birlikte ivme kazanması beklenmektedir. TAEK, parçacık hızlandırıcısı teknolojisinin ülkemizde uygulanması ve geliştirilmesi bağlamında öncülük yapmaya devam etmekte, TAEK Proton Hızlandırıcısı Tesisi ile gerek radyoizotop ve radyofarmasötik üretimi gerekse de nükleer alanda Ar-Ge çalışmaları için ulusal bir altyapı kurmuş bulunmaktadır.

Ege Üniversitesi, Atom Enerjisi Komisyonun kurulmasından hemen sonra 1959 yılında nükleer alanda faaliyet gösterecek bir araştırma merkezi kurulması çalışmalarına başlamış ve 1983 yılında Nükleer Bilimler Enstitüsü olarak yeniden yapılandırılmıştır. Günümüzde nükleer bilimler, nükleer teknoloji ve nükleer uygulamalar ana bilim dallarında akademik faaliyetlerine devam etmektedir.

Kongremiz,temel nükleer bilimler ve nükleer tekniklerin uygulanması ile nükleer enerji ve güvenlik alanında çalışan siz bilim insanlarımızı ve uzmanlarımızı bir araya getirerek birikimlerinizin ve çalışma sonuçlarınızın paylaşılması, değerlendirilmesi, tartışılması ile ortak bilimsel çalışmaların oluşturulmasına ve yeni çalışma ufuklarının açılmasına vesile olacaktır.

 

Kongre web adresine BURADAN ulaşabilirsiniz.

Kongremizin verimli şekilde gerçekleşmesi için, sizleri davet etmekten onur duyar, katılımınızı ve değerli katkılarınızı bekleriz.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER