T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı – Konteyner ve Liman Takip Sistemi 03.10.2016 tarihinde yayınlandı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 83847721-132.99 sayılı duyurusu.

T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı  –  Konteyner ve Liman Takip Sistemi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 83847721-132.99 sayılı Konteyner ve Liman Takip Sistemi hakkında yayınlamış olduğu duyuruda, 23.02.2016 tarihli ve 29633 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “1972 Konteynerlerle İlgili Gümrük Sözleşmesinin ve Geçici İthalat Sözleşmesinin Konteynerlerle İlgili Hükümlerinin Uygulanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile konteyner takip formlarının elektronik ortama alınmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Mezkur Yönetmeliğin Geçici 1. Maddesi uyarınca; konteyner sahipleri, işletmeci veya bunların temsilcilerince konteyner ve liman takip formlarına ilişkin işlemler Mersin Gümrük Müdürlüğünde elektronik ortama alınmış olup girişi veya çıkışı elektronik ortamda yapılan konteynerlerin bir başka gümrük idaresinden çıkış işlemleri de yine elektronik ortamda yapılacaktır.

Bununla birlikte, halihazırda Bakanlığımızca kurulum çalışmaları devam eden “Konteyner ve Liman Takip Sistemi” kapsamında limanlarda yapılan tüm işlemler elektronik ortamda yürütülecek olup bu kapsamda Mersin limanına giriş ve çıkış yapacak olan araç ve konteynerlere ilişkin kayıt ve işlemler elektronik ortamda yürütülecektir.

Sistem 20/09/2016 tarihinde uygulamaya alınacak olup sistemin sorunsuz işlemesi ve kayıt işlemlerinin daha hızlı ve kesintisiz yürütülmesini teminen; Mersin Uluslararası Liman İşletmeleri (MIP) tarafından Bakanlığımıza aktarılacak bilgilere ilave olarak, liman sahasına gelecek olan her türlü araç ve eşya ile özellikle ihracat eşyasına ilişkin; ihracatçı, gümrük müşaviri, nakliyeci, acente gibi beyan sahipleri tarafından;

1- Araç plaka bilgisi
2- Araç dorse bilgisi
3- Beyanname var/yok bilgisi (İhracat / Transit / Antrepo Beyannamesi)
4- (İhracat/Transit/Antrepo)Beyannamesi var ise beyannamenin sayısı ve tarihi
5- İşlem yapacağı gümrük idaresi (Mersin/Mersin Yolcu Salonu)

bilgilerinin 20/09/2016 tarihinden itibaren önceden veri olarak Liman İşletmesinin sistemine bildirilmesi ile Liman İşleticisi (MIP) taralından bu verilerin gümrük sistemlerine aktarılması gerekmektedir.

Üyelerimizin dikkatine sunulur.