MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Enerji sektörü yeni lisans istiyor 21.02.2020 tarihinde yayınlandı

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları bakımından oldukça geniş imkanlara sahip olduğuna dikkat çeken MTSO 37 No’lu Enerji Üretim ve Ticareti Meslek Komitesi Meclis Üyeleri, enerjide dışa bağımlı olan ülkenin bu açığını kapatabilmesine katkı sağlanması adına yeni lisans talebini yineledi.


Enerji sektörü yeni lisans istiyor

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 37 No’lu Enerji Üretim ve Ticareti Meslek Komitesi Meclis Üyeleri sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı. Sorunları ve çözüm önerilerini anlatan Üyeler yenilenebilir enerjiden, gaz sektörüne kadar birçok konuya değindi. Üzerinde durulan öncelikli konu ise lisanslar ve teşvikler oldu.

Doğan: “Yeni lisanslar açılıp, teşvikler verilmeli”

Meclis Üyesi ve Aldo Grup Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Veli Doğan, yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirdi. Ülkenin bu alanda çok geniş imkanlara sahip olmasına rağmen kullanım ve yatırımlar açısından Avrupa’nın çok gerisinde kalındığına işaret eden Doğan, şu bilgileri verdi: “Bu kaynaklar içinde güneşten bahsedecek olursam yıllık ortalama güneşlenme saati 800 bin kilowatt saat olan Almanya 50 bin megawatt enerji elde ederken Türkiye, ortalama 1 milyon 500 bin kilowatt saat yıllık güneşlenme miktarı ile (bu rakam neredeyse Almanya’nın iki katı) sadece 6 bin megawat kurulu güçte kalıyor. Bu noktada yatırımların hızlanması gerekiyor.”

Yatırımların hızlanması için yeni lisanslar açılıp yeni teşvikler açıklanması gerektiğini vurgulayan Doğan, böylesi kritik bir sektörün canlandırılmasını beklediklerini söyledi. Potansiyel olarak Türkiye’nin ülke toplamının tüm kurulu gücünü sadece yenilenebilir enerjiden karşılayabilecek doğa koşullarına sahip olduğuna değinen Doğan, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini anlattı. Ardından Mersin’in imkanlarını ve yatırımlarını değerlendiren Doğan şunları söyledi: “Mersin’de de güneşlenme potansiyelinin yüksek olması nedeniyle yeni yatırım sahalarının ve yeni lisansların verilmesi büyük önem taşıyor. Özellikle firmaların kendi elektriklerini üretmelerine imkan tanıyan endüstriyel çatı pazarı için yeni teşviklerin açıklanması, banka faizlerinin düşürülmesi bu alandaki yatırımları hızlandıracaktır.” Çatılara yapılacak güneş enerji santrallerinin artması için evraksal yüklerin hafifletilmesinin önemine de değinen Doğan, mevcut durumda farklı kanallardan takip edilmesi gereken izinlerin tek bir noktada toplanması gerektiğini söyledi.

Budur: “Barkod sistemine vakit kaybedilmeden geçilmeli”

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Egener Enerji Genel Müdürü Ali Fuad Budur ise temsil ettikleri sektör içerisinde yer alan bir diğer grubun sorunlarına değindi. Sektör temsilcilerinin 2019 yılı sonunda tüplerin üzerinde barkod bulunması beklentisinden sonuç alınamadığını kaydeden Budur, “Bu uygulama firmalar için de devlet açısından da önemliydi. Barkod olması halinde tesisten çıkan tüpün hangi bayiye verildiği netlik kazanacak ve illegal uygulamaların önüne geçilebilecek” dedi. Ardından bayilerle dolum şirketleri arasında yaşanan sıkıntılara değinen Budur, “Şirketler maalesef yalnızca satış odaklı düşünüyor ve bayileri korumaya yönelik hareket etmiyor.

Dönem dönem kar zarar dengesi düşünülmeden kampanyalar başlatılıyor. Piyasa ortalaması 90 TL olan tüpün 85 TL’ye satılması yönünde kampanya başlatılınca, şirketi geri çevirmeyip bu kampanyayı başlatan bayi de buna direnen bayi de zarar ediyor. Bu nedenle şirketlerin bayileri ve piyasa şartlarını gözeterek hareket etmesi çok önemli” değerlendirmesini yaptı.

Ardından Ulaştırma Bakanlığı tarafından talep edilen Tehlikeli Madde Faaliyet Belgelerine değinen Budur, bu belgeye sahip olan firmaların aynı zamanda iş sağlığı güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu gibi danışman çalıştırma zorunluluğu bulunduğunu anlattı. Bu uygulamanın yıllık 50 tondan az satış yapanlar için geçerli olmamasına rağmen yeni düzenleme ile 5 ton dahi satışı olan firmadan Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi istenmeye başladığını kaydeden Budur, “Belge istenmesi sektöre standart getirilmesi adına doğru bir adım olabilir ancak satışı az olan firmaların danışman çalıştırabilmesi mali açıdan imkansız görünüyor. Bu uygulamanın yeniden gözden geçirilmesi yerinde olacaktır” ifadelerini kullandı.

Kaçak dolumların da ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Budur, sektörde yaşanan sorunların çözümü için adres olarak EPDK’yı gösterdi. EPDK’nın akaryakıt istasyonlarına getirdiği standardı hatırlatan Budur, gaz sektöründe de EPDK üzerinden şirketlere, şirketler üzerinden de bayilere denetim yapılması halinde sorunun çözülebileceğini söyledi. Budur, sabah uyanıp karar alan bir kişinin gidip tüp satmaya başlamasının önüne geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER