10 No’lu Komite’den DKA düzenlemesine tepki 26.10.2020 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 10 No’lu Akaryakıt, LPG, Madeni Yağın İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi, EPDK tarafından ‘Diğer Kodlu Akaryakıt’ konusunda yapılan düzenlemeye karşı çıktı.

10 No’lu Komite’den DKA düzenlemesine tepki

Komite Üyeleri yeni düzenlemenin serbest piyasa ekonomisine aykırı olduğu görüşünde birleşti. EPDK’nın Farklılaştırılmış Akaryakıtlara İlişkin Kurul Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair Kurul Kararı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karar gereği Kuruma ‘Diğer’ olarak bildirimi yapılan ve fiyat farkı uygulanan akaryakıt ‘Diğer Kodlu Akaryakıt (DKA)’ olarak tanımlanmadı. Buna göre akaryakıt istasyonlarında, Diğer Kodlu Akaryakıt ikmali, daha önce olduğu gibi tüketicinin açık talebi olmadan yapılamayacak.

Yeni uygulamayı değerlendiren 10 No’lu Komite Üyeleri yaşanan sıkıntıyı özetleyip taleplerini şöyle dile getirdi: “Türkiye’de diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi akaryakıt dağıtım firmaları tarafından ikişer çeşit benzin ve ikişer çeşit de motorin satılıyor. Bu çeşitlerden biri ekonomik, tasarruflu yakıt, diğeri ise daha üst segment araçların tercih ettiği performanslı yakıt. Performans yakıt olarak adlandırılan farklılaştırılmış ürünlerin yapımında yurtdışından yüksek rakamlarla ithal edilen farklı katkı maddeleri kullanılıyor. Dolayısıyla ürünün üretim maliyeti de artıyor ve bu, satış fiyatlarına da yansıyor. Ancak daha küçük dağıtım şirketlerinde performans yakıtı dağıtımı yok. Bu yakıt türünün satışının haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle düzenlemeye gidilmesini talep etmeleri sonrasında EPDK böyle bir düzenlemeye gitti. Oysa bugün temel gıda maddesi olan ekmek almak için bile bir fırına girdiğinizde kepeklisinden cevizlisine, tam buğdayından ekşi mayasına birçok çeşidi 1.25 TL’den 10 TL’ye kadar değişen fiyatlarda almanız mümkün. Tüm fırınlar bu ekmek çeşitlerini satabiliyor mu? Hayır. ama karşı da çıkılmıyor. Yani bir ürünün birden fazla çeşidi bulunması çok normal ve bunun önüne geçilmek istenmesini anlamak zor. Yeni düzenleme ile sadece müşterinin talep etmesi halinde Diğer Kodlu Akaryakıt satmamız bekleniyor. Oysa müşteri bu ayrımı bilmeyebilir. Türkiye’de araç kullanan kişi sayısı 20 milyon civarında ama ekmek tüketenlerin sayısı 80 milyonlarda. Orada haksız rekabet yokken akaryakıtta böyle bir gerekçe ileri sürülmesi anlaşılır gibi değil. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi ve bir istasyonda Diğer Kodlu Akaryakıt varsa onun satışının eskiden olduğu gibi fiyat farkı ile birlikte yeniden serbest bırakılması en büyük isteğimiz.”