Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), bölgenin ileri teknolojili ürün ihracatını artırmak, üye firmalarının yeni ekonomik düzene uyum sağlayabilmesine yardımcı olmak adına çalışmalarını sürdürüyor.
MTSO Projeler Müdürlüğü tarafından ‘Özel Sektöre Yönelik Ar-Ge Destekleri Semineri’ düzenlendi. Seminerde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Yetkilisi TEYDEB Desteklerini anlatırken Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’ne yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut gelişen, hızla değişen küresel ekonomide ve teknoloji dünyasında Ar-Ge’nin rekabetin en önemli unsur olduğunu söyledi. Ancak Ar-Ge’nin ciddi bir sermaye, yetişmiş insan kaynağı ve bilgi birikimi gerektirdiğine dikkat çeken Aşut, “İşte bu noktada, KOBİ’lerin, ekonominin omurgasını oluşturduğu Türkiye gibi ülkelerde küçük ve orta ölçekli firmalardan etkin bir Ar-Ge kapasitesi veya çalışması beklemek hayalcilik oluyor. Büyük işletmelerin Ar-Ge kapasitesi olabilir. Ama unutulmamalı ki ülkemiz işletmelerin yüzde 99,7’sini KOBİ’lerimiz oluşturuyor” dedi. Ancak, KOBİ’lerin rekabetin acımasız şartlarında bugün yalnızca ayakta kalma mücadelesi verebildiğine dikkat çeken Aşut, bu nedenle var olan üretim şekillerini terk edemediklerini, teknolojilerinde ve ar-ge kapasitelerinde sıçrama yapamadıklarını söyledi. “Bu noktada, devletin çeşitli kurumları ile verdiği Ar-Ge’ye yönelik hibe, kredi, danışmanlık destekleri gerçekten hayati konulardır” diyen Aşut, şöyle konuştu:
“Ancak, bu desteklerin bürokrasisi zaman zaman o kadar girift, karmaşık hale geliyor ki; ayakta durma mücadelesi veren KOBİ’ler bu süreçlere zaman ayıramıyor. Bu konuları takip edecek personeli istihdam etmek belki büyük işletmeler için mümkünse de, KOBİ’ler için çoğu zaman bu mümkün olmuyor. Bundan dolayı bu desteklere ulaşamayan, bu işten vazgeçen binlerce KOBİ var. Biz bu anlamda bu destek prosedürlerinin daha da yalınlaşmasını talep ediyoruz.”
Seymen: “Bize verilen destek 10 katına çıkarılacak”
TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı METATEG Yürütme Komitesi Sekreteri Rıza Alparslan Seymen katılımcıları TEYDEB Destekleri hakkında bilgilendirdi. Son dönemlerde yapılan çalışmalarla TÜBİTAK desteklerinin daha da iyileştirilmesini beklediklerini anlatan Seymen, “Şu anda dahi fonlamaya yönelik maddi sorunumuz yokken, bize verilecek desteğin 10 katına çıkarılması ve projelerin ticarileşmesinin de bizim tarafımızdan desteklenmesi gündemde. Yeni Kanun Tasarısı Meclis’ten nasıl çıkacak tam olarak bilemiyoruz ama bize büyük bir fon gelmesi gündemde. Bu durum firmaların bize daha çok başvurmasını sağlayacaktır” dedi.
TEYDEB olarak 1995-2016 yılları arasında 10,7 milyar TL’lik Ar-Ge hacmi oluşturduklarını bildiren Seymen, 2004 – 2016 yılları arasında KOBİ’lerin proje başvuru sayısının 6 kat, büyük firmaların başvuru sayısının ise 7 kat arttığını söyledi. Mersin’in destek başvurularında iller arasındaki yüzde 1’lik pay aldığına da değinen Seymen, “Öncelikli hedef bunu Adana’da olduğu gibi yüzde 2 seviyesine çıkarmak olmalıdır” dedi.
Öztürk: “Öncelikli hedef 500 Ar-Ge Merkezi”
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk ise Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri hakkında bilgi verdi.
2008 yılında Türkiye’de 20 Ar-Ge Merkezi varken bu sayının istikrarlı olarak arttığını ve bugün Türkiye genelinde 409 Ar-Ge Merkezi ile 23 Tasarım Merkezi bulunduğunu bildiren Öztürk, bu merkezlerde yaklaşık 32 bin kişinin çalıştığını anlattı. Bu merkezlerde, yürütülen ve tamamlanan 14 bin 738 proje bulunduğunu kaydeden Öztürk, bin 148’i tescil edilmiş, 3 bin 999’u da süreci devam eden 5 binin üzerinde patente yönelik çalışma bulunduğunu anlattı. Mersin’de mevcut durumda 4 adet Ar-Ge Merkezi olduğunu, Türkiye genelinde ise ilk hedefin Ar-Ge Merkezi sayısını 500’e ardından da bine çıkarmak olduğunu kaydeden Öztürk, Ar-Ge Merkezi olma koşullarını ise şöyle sıraladı:
1 – Ar-Ge Merkezinde araştırmacı ve teknisyen statüsünde en az 15 çalışan olmalı.
2 – Bu merkezlerde Ar-Ge veya tasarım projeleri bulunmalı.
3 – Ar-Ge ve destek personelinin Ar-Ge Merkezinde çalıştığının fizik kontrolünü yapacak mekanizma bulunmalı.
4 - Bu faaliyetler yurtiçinde gerçekleşmeli.
5 – Şirket içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmeli.