MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Yıldız: “Ne olursa olsun üretim değil, çevreye duyarlı üretim önceliğimiz” 19.08.2020 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesine 52’nci sıradan giren Toros Tarım Sanayi ve Tic. AŞ Mersin Fabrikası’nı ziyaret ederek Genel Müdür Yardımcısı Emin Yıldız ile görüştü. Çalışmalar hakkında bilgi alan Kızıltan, başarılarından dolayı ekibi adına Yıldız’ı tebrik etti.


Yıldız: “Ne olursa olsun üretim değil, çevreye duyarlı üretim önceliğimiz”

Toros Tarım’ın çalışmalarını anlatan Emin Yıldız, özellikle çevre yatırımlarına verdikleri önemi vurguladı. “Ne olursa olsun üretim değil, çevreye duyarlı üretim” yaklaşımıyla hareket ettiklerini kaydeden Yıldız şunları söyledi:
“1990 yılında Toros Tarım Mersin Tesislerinin Tekfen Holding bünyesine katılması ile birlikte şirketimizin ‘Önce İnsan ve Çevre’ misyonunun gereği çevre yatırımlarına ağırlık verdik. Çevre ödüllü Türkiye’deki ilk olan Nitrik Asit üretimi baca gazı arıtma sistemi DENOX yatırımını 1994 yılında gerçekleştirdik. Aynı şekilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mersin Valiliği ve Çevre İl Müdürlüğü koordinasyonunda yaklaşık 8 milyon Euro yatırım tutarındaki, gübre üretim prosesinde Prill Kulesi Baca Gazı Yıkama Sistemi’ni kurduk. Baca gazı emisyon değerlerimiz ulusal yasal mevzuatlara tam uyumlu olmasına ve herhangi bir yasal zorunluluk olmamasına rağmen, şirketimizin çevre politikaları gereği tamamen gönüllülük esasıyla gerçekleştirdiğimiz bu çevre yatırımı sayesinde  baca gazı emisyonlarımızı yaklaşık yüzde 85 azaltarak AB ülkelerinde belirlenen yasal limitlerin de altına indirip atmosfere su baharı vermeye başladık. Bu kapsamda yapılan Türkiye’de ilk ve dünyadaki emisyon azaltama kapasitesi olarak sayılı yatırımlar arasına giren bu yatırımımızın, sektörümüzdeki en büyük çevre yatırımı olduğunu da söyleyebilirim.”
Yıllık 660 bin ton CAN26 (Kalsiyum Amonyum Nitrat) azotlu gübre üretimi yaptıklarını, Türkiye’deki CAN26 gübre tüketimindeki yüzde 32’lik ihtiyacı Toros Tarım Mersin Fabrika üretimleri ile karşıladıklarını ve %99 kapasite kullanım oranıyla çalıştıklarını kaydeden Yıldız, Toros Tarım olarak gübre üretim sektöründe Türkiye’deki toplam kurulu kapasitenin %38’ne sahip olduklarını ve bu kapsamda sektöründe lider şirket olduklarını belirtti. 2016 yılında Türkiye’deki uygulama değişiklikleri nedeniyle Mersin tesislerinden nitratlı gübre ihracatına başladıklarını ifade eden Yıldız, 3 kıtada 15 ayrı ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini, son 3 yıldır  kimyevi gübre ihracatında Türkiye’de en yüksek ihracatı gerçekleştiren şirket olarak ödül aldıklarını belirtti. Türkiye’de gübre kullanımının artması gerektiğine de değinen Yıldız, ülke genelinde tarımsal verimin artması ve sürdürülebilir ulusal gıda güvenliği adına yaklaşık 7 milyon ton gübre tüketilmesi gerekirken bu rakamın yıllık ortalama 5-5,5 milyon ton seviyelerinde kaldığını açıkladı. Yıldız, “Bu nedenle ülkemizin tarımsal üretimde kendi kendine yeten ülke konumundan, ithalatçı ülke konumuna düşme riski bizleri kaygılandırıyor” değerlendirmesini yaptı.
Ardından fabrika çalışmalarının anlatıldığı sunumu izleyen Başkan Kızıltan, “Bizi yaptığınız yatırımlar ve çalışmalarınız hakkında bilgilendirmeniz bizim de kamuoyunu bilgilendirmemiz adına önemli. Tüm firmaların çalışmalarını yakından takip edebilmek adına büyük küçük demeden ziyaret etmeye gayret gösteriyoruz” diye konuştu. Ardından kentte devam eden yatırımlar hakkında bilgi veren Kızıltan, Mersin’in yatırımcılar açısından önemini ve değerini anlattı.
Ziyaret, Başkan Kızıltan’ın Yıldız’a verdiği tebrik plaketi ile son buldu.
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER