Türkiye’nin ilk yerli otomobilini Anadolu Holding, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding’in yer aldığı ortak girişim grubu yapacak. Yerli otoda en geç 2019'da prototip tamamlanacak, 2021'de ticari pazarlama başlayacak.
Yerli otomobil markası oluşturulması ve yerli bir otomobilin tasarlanıp ürettirilmesi projesinde TOBB ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hızlandırıcılığıyla yapılan çalışmalar sonuç verdi ve bu işi üstlenmek isteyen 5 grup işbirliği protokolü imzaladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı törende, ortak girişim grubu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Erdoğan satışa sunulacak ilk otomobili de bedelini ödeyerek satın alma sözü verdi. Öteyandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, girişim grubuna dilerlerse TÜBİTAK’ın daha önce satın aldığı prototipi de kullanabileceklerini bildirdi. Erdoğan konuşmasında “Babayiğit” olarak nitelediği girişimcilere teşekkür ederek, “Şimdi yılda 750 bin otomobilin satıldığı ortamda girişim olmaması bir ayıptır. Bu ayıp ortadan kaldırılıyor” dedi.
“Dördüncü dönemi yakalayacağız”
Türkiye’nin otomobilin gelişme sürecindeki ilk 3 atılım aşamasında yerli tasarım ve marka fırsatını kaçırdığını, hibrit ve elektrikli dönemde ise bu kez yakalama fırsatı bulduğunu belirten Erdoğan “Aynı hatayı yapmayacağız. 4. dönemi yakalayacağız. Bu aynı zamanda şimdinin değil, geleceğin ihtiyaçlarını da karşılamak için olacak” dedi.
“Ortaya doğru dürüst bir ürün koyduğunuzda halk bunu alır. Çevremizden başlayarak dünyaya da satarız” diyen Erdoğan, bütün küresel otomobil şirketlerinin önce devlet desteğiyle doğduğunu, bu nedenle projeye verilen desteğin doğal karşılanması gerektiğini belirtti.
Yıldırım: “Ekonomik olması için çalışıldı”
Başbakan Binali Yıldırım da konuşmasında, yerli otomobil projesinin teknik yetersizlikler yüzünden değil, başarılı olacak, ihracat yapılabilecek bir otomobilin ortaya konulması için ekonomik koşullara bağlı olarak titizlikle proje oluşturulmasından kaynaklı olduğunu belirtti. Binali yıldırım, “Sektör markaya hazırdır. Mühendis, tasarımcı, girişimci var. Arkanızda da kapı gibi hükümet, devlet var” diye konuştu.
Özlü: “Sanayi 4.0’a geçiş”
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de konuşmasında, projenin bütün bileşenleriyle sanayi 4.0 olgusunun her yönüne dokunduğunu belirterek, sadece bir otomobil markası-modeli değil, teknolojik olarak çok sayıda kazanımın ortaya çıkacağını kaydetti.
Hisarcıklıoğlu: “Zamanı geldi”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu’da türk şirketlerinin üretim başarılarını hatırlatarak, “Artık Türkiye’nin küresel devlerle rekabet edecek teknolojiyi geliştirme zamanı gelmiştir. Burada devletimizin öncülüğü bu ürün setinin genişlemesi için son derece önemlidir. Büyük bir vizyon işidir, yeni bir ekonomik kalkınma modelidir” dedi. Zamanlamanın yeni bir otomobil geliştirmek için iyi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin Otomobili Projesi için geliştirdiğimiz bu yapı, eminim ilerleyen yıllarda ülkemizin ihtiyaç duyduğu teknolojik sıçrama için birçok alanda model teşkil edecektir. Türkiye’yi 10 bin dolarlardan 25 bin dolara çıkaracak, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokacak sıçramanın anahtarı da buradadır” dedi.