Mersin Vergi Dairesi Başkanı Seyfettin Baysal’ın Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyareti esnasında 7256 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un detayları ve varlık barışı hakkında bilgilendirme yapıldı. Yapılandırma için müracaatlar İnteraktif Vergi Dairesi sitesinden online yapılabiliyor. Bu imkandan faydalanmak için son başvuru tarihi ise 31 Aralık 2020.
Mersin Vergi Dairesi Başkanı Seyfettin Baysal, Gelir İdaresi Grup Müdürleri Ahmet Taner Yıldız, Bekir Yiğit ve Gelir İdaresi Grup Müdür Vekili Orhan Şener ile birlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret etti. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Meclis Başkanı Hamit İzol’a Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, Yönetim Kurulu Üyeleri Yasemin Taş, Nedim İkanç, Çetin Kanar, Halil Kürek, Meclis Başkan Yardımcıları Hüseyin Dinler ve Yakup Gitmiş ile Meclis Katip Üyesi Orhan Kemal Yüksel’in eşlik ettiği görüşmede, 7256 Sayılı Yapılandırmanın detayları ve kayıtdışı ekonomiyle mücadele konuları görüşüldü. Yapılandırma konusunu çok önemsediklerini ifade eden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Yeni bir yasa ve detaylarını bilmek çok önemli. Nasıl seri şekilde müracaat yapacağımızın tüm detaylarını üyelerimizle paylaşacağız” dedi. Meclis Başkanı İzol da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, verilen desteklerin, yapılandırmaların iş dünyası adına önemine dikkat çekti.
Baysal: “Esas olan yapılandırmaya başvurmak”
Daha önce üç kez yapılandırma çıktığını hatırlatan Mersin Vergi Dairesi Başkanı Seyfettin Baysal, bu yapılandırmaların amacının borçlunun borcunu ödeyebilecek duruma gelmesini sağlamak olduğunu söyledi. Bu yapılandırmada esas olanın başvuru yapmak olduğunu vurguladığı konuşmasında Baysal, başvuru yapılmasından itibaren firmaların takipten kurtulacağını bildirdi. Bunu yalnızca mevcut şirket için düşünmemek gerektiğini, ortaklıklarının bulunduğu şirketlerin geçmiş borçları için de geçerli olduğunu kaydeden Baysal, “Şahıslar geçmişte belli bir dönem ortaklığı olduğu şirket varsa, o dönem borçlarıyla sonradan karşılaşmamak açısından yapılandırmaya başvurabilir. Borçtan sorumlu olduğu kısmı kadarından bu kanundan yararlanarak kurtulabilir” ifadelerini kullandı.
“Müracaatlar online yapılabilir”
Müracaatların Gelir İdaresi Başkanlığı web sayfasından online yapılabileceğini de belirten Baysal, “İnteraktif Vergi Dairesi sitesinden (www. ivd.gib.gov.tr) tüm borçlarınızı ve yapılandırma işlemlerinizi görüp takip edebilirsiniz. Şirketinizle ilgili tebligatlar, hacizler, yazışmaları bu siteden takip edebilirsiniz. Yapılandırmaya hafta içi hafta sonu demeden bu siteden müracaat edip sonuçlarına bu siteden ulaşabilirsiniz” diye konuştu.
Varlık barışı konusuna da değinen Baysal, varlık barışının yalnızca yurtdışındaki varlıklar olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizdi. Baysal şöyle konuştu:
“Yurtiçindeki vatandaşların da elinde varlığı varsa, çeşitli şekilde elde ettiği bu varlığı resmiyette gösteremiyorsa bunları beyan etmeli. Gerek mülk gerek nakit, altın, döviz ne tür varlık olursa olsun bu varlığa resmiyet kazandırılıp kayıt altına geçirilmesi durumunda kaynağı sorulmayacak ve vergi istenmeyecek. Bu sayede işletmeler aktiflerini güçlendirmiş olacak. Nakit para ise kullanımı kolaylaşacak. Bu konuyla ilgili bir inceleme yapılmayacak. Bu, kayıtlı ekonomiye geçmenin de bir aracı. Kayıt dışılığı hep birlikte düşürmeliyiz, onunla birlikte mücadele etmeliyiz. Varlık Barışının süresi Haziran 2021’e kadar uzatıldı. Bunu firmalarımıza iyi anlatmalıyız”
7256 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun:
Kanun çerçevesinde alacaklı idare açısından Hazine ve Maliye Bakanlığına olan borçlar, özellikle gümrük bölümü olmak üzere Ticaret Bakanlığı’na, Sosyal Güvenlik Kurumu’na borçlar, İl Özel İdarelerine, Belediyelere, Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlıklarına, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı’na, Odalar ve Borsalar, Barolar, İhracatçı Birlikleri, Esnaf Odaları, Mali Müşavir Odaları, KOSGEB, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Kalkınma Ajansları, TSE ve DSİ’ye borçlar düzenlenerek yapılandırma imkanı verildi.
Kapsam dışında olanlar
Adli para cezaları ise yapılandırma kapsamına girmiyor. Ayrıca, düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen cezalar, COVİD tedbirleri kapsamında olan cezalar, tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü hakkındaki idari para cezaları gibi cezalar da yapılandırma dışında tutuluyor.
Söz konusu Kanunun detaylarına bakacak olursak;
• Vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçlara bağlı gecikme zamları ve faizleri yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranında güncelleme yapılması,
• Vergi aslına bağlı cezaların (vergi ziyaı cezası) tamamının silinmesi,
• Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi,
• Motorlu Taşıtlar Vergisi borcuna bağlı faizler yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılması,
• Öğrenim ve/veya katkı kredisi borçlarına bağlı gecikme zamları yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılması,
• Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %90 indirim yapılması,
• Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde asıllarında %25 indirim yapılması,
• Taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ilk taksitin süresinde ödenmesi şartıyla, ikinci taksit ödeme süresi içinde geri kalan taksitlerin tamamının ödenmesi halinde;
- Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %50 indirim yapılması,
- Trafik para cezaları ve diğer idari para cezaları asıllarında %12,5 indirim yapılması,
• Yapılandırılan tutarların peşin veya ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12, 18 eşit taksitler halinde ödenmesi,
• Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödenmesi,
• Vadesi 31/12/2014 tarihinden önce olan aslı 100 TL ve altındaki borçların silinmesi,
• 7143 sayılı Kanun kapsamında devam eden borçların yeniden yapılandırılması,
• 6183 sayılı Kanun kapsamında tecili devam eden borçların yeniden yapılandırılması gibi önemli imkanlar getirilmiştir.
Yapılandırmayla ilgili Mersin Vergi Dairesi Başkanlığınca yapılan sunuma www.mtso.org.tr adresinden ulaşılabilir.