MTSO 26 No'lu Komite, sektör temsilcilerini önümüzdeki yıl tüm tıbbi ürünlerde devreye girecek ürün takip sistemi ve tekil takip süreçleri konusunda bilgilendirdi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 26 No'lu Sağlık Hizmetleri, Medikal ve Kozmetik Meslek Komitesi, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) işbirliğinde Ürün Takip Sistemi (ÜTS) ve Tekil Takip Süreçleri eğitimi düzenlendi.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Tıbbi Cihaz Kayıt ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Aydın Kaplan, Birim Sorumlusu Mehmet Doğan Erden, Biyomedikal Mühendis Halil Yasin Parlak ve Uzman Banu Aras ile TÜMDEF Genel Sekreteri Hakan Er, katılımcıları 2020'den itibaren geçerli olacak uygulamalar hakkında bilgilendirdi. 26 No'lu Komite Başkanı Hakan Dindar'ın açılış konuşması ile başlayan eğitim TÜMDEF Genel Sekreteri Hakan Er'in federasyonun kısa tanıtımını yaptığı konuşmasıyla devam etti. Açılış konuşmaları MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Taş'ın konuşmasıyla son buldu. Örgütlenmenin, birlik ve beraber hareket etmenin önemine dikkat çektiği konuşmasında Taş, "Sektör dönüşüyor. Sağlık Bakanlığı tarafından ciddi uygulamalar başlayacak. Bu dönüşümde STK'larla birlikte hareket etmenizi, çalışmalarınızı daha güçlü platformlarda sürdürmenizi tavsiye ediyorum" dedi.
Kaplan: "Gümrük entegrasyon çalışmaları sürüyor"
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Tıbbi Cihaz Kayıt ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Aydın Kaplan sözlerine Ocak 2020'den itibaren tüm tıbbi cihaz ürünlerinde tekil takip sürecinin başlayacağını söyledi. Eski sistemin yalnızca belge ve ürün kaydına yönelik olduğunu ve izlenebilirlik özelliği taşımadığını kaydeden Kaplan, yeni sistemin ürünün nerede doğduğundan, son kullanıcıya kadar tüm aşamaları izleme, takip etme imkanı sunduğunu anlattı. Zaman zaman tıbbi cihazlarda sorun yaşandığını ve bunun üretimden kaynaklı mı kullanıcıdan kaynaklı mı olduğunun tespit edilemediğini bildiren Kaplan, tekil takip sürecinin bu sorunun çözümü adına geliştirilmiş bir proje olduğunu anlattı. Uygulamanın 2016'da kozmetik ürünlerde başladığını, 2017'de optik ürünlere taşındığını, 2018'de implant edilebilir ürün gruplarda devam ettirildiğini kaydeden Kaplan, 2020'den itibaren tüm ürün gruplarında geçerli olacağını söyledi.
Bu sistemin birçok kamu kurumun sistemi ile entegre çalıştığını da açıklayan Kaplan, şunları söyledi:
"Bir ürün gümrükten geçtikten son hasta kullanana kadar ki tüm süreç takibini yapmamız gerekiyor. Şu anda gümrük entegrasyon çalışmaları sürüyor. Ticaret Bakanlığı ile yaptığımız çalışmalarda 2020'nin ilk 6 ayında bu sistemi devreye alacağımız görünüyor. Böylece tüm süreçler tamamlanmış olacak.
Parlak: "ÜTS 25 farklı modülden oluşuyor"
Biyomedikal Mühendis Halil Yasin Parlak ise ağırlıklı olarak Ürün Takip Sistemi'nin (ÜTS) teknik detaylarını anlattı. Bu sistemin 3 ana modülü destekleyen 25 farklı modülden oluştuğuna işaret eden Parlak, birinci bölümde ürün ve belge kaydı yapıldığını, ikinci bölümde banttan çıkan her cihazın tek tek hareketlerinin kaydedildiğini, 3. başlıkta ise bu cihazların bakım, onarım ve kalibrasyon işlemlerine dair bilgilerin girildiğini söyledi. Kimin cihazı onardığından, kalibrasyon raporuna kadar tüm teknik detayların bu bölümde yer aldığını anlatan Parlak, böylece tıbbi cihazın nerede üretildiğinden, hangi bayiye satıldığına, hangi bayiden hangi hastaneye ya da hastaya gönderildiğine, cihazların bakım ve onarım raporlarına kadar tüm aşamaların izlenebildiğini söyledi. Böylece güvenli ürünün piyasaya arzının sağlandığını vurgulayan Parlak, tek eksik olarak gümrük entegrasyonunun kaldığını, bunun da tamamlanmak üzere olduğunu dile getirdi.
Uzman Banu Aras ürün kayıt yönetimi ve işlemleri konusunda temel mevzuat, yönetmelikler, kılavuz ve duyuruları anlattı. Firma kayıt işlemleri, belge kayıt işlemleri, serbest satış sertifikaları hakkında bilgi verdi.
Eğitim sonunda MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan Hakan Er ve Aydın Kaplan'a birer teşekkür plaketi takdim etti.