Türk-Alman İş Forumu, iki ülkenin işadamlarını bir araya getirdi. Tanrıöver, “Türk ve Alman firmaları yükselen pazarlarda stratejik ortak olmalı”
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda, Avrupa Akdeniz İşletmeler Ağı Projesi BSN-MED III kapsamında, Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Sayın Eberhard Pohl’un katılımıyla düzenlenen “Türk-Alman İş Forumu” ile firmalar arası İkili Görüşmeler Mersin HiltonSA Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver, Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Sağlam, Türk ve Alman işadamları ile çok sayıda davetli katıldı.
İki ülke arasındaki ilişkiler çok derin
Toplantının açılış konuşmasını yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver, “Almanya ve Türkiye arasındaki ilişki; birkaç yıla, hatta bir asra sığmayacak kadar uzun ve köklü bir ilişkidir. Ve güzel olanı bu derin tarihi ilişkinin her zaman birçok alanda müttefiklik ve dostluk içermesidir. Almanya’nın, Türkiye dışında, yabancı bir ülke olarak en çok Türk’ün yaşadığı bir numaralı ülke olması; Türklerin ve Almanların arasındaki iş birliğinin, güvenin, dostluğun ve ittifakın en önemli göstergesidir. Aynı şekilde son yıllarda yabancılara konut satışında, Türkiye’nin altıncı büyük kenti haline gelen Mersin’de, artan sayıda Alman vatandaşının konut satın alması bu dostluğu ve güveni teyit etmektedir. Mersin genelinde baktığımızda, aynı Türkiye rakamlarında olduğu gibi, Almanya en önemli ticari ortaklarımızın başındadır. En çok alışveriş yaptığımız; ithalat ve ihracat anlamında kayda değer bir ekonomik ilişkimizin olduğu önemli bir ülkedir. Haziran 2014 tarihi itibariyle; Yabancı yatırımcı anlamında Mersin; 857 yabancı sermayeli firma sayısıyla Türkiye’nin altıncı büyük ilidir. Mersin’de 74 Alman sermayeli firma faaliyet göstermektedir. Alman sermayeli firmalar, Mersin’deki yabancı sermayeli firmalar arasında üçüncü sıradadır. Ancak, Almanya ve Türkiye için bu rakamlar, böylesi derin bir ilişki içinde bulunan iki dost ülke için yeterli değildir” dedi.
Mersin için rakamlar yeterli değil
Tanrıöver, “Türkiye’nin tarım merkezi olan Mersin için; Türkiye’nin lojistik üssü olan, en büyük limanına sahip olan bir dış ticaret kenti Mersin için; Hinterlantı ile birlikte, Türkiye’nin yeni Marmara Bölgesi, yeni İstanbul’u olmaya aday bir sanayi ve üretim kenti olan Mersin için; Üç üniversitesi ve yaklaşık 50 bin üniversite öğrencisiyle, teknoparkıyla bir bilgi ve bilim kenti olan Mersin için, bu rakamları yeterli görmemeliyiz. Özellikle ICT, yani bilgi ve iletişim teknolojileri ile küreselleşen bir dünyada; Böylesi dost ve bir birbirini tamamlayıcı ekonomilere sahip ülkelerin stratejik ortaklıklarla hareket etmesi her iki ülkeye zenginlik olarak dönecektir. Bizde olan fakat Almanya’da olmayan potansiyelleri; Almanya’da olan ama bizde olmayan potansiyellerle buluşturmak; Yükselen pazarlarda beraber hareket etmek; Bilgi ve teknoloji paylaşımı ile güçlerimizi birleştirmek, en az karşılıklı yatırımlar kadar önemlidir. Ben yapılan bu önemli forumun ve ikili görüşmelerin, sadece ticaret boyutuyla veya sadece karşılıklı yatırımlar konusuyla sınırlı değil; Özellikte küresel pazarlarda her iki ülkenin stratejik ortaklıklar kurması anlamında da önemli sonuçlar doğuracağına, bunun bir adımı olacağına inanıyor, her iki tarafın katılımcılarının olaya bu şekilde bakmalarını diliyorum. Ve tüm bu ilişkilerin daha rahat ve daha etkin gerçekleşmesi adına vize konusunda, serbest dolaşım konusunda sayın ekselansın Mersin’e destek vereceğine gönülden inanıyorum. Ürünlerimiz, sermayemiz Avrupa Birliğinde serbestçe dolaşırken, iş insanlarımızın serbestçe dolaşamaması düşünülemez. Vize uygulaması aslında bir önlem değil, aksine her iki ülkenin zenginliğine vurulan bir zinciridir. Aramızdaki bu vize zinciri kırılırsa, girişimcilerimiz ve yatırımcılarımız ülkelerimizin zenginliğine daha çok katkı koyacaktır” diye konuştu.
Türk Alman Ekonomi Günü, Mersin için yeni bir başlangıç
2007 yılından beri düzenlenen Türk-Alman İş Forumu için bu kez Mersin'in tercih edilmesinin son derece önemli olduğunu belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Mersin, Türkiye'nin tüm potansiyellerini bünyesinde barındıran, ekonomik gücü yine tüm Türkiye'yi temsil eden, sosyo-politik yapısıyla da önemli bir şehirdir. Mersin, bugün çok daha ileride olmayı hak eden bir şehirdir. Mersin'in geleceğini birlikte kuralım diyerek katılımcı yönetim anlayışıyla çıktığımız yolda, Mersin'i her anlamda ülkemizin ve bölgemizin en önemli şehri haline getirmekte kararlıyız. Türk Alman Ekonomi Günü vesilesiyle burada yapılacak sunum ve görüşlerde Mersin’in potansiyelini Alman dostlarımıza daha detaylı göstereceğimizi düşünüyorum. Dünyanın en önemli ekonomik ve siyasi güçlerinden olan Almanya'dan her alanda çok şey öğreneceğimize inanıyorum. Mersin'in de Alman dostlarımızı memnun edecek pek çok imkanı kendilerine sunabileceğini tahmin ediyorum. Bu işbirliğinin her iki taraf içinde önemli sonuçlara vesile olacağına inanıyorum. Bizim Marka Kent Mersin diye bir hedefimiz var. Bu çerçevede en ciddi işbirliği potansiyeline Alman dostlarımızla sahip olacağımızı düşünüyorum. Karşılıklı ilişkilerimizi Mersin’in potansiyeli etrafında işbirliğine dönüştürerek birlikte çok büyük başarılar elde edebiliriz. Türk Alman Ekonomi Günü etkinliğini Mersin’imiz açısından yeni bir milat yeni bir başlangıç olarak değerlendirebiliriz” ifadesinde bulundu.
Türkiye’deki Alman şirket sayısı 5 bin 700
İş formunu, birçok sektördeki ekonomik gelişmeleri nedeniyle Mersin’de yapmaya karar verdiklerini vurgulayan Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Eberhard Pohl şunları kaydetti; “Mersin bizler için önemli bir merkez. Türkiye’nin bu bölgede büyük bir ekonomi gücü var. Birçok sektörde üretim yapan firmalar bu bölgede. Türk Alman Ekonomi Günü’nü Haziran 2007 tarihinden beri gerçekleştiriyoruz. Bu tür ekonomi günlerinde bölgelerin kapasitesini görme ve geliştirme fırsatını da buluyoruz. Türkiye ile Almanya derin geçmişe sahip olmanın yanı sıra ticari bağları kuvvetlidir. Almanya ile Türkiye'nin ilişkileri çok iyi seviyede. 3 milyon Türk asıllı insanın yarısından fazlası Alman vatandaşlığına geçti. Almanya'da 75 bin Türk asıllı iş adamı ve iş kadını, 370 bine yakın insana istihdam sağlıyor, aynı zamanda 35 milyar euro ciro yaparak Alman ekonomisine katkıda bulunuyor. Almanya, Türkiye'nin en önemli ticari ortakları arasında yer alıyor. Türkiye'deki Alman şirketi sayısı 5 bin 700'e ulaştı. İki ülke arasındaki ilişkiler eğitim ve inovasyon alanlarında da devam ediyor. Türkiye ile Almanya arasında 2014 yılı 'Türk-Alman Bilim Yılı' ilan edildi. Bilim yılı bizim için gerçekten de Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkiler açısından önemli bir unsur. Bu alanı daha fazla inşa edip, geliştirmeyi düşünüyoruz. İyi ilişkilerimizi daha ileri götürmek için çalışalım. Bu forum bunun için iyi bir vesile. Burada Türk ve Alman şirketleri bir araya geldi. Birbirlerini tanımak için gayet heyecanlılar ve yeni iş ilişkileri kurmak açısından da girişim arayışındalar. Bu forumun yeni bağlantılara vesile olmasını diliyorum. İyi ticari ilişkilerin daha da derinleşmesi umudunu taşıyorum."
Mersin, yabancı yatırımlar için uygun bir kent
Almanya ile Türkiye arasında gittikçe gelişen bir ilişki olduğunun altını çizen Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer ise “İki ülke arasındaki siyasi iş birliği de son 10 yılda ekonomik faaliyetlerle güçlendi. Ekonomik anlamda en çok iş birliği yapılan ülkelerin başında Almanya geliyor. Uzun dönemden beri ekonomi aktörlerinin istediği siyasal ortam artık Türkiye'de var. Yatırım yapılacak yerlerdeki çalışmalar da Türkiye genelinde olumlu ilerliyor. Akdeniz’in birçok ülkesinde olmayan çok güzel bir liman, üretilen ürünlerin dış pazara açılmasında 30’a yakın geminin aynı anda yükleme ve boşaltma yapabileceği yüksek donanıma sahip bir liman. Onun yanında koridor denilen bir yolla geçiş sağlanan serbest bölge. Mersin, yabancı yatırımlar için özel olarak tasarlanmış bir görüntü veriyor bu yapılarıyla. Kentimiz, sosyal yaşam alanları, üniversiteleri, belediye çalışmalarıyla yabancı sermaye için iyi bir cazibe merkezi haline geldi” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Christoph Hallier, Alman Kalkınma Bankası Temsilcisi Thomas Selzer, Kuzey Ren Vestfalya Temsilcisi Dr. Adem Akkaya, Aşağı Saksonya Ekonomi Bakanlığı Temsilcisi Bernd Fedder, Bremen Eyaleti Temsilcisi Kemal Sen ve Alman Türk TSO Temsilcisi Dr. Ümmühan Dericioğlu Almanya’daki yatırım imkanları hakkında bilgi verdi.
Toplantıda ayrıca, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Lojistik Birim Sorumlusu Fevzi Filik Mersin ekonomisi ve lojistik konusunda, CMC Pamuk Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Selim Turhan, Siemens AG Yönetim Danışmanı Serdar Bozkurt, Mercedes Benz Türk A.Ş. Yetkilisi Klaus Peter Pfeifer, Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yetkilisi Yasin Akdere, EWE Turkey Holding A.Ş. Yetkilisi Ömer Demirhan ile Schenker Arkas Nakliyat ve Ticaret A.Ş. Yetkilisi Umut Karagözlü de firmaları hakkında birer sunum gerçekleştirdi.
Ulusal Lojistik Proje Yarışması
Toplantıda MTSO ve LODER tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen ‘Ulusal Lojistik Proje Yarışması’nda bireysel ve kurumsal kategoride toplam 28 müracaat içinden birinci olan firmalara da plaket verildi. Bireysel başvuru kategorisinde Ali Utkan Uluçay ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver ve LODER Başkanı Mehmet Tanyaşın’dan alırken, kurumsal başvuru kategorisinde de Freightarea Firma Yetkilisi Önder Türker ödülünü Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer ve Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Eberhard Pohl tarafından aldı.
Toplantının ardından Türk ve Alman işadamları firmalar arası ikili görüşmeler gerçekleştirerek, karşılıklı yatırım imkanlarını görüştüler.