Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) çatısı altında Mersin özelinde başlatılan ve Türkiye’ye rol model olan Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi (TBİM) Projesi, yurt geneline yayılıyor. Hedef, ülkenin ihracatını artırıp, üreten Türkiye’nin ürünlerini ihracata entegre ederek büyüyüp zenginleşmesine katkı sunmak. Türkiye’nin yaklaşan 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşabilmesine destek vermek.
Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi (TBİM) Hizmetleri ve MTSO Personel Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri İşbirliği Protokolü Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Sanayi Odası, Ayvalık Ticaret Odası, Burhaniye Ticaret Odası, Edremit Ticaret Odası, Bandırma Ticaret Odası, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) arasında imzalandı. MTSO Hizmet Binası’nda gerçekleşen imza törenine MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ile Yönetim Kurulu Üyesi Halil Kürek de katıldı. Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, projenin ÇKA’nın destekleriyle hazırlandığını hatırlatarak, “Bu projeyle yeni nesil ticari bilgi üretiyoruz. Mersin’de ve bölgemizde çok sayıda ihracatçımızın faydalandığı bir proje. İmzalanan protokol sonrasında sizlerin de çok faydasını göreceğinize inanıyorum” dedi. Türkiye ekonomisini Türk iş dünyasının özverili ve fedakar çalışmalarının ayakta tuttuğunu vurgulayan Kızıltan, böyle projelerin özel sektörün elini güçlendirdiğini ve çalışmalarını hızlandırdığını dile getirdi. Acımasız ve sert bir rekabetin olduğu küresel pazarlarda bilgi olmadan rekabet edebilmenin mümkün olmadığını belirten Kızıltan, “İşte TBİM ile firmalarımız bu büyük bilgiye kavuşacak, rekabet gücü sağlayacak verileri elde edecek. Daha güvenle ve verimli bir ihracat politikası kurgulayabilecek” ifadelerini kullandı. Projenin artık Türkiye’nin projesi olduğunu vurgulayan Kızıltan, yapılan işbirliği protokolünün ülke ihracatına değerli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.
Altunsu: “TBİM, Türkiye’nin ticari hayatında dönüm noktası bir proje”
Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lutfi Altunsu ise konuşmasında projelere mali kaynak sağlayan bir kurum olduklarını hatırlatarak, “İyi, uygulanabilir projelere destek vermek en büyük arzumuz. TBİM ise örnek projelerden biri. Türkiye’nin ticari hayatında dönüm noktası oluşturacak bir proje” değerlendirmesini yaptı. Bütçesi küçük olmasına rağmen işlevi çok büyük olan bu projenin yurt geneline yayıldığını görmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Altunsu, “Bilginin tüm ilişkileri belirlediği bir çağda yaşıyoruz. Bu proje ile ticari bilgiler elinizin altına geliyor. Ülke analizleri, hedef pazar analizleri yapılıyor. Yıllardır bu bilgiler oralarda duruyor ve biz yararlanamıyorduk. Bu vesile ile bilgileri nasıl kullanabileceğimizi öğrendik. Hedefimiz, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan kurtulup 2023 hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak” dedi.
Güç: “ÇKA’yı her zaman örnek alıyoruz”
Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Abdullah Güç, toplantıda ÇKA’nın Türkiye’deki ilk kalkınma ajansı olduğunu, MTSO’nun ise yurt genelinde kalkınma ajanslarının kurulumunda öncü olduğunu hatırlatarak, “Bizim için bölgeniz her zaman örnek teşkil etti. Bugün imzalanan protokol, düşüncelerimizin daha da somutlaşmasını sağladı” dedi.
Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Hasan Ali Eğinlioğlu, “İmzaladığımız bu protokolün ülkemiz ve bölgemizin kalkınması adına öneminin farkındayız. İlişkilerimizin bundan sonra da artarak devam etmesini dileriz” derken Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula toplantıda, “Mersin’in bize, bizim Mersin’e katacak artı değerlerimiz olduğunu düşünüyorum. Amacımız önce bulunduğumuz şehrin ardından da ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamak, taş üstüne taş koymaktır” ifadelerini kullandı.
MTSO Genel Sekreteri A.Kadir Dölek’in Mersin ekonomisini ve Projeler Müdürü Fevzi Filik’in TBİM’i anlattığı sunumların sonrasında toplantı, protokolün imzalanmasıyla sona erdi.