Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO ) Sanat Galerisi bu kez, soyut ve somut öğelerin bir arada yer aldığı Ressam M. Ali Meriç ve Fotoğrafçı Berdan Karagöz’ün ‘Soyuttan somuta’ isimli fotoğraf ve resim sergisine ev sahipliği yapıyor. Yansıma ve deniz temalarında karışık teknik kullanılarak hazırlanan sergi, 31 Ekim’e kadar açık kalacak.
M. Ali Meriç ve Berdan Karagöz, MTSO Sanat Galerisi’nde ‘Soyuttan somuta’ isimli fotoğraf ve resim sergisi açtı. Karışık teknikler kullanarak hazırlanan sergi, 20’şer fotoğraf ve resimden, toplamada 40 eserden oluşuyor. Yansıma ve deniz temalarında hazırlanan sergide karışık teknik ve fotoğraf teknikleri ön plana çıkıyor.
Sanatseverlerin beğenisini toplayan serginin açılışına, MTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Halil Kürek ile Yasemin Taş, MTSO Genel Sekreteri Kadir Dölek, MTSO Başkan Danışmanı Orhan Çapan ve çok sayıda davetli katıldı.
Karagöz: “Martılar Ebruli Sularda”
Sergi açılışında konuşan Fotoğrafçı Berdan Karagöz, sergideki fotoğrafları 2016 yılında bir tesadüf üzerine çektiğini söyledi. Fotoğrafları bir akşamüzeri Müftü Dersi kenarında martıları izlediği sırada çektiğini anlatan Karagöz, su üzerinde farklı yoğunlukta ve çeşitlilikte yansımalar oluştuğunu ve bu yansımalardan çok etkilendiğini belirtti. Karagöz, o anda yaşadığı duyguları ise şöyle anlatı:
“Daha birkaç dakika evvel tabanındaki çakıllar, taşlar görünen deredeki; çokta derin olmayan berrak suyun yüzeyine sanki görünmez bir el bir varil boya dökmüş gibiydi. Taban görünmez oldu. Martıların çok hafif ve edalı kıpırtılarla ebruli desenler oluşturduğunu fark ettiğimde hemen fotoğraf çekmeye başladım. Saat 16.49 dan 17.15 e kadar 26 dakika süren, bir ömürde bir daha yaşanamayacak olan bu olayda 152 fotoğraf çektim. Sergideki fotoğraflarım bu inanılmaz tesadüfün kanıtlarıdır.”
Meriç: “Resimlerimde boya ve fırça yok”
Ressam M Ali Meriç ise, Berdan Kakragöz ile yakın arkadaş olduklarını ve ortak sergi açmayı sevdiğini söyledi. Uzun yıllar yağlı ve sulu boya üzerine sergiler açtığını belirten Meriç, bu sergisinde ise fırça ve boya gibi enstrümanlar hiç kullanmadığını kaydetti. Bu sergisinin dünya genelinde bir ilk olduğunu vurgulayan Meriç, alışılmışın dışında bir teknik kullandığını söyledi. İlk kez 2005 yılında bu tekniği kullanmaya başladığını bildiren Meriç, kullandığı resim tekniğini ise şöyle açıkladı:
“Metal üzerinde pürümüz kullanarak, metalin moleküler yapısını ısıyla değiştiriyorum ve bu şekilde figürler oluşturuyorum. Çeşitli aparatlarla mekanik müdahalede bulunuyor, yani kazıyarak resmimi tamamlıyorum. Bu da resimde hologram etkisi yaratıyor ve resmi hareketlendiriyor.”
Önümüzdeki dönem projelerinden de bahseden Meriç, gelecek yıl ‘Abur cubur’ isimli bir sergi açmayı planladığını söyledi. Bu sergisinin de ilginç sergiler arasında olacağını söyleyen Meriç, “Üretmeyi seviyorum” dedi.