MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Sevgi, sabır ve zarafetin sanatı Tezhip, MTSO Sanat Galerisi’nde  04.01.2019 tarihinde yayınlandı

Türk süsleme sanatlarından biri olan Tezhip, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Sanat Galerisi’nde sergilendi. Tezhip Sanatçısı Esra Bora’nın sabır ve sevgiyle hazırladığı eserler, sanatseverlerden tam not aldı. 


Sevgi, sabır ve zarafetin sanatı Tezhip, MTSO Sanat Galerisi’nde 

İstanbullu Tezhip Sanatçısı Esra Bora, MTSO Sanat Galerisi’nde Tezhip Sergisi açtı. Eserlerini guaj boya, akrilik ve 22 ayar ezilmiş altın kullanarak hazırlayan sanatçı, 47 eserini Mersinli sanatseverlerin beğenisine sundu. Sanatçının, hem klasik tezhipten örneklere, hem de kendi yorumunu eklediği çalışmalara yer verdiği serginin açılışına, MTSO Meclis Üyesi Ahmet Akın, MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, Yönetim Kurulu Üyeleri Cem Bucuge, İsa Çani, Ahmet Belice, Yalçın Darıcı ile MTSO Başkan Danışmanı Orhan Çapan, MTSO Hukuk Müşaviri Dilek Kurtuluş, MTSO Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar ve davetliler katıldı. 

Sergi açılışında konuşan Tezhip Sanatçısı Esra Bora, tezhip kelimesinin Arapça olup, ‘altınlamak’ anlamına geldiğini bildirdi. Levha ve evrakların manevi değerlerini ifade etmek amacıyla gelişmiş bir sanat dalı olduğunu belirten Bora, tezhip sanatının en çok Osmanlı Dönemi’nde yapıldığını söyledi.  Kuralları olan, sabra dayanan bir sanat olduğunu da aktaran Bora, bu sanatı icra eden kadınlara ‘müzehhibe’ erkeklere ‘müzehhip’ denildiğini söyledi. 

“Bu sanatımıza sahip çıkmak ve yorumlamak, beni çok mutlu ediyor”
“Bu güzel ve anlamlı sanatımıza sahip çıkmak, yorumlamak, çok emek vererek sizlere sunmak beni çok mutlu ediyor” diyen Bora, atalarına böyle bir sanat dalını miras bıraktıkları için dua ettiğini söyledi. Eserlerin hazırlanmasında kullanılan malzemelerin doğallığına dikkat çeken Bora, “Zamkı bile o kadar doğal ki. Bildiğimiz nişasta, yemekte kullanılan toz jelatin ve su. Bunarı belirli oranlarda karıştırıp kaynattığınızda harika bir altın suyu ve yapıştırma suyu elde ediyorsunuz. Eskiden çerçeveler camlanmazmış, böcekler yemesin diye de bu karışımın içine şap koyarlarmış. Günümüzde biz şap kullanmıyoruz” dedi. 
Eserlerini büyük bir titizlikle hazırladığına da değinen Bora, iki yılda bir sergi açtığını söyledi. İçine sinmeyen hiçbir eserle sergi açmadığını vurgulayan Bora, tezhibe başlama hikâyesini şöyle anlattı: 
“Tezhibe, bir arkadaşımın gittiği tezhip kursundan aldığım eserle başladım. Çalışırken onları seyrettim ve çok beğendim. İlgimi çekti. 20 küsur sene önce ‘Hadi sen de yap’ dediler. Başladım ve bir daha da bırakamadım. Zaten hep sanatın içindeydim konservatuar mezunuyum. İyi ki de başlamışım” dedi. 

“Altını ortaya koyduğunuz zaman değil, emek verdiğiniz zaman parlıyor”
Tezhibe boyanın dışında renk vermek için 22 ayar ezilmiş altın kullandıklarını da belirten Bora, altının ezilmesi için 1 buçuk saat emek verdiklerini söyledi. Bu süre zarfında bir an olsun işlemin başından kalkamadıklarını ifade eden Bora,  ezilme işleminin yarıda bırakılması halinde kimyasının bozulduğunu kaydetti. Tezhip sanatını yaparken altının ayrı bir değerini keşfettiğini dile getiren Bora, “Yani, altını ortaya koyduğunuz zaman değil, emek verdiğiniz zaman parlıyor. Bu emek insanoğlunda da çok önemli” diye konuştu. 
Ticaret ve Sanayi Odalarının çok saygın yerler olduğunu belirten Bora, en son sergisini de İstanbul Ticaret Odası’nda açtığını aktardı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı da bu yüzden tercih ettiğini vurgulayan Bora, “Belli bir zümreye hitap ediliyor, emeğinizin karşılığı veriliyor. Dolayısıyla Mersin’e de memnuniyetle geldim” diye konuştu. 

17 Ocak’a kadar açık kalacak sergi, hafta içi 08.30-18.00, hafta sonu ise 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER