Romanya Ankara Büyükelçisi Gabriel Şopandă, Mersinli işadamlarını Romanya'ya yatırıma davet etti. Romanya'nın yabancı yatırımcılara önemli fırsatlar sunduğunu kaydeden Şopandă, Türkiye ile diyalogu artırmak istediklerini vurguladı.
Romanya pazarının tanıtılması, ülkedeki yatırım fırsatları ve iş ortamı hakkında bilgi verilip karşılıklı iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesi adına 'Romanya ile İş Yapmak' konulu seminer düzenlendi. Seminerde Romanya Ankara Büyükelçisi Gabriel Şopandă, Ticaret Müşaviri Cornel Diaconita ile Bükreş Ticaret ve Sanayi Odası Yöneticisi Razvan Parvulescu, MTSO Üyelerine Romanya'yı anlattı. Türk İş Adamları (TİAD) Derneği Başkanı Güven Güngör ile Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri ise Romanya'da faaliyet gösteren Türk işadamları olarak deneyimlerini paylaştı. Türkleri bu ülkede hangi fırsatların beklediğine dair ipuçları verdi.
Seminerin açılışında konuşan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Romanya'nın Türklere ayrı bir sempatisi bulunduğunu dile getirerek, "Romanya bu bağlamda Türk iş insanı için Avrupa'da en rahat iletişim kurup iş yapılabilecek ülke" değerlendirmesini yaptı. Türklerin diğer gelişmiş batılı ülkeler gibi Romanya'ya sadece bir şeyleri almak, para kazanmak için gitmeyeceğini, karşılıklı iş geliştirme fırsatı sunacağını belirten Kızıltan, "Türkiye'nin mantalitesi farklı. Bizler de vereceğiz ki siz de biz de kazanalım ve ticaretimiz sürekli olsun. Biz bu mantıkla yaklaşıyoruz" diye konuştu.
Büyükelçi Gabriel Şopandă ise iki ülke ticaretinin 6,5 milyar Euro'yu aştığını dile getirdi. Kültürel, sosyal ve eğitim alanında çok iyi programları bulunduğunu kaydeden Şopandă, turizmde de iyi bir performans yakalandığını, her yıl 500 binden fazla Romen'in Türkiye'yi ziyaret ettiğini söyledi.
Güven: "Romanya yatırım için en uygun AB ülkesi"
TİAD Başkanı Güven Güngör ise yatırım olanakları hakkında bilgi verdi. Romanya'da yabancı yatırımcıya karşı hiçbir önyargı bulunmadığını dile getiren Güngör, Türkleri ise kendilerine daha yakın hissettiklerini anlattı. Girdi maliyetlerinin tamamının düşük olduğunu, uygun vergi olanakları sunulduğunu, arazi fiyatlarının çok düşük olduğunu belirten Güven, gerek istikrarlı ekonomisi, gerek huzurlu iş ortamı ve sağladığı güvenle Romanya'yı Avrupa'da yatırım yapılabilecek en uygun ülke olarak nitelendirdi. Yalnızca işgücü sıkıntısı bulunduğunu dile getiren Güven, "Hukuksal anlamda hiçbir sorun yaşamazsınız. Yüzde 100 Türk sermayeli şirket kurabilirsiniz" dedi.
Metal ve metal ürünleri, tarım ürünleri, bitkisel yağlar gibi alanlarda karşılıklı ticaret yürütüldüğünü kaydeden Güven, "Romanya'nın ekilebilir alanı genişlik bakımından Avrupa'da ikinci sırada. Tarımsal alanda ciddi bir potansiyel var ve kullanılmayan bir potansiyel. Tarımda ciddi olanaklar sunuyor" ifadelerini kullandı.
Yıkar: "Devlet desteklerinden yararlanılabilir"
TİAD Genel Sekreteri Barbaros Yıkar ise devlet destekleri hakkında bilgi verdi. Minimum 1 milyon Euoru'luk yatırımların desteklendiğini kaydeden Yatır şunları söyledi: "Yeni binaların inşaatı, mevcut binalar için kiralama maliyeti, teknik tesisatlar ve araçlara yönelik sermaye harcamaları ile fikri mülkiyetin kazanılması destekleniyor. Aynı zamanda sanayi ve teknoloji bölgesinde üretim yerleri veya ofisler kuran yatırımcılar için arazi, bina ve kentsel planlama vergi muafiyeti, yeni binaların inşaatına yönelik yardımlar, konum değiştirmek için tahsil edilen vergilere yönelik muafiyetlerle de değişik destekler sağlanıyor."