Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Sanat Galerisi’nde, Ressam Ceren Yonuk Ergen’in ‘kadın’ isimli sergisinin açılışı gerçekleşti. Mersinli sanatseverlerin beğenisine sunulan sergide, bir taraftan kadın kavramı tuval üzerinde irdelenirken, diğer taraftan kadının varoluş süreci anlatıldı.
Ressam ve aynı zamanda Mimar olan Ceren Yonuk Ergen, MTSO Sanat Galerisi’nde ‘Kadın’ isimli resim sergisi açtı. 20 adet eserin yer aldığı sergi, aynı zamanda sanatçının ikinci kişisel sergisi. Kadın kavramının irdelendiği serginin açılışına, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Sadık Çağatay Güneş ve çok sayıda davetli katıldı.
Sergi açılışında konuşan Ressam Ceren Yonuk Ergen, kadın kavramını renk ve nesnelerle harmanlayarak, kültür, toplum ve aile içerisindeki sosyal farklılaşmasını anlattığını söyledi. Sergi çalışmalarına fikir olarak doktora öğrencisiyken başladığını anlatan Ergen, bugün bu sergiyi açmaktan mutlu olduğunu belirtti.
Öğrenimini Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı’nda özel doktora öğrencisi olarak tamamladığından bahseden Ergen, mezuniyetinin ardından üç yıl memuriyet hayatının olduğunu, sonrasında ise radikal bir kararla kendi atölyesini açtığını kaydetti. Çalışmalarını burada sürdürdüğünü aktaran Ergen, sanatla hep iç içe olmaya çalıştığını ve bugün sevdiği işi yaptığını söyledi. Soyut ve kavramsal eserler üzerinde çalıştığını dile getiren Ergen, eserlerinde taş, toprak, saç, çerçeve gibi farklı enstrümanlar da kullandığını belirtti.
Sergisinde imge olarak kadın kavramını, renk ve nesnelerle plastike edilerek kültür, toplum ve aile içerisindeki sosyal farklılaşmasının resmedildiğine dikkat çeken Ergen, şunları söyledi:
“Söz konusu resim çalışmalarımın özünde kadının kendi içinde taşıdığı var oluşuna yönelik irdelenmesi ve kavramsal olarak plastik olana dönüştürülmesi yer alıyor. Koyu, sıcak, soğuk, geniş ve sert renk planlarının kullanılması ile ruhun, içinde bulunduğu mücadeleyi; taş, toprak, saç gibi doğal nesnelerle tarihsel süreç içerisindeki köktenliğini, değişkenliğini ve gelişimini vurguladım. Örneğin kırmızı ile doğurganlığı, beyaz ile erişkinliği, siyah ile ölümü, taşlar ile yapısallığı, bireyselliği, toprak ile var oluşu, saçlar ile sonsuzluğu simgeleştirdim.”
“Sosyo-kültürel ortam kadın kavramının ortaya konmasında etkili olmuştur” diyen Ergen, serginin kadın kavramıyla bağdaştırılmasının nedenlerinden birisinin, kadının toplumsal bir varlık olduğunun herkes tarafından bilinmesi olduğunu söyledi.
7 Şubat tarihine kadar açık kalacak sergi, Pazar günü hariç, hafta içi 08.30-18.00 saatlerinde, Cumartesi günü ise 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.