Akdeniz Turizm Forumu -MEDITOUR 2016’nın ardından Mersin iş dünyasının çatı örgütü olarak yoğun bir süreçle çalışmalarımıza devam ettik. Sadece sorunlara parmak basan bir Oda değil, sorunların çözümünde etkin rol oynayan bir yaklaşımla MTSO Yönetiminden Meclisine, komitelerinden çalışan profesyonellerine kadar, kentimizin başta ekonomi olmak üzere birçok alanında aktif olmaya devam ediyoruz. Yönetişim ilkesiyle tepede değil, tabanımızın tüm aktif gücünü, becerisini, vizyonunu bu işlerle entegre etmeye çalışıyoruz.
Bu haftaların en önemli çalışmalarından birisi, uzun süredir üzerinde çalıştığımız MTSO Personel Belgelendirme Merkezi Kurulumu ve İşletilmesi Projesiydi. Değerlendirmeler sonucunda Türkiye genelinde kabul edilen on dört projeden bir tanesi oluk ve bu merkezi kurduk. 21. yüzyıl ekonominin, teknolojinin, bilginin ve buna bağlı olarak her an yeni bir bilgi ve beceri gerektiren mesleklerin değiştiği, yenilendiği bir çağdır. Ve yine bu çağın, bu soruna karşı geliştirdiği çözüm ise hayat boyu öğrenme kavramıdır. Bu anlamda; “hayat boyu öğrenme” ile ilişkili olarak bireysel gelişmeler, toplumsal beklentiler ve uluslararası uygulamalar dikkate alınarak, eğitim ve istihdam politikalarının gözden geçirilmesi, mesleki standart ve yeterlilik sistemlerinin yeniden yapılandırılması her ülkenin ulusal öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu öncelikler için T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) Bileşen 4 mali yardımıyla, “Voc-Test Merkezleri-2” Hibe Programı kapsamında proje çağrısı yayınlanmıştı. Proje çağrısı ile ülkemizde mesleki standart ve yeterlilik sisteminin güçlendirilmesi, yeni meslek dallarında yeterlilik ve standartların hazırlanması, personel sınav ve belgelendirme merkezlerinin kurulumunun sağlanması ve her şeyden önemlisi, “Mesleki Yeterlilik” kavramının bilinirliğinin arttırılması hedeflenmiştir. Bu hedeflere yönelik olarak Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Projeler Müdürlüğümüz, Voc-Test Merkezleri-2 hibe programı kapsamında”, “MTSO Personel Belgelendirme Merkezi Kurulumu ve İşletilmesi” adı ile bir proje sunmuş ve değerlendirmeler sonucunda Türkiye genelinde kabul edilen on dört projeden bir tanesi olmuştur. İlimiz için büyük önem teşkil eden dış ticaret ve lojistik sektörüne yönelik olarak beş adet mesleki yeterlilik ve bir adet meslek standardı hazırlayacak olan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, aynı zamanda TÜRKAK tarafından akredite edilmiş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş “Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi” olarak da Mersin bölgesinde hizmet verecektir.
MTSO Personel Belgelendirme ve İşletilmesi Projesi kapsamında; Dış Ticaret Sorumlusu, Dış Ticaret Elemanı, Uluslararası Ticaret Uzmanı, Lojistik Operasyon Yöneticisi, Lojistik Operasyon Sorumlusu meslek dalları için personel sınav ve belgelendirme hizmeti, saydığımız meslek dallarında Türkiye’de ilk defa Mersin Ticaret ve Sanayi Odası çatısı altında yakın zamanda başlayacaktır. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz ki, ekonominin temel payandası nitelikli ve beceri sahibi insan kaynağıdır.
“Basit kent milliyetçiliği ile bölgenin gelişme şansı yok”
Bu haftaların diğer önemli bir çalışması ise yine önem verdiğimizi bölgesel iş birliğinin bir parçası olan dış ticaret bilgi ve istihbarat birimi online uygulama ve hizmetlerinin tanıtım toplantısıydı. Dünya ticaretinin kuralları değişiyor. Ticarette izlenebilirlik kavramıyla, büyük data dediğimiz büyük bilgi sistemiyle, şirketler birbirini görebiliyor ve izleyebiliyorlar. Örneğin bir Amerikan şirketi bir Türk şirketi ile iş yapmak isterse, ortak olmak veya satın almak isterse, bu datadan yararlanıyor. Firmalar birbirlerinin ne sattığını, kime sattığını, ham maddeyi kimden aldığını görebiliyor. Bu merkezlerde rakip analizleri yapabiliyoruz. Hedef Pazar raporları alabiliyoruz. Ulusal ve uluslararası ihale sistemlerini takip edebiliyor veya ihaleyi kazananlara ulaşabiliyoruz. Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi Online Uygulama Modülü ile firmalarımız, ürünlerinin GTİP numarasını buradan öğrenip, sürdürülebilir ve makul bedelle ithalat danışmanlığı alabilecekler. Bu merkezin birimlerinde toplanan bu bilgilerle danışmanlarımız firmalarımızın uluslararası alanlara açılmasını sağlayacaklardır. Gittikçe sertleşen küresel rekabette başka türlü ayakta kalmak mümkün olmayacaktır. Özellikle aramıza fiziksel bir sınır çizmenin mümkün olmadığı Mersin TSO, Tarsus TSO ve Adana Ticaret Odası’nın bölgesel işbirliği, bu projeye daha da güç vermektedir. Ülkemizin tarımdan lojistiğe, dış ticaretten enerjiye, turizmden sanayiye kadar birçok alanda lider bölgesi olan ve ülkenin yeni Marmara’sının çekirdeği olan Çukurova’nın bu güç birliği, bölgemizin ve ülkemizin zenginliği olacaktır. Böylesi projeler bölgesel kalkınma ve iş birliğini slogandan çıkarıp uygulamaya koyan ve bunun eko sistemini hazırlayan reel projelerdir. Üç Odanın bu iş birliği umuyorum ki başka sektörlere sıçrayacak ve hayal edilen o büyük Çukurova’yı ve Çukurova’nın gerçek zenginliğini ortaya çıkartacaktır. Basit kent milliyetçiliği ile bu bölgenin gelişme şansı yoktur.
“Bakanlarımızın çözüm odaklı yaklaşımları bizi sevindiriyor”
Yine bu haftaların diğer önemli bir çalışması Gümrük ve Ticaret Bakanımız ve aynı zamanda Mersin Milletvekili olan Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’ın katılımları ile gerçekleşen Taze Sebze ve Meyve Değerlendirme Toplantısıydı. Tüm önerilerimizin olumlu karşılandığı ve ilk gündem konusu yapıldığı bu toplantıda kentin ve bölgenin tarım geleceğine dair önemli adımlar atıldı. Özellikle sektör birliklerinin daha güçlü hale getirilmesine karar verilmesi çok önemliydi. Son zamanlarda yapılan ulusal ve uluslararası etkinlikler sayesinde birçok Bakanımızın Mersin ziyaretleri sorunları ilk elden paylaşma fırsatı vermiş ve Sayın Bakanlarımızın konulara olan duyarlılığı ve gösterdikleri çözüm odaklı yaklaşım bizleri sevindirmiştir.
TOBB tarafından düzenlenen 9. Sanayi Şurası’nda bu yıl bölgemiz adına Tarsus Ticaret ve Sanayi Odamız sözcümüz oldu. Toplantıda Mersin adına hayati önem taşıyan konular bir kez daha Sayın Başbakanımıza sunuldu. Havalimanı inşaatı, havalimanına bağlı olarak beklemede olan turizm sektörü yatırımları, Çeşmeli’ye kadar olan Otoyolun Taşucu’na kadar uzatılması, Konya ve Karaman illeri başta olmak üzere, Silifke ve kuzeyinde bulunan bölgenin ithalat ve ihracat kapısı durumunda olan Taşucu Limanı’nın atıl durumunun giderilmesi ve özelleştirilmesi, 1700 dönümlük SEKA Fabrika Geri Sahası’nın özelleştirilmesi sağlanarak ekonomiye kazandırılması gibi yılardır bekleyen konular tekrar ifade dildi. Ayrıca, Mersin’i Türkiye’nin batısına bağlayan Mersin–Antalya arası Akdeniz Sahil Yolu Projesi’nin hızlandırılması, tespit edilen turizm merkezlerinin yatırımcılara tahsis edilebilir hale getirilmesi konuları Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız tarafından kentimiz adına Sayın Başbakanımıza sunuldu.
Tüm bunlar Mersin’in ilçe veya merkez ayrımı yapmadan el birliği ile iş paylaşımı ile yaptığı, tüm kent dinamiklerinin emeğidir, başarısıdır. Bu birlik ve beraberliği tüm organizasyonlarımızda gösteren, destek veren tüm üyelerimize, Mersin iş dünyasına, bunları Türkiye’ye duyuran Mersin basınımıza, parçası olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Zor bir süreçten geçiyoruz ve ülkemizin, kentimizin ayrışmalara değil bütünleşmelere ihtiyacı var. Yıkmaya değil yapmaya, bölmeye değil kucaklaşmaya, olumsuz eleştirilere değil yapıcı desteklere, dahası umuda ihtiyacımız var. Biz kendimize de kentimize de güveniyoruz. Yeter ki kürekleri aynı yöne çekelim, yeter ki ortak kaygımız vatan olsun…