MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Onalbekuly: “Dünyayı doyuracak potansiyelimiz var” 13.06.2024 tarihinde yayınlandı

Kazakistan’da 215 milyon hektar tarıma uygun arazi bulunduğunu belirten Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sapiyev Yerkebulan  Onalbekuly, “Dünyayı doyuracak potansiyele sahibiz” diyerek Mersinli firmaları Ata topraklarına yatırıma davet etti. Yatırım konusunda her türlü desteğin devlet tarafından verildiğini kaydeden Onalbekuly, yerli ortak şartı aranmadığını vurguladı.


Onalbekuly: “Dünyayı doyuracak potansiyelimiz var”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından Kazakistan Ankara Büyükelçisi Sapiyev Yerkebulan Onalbekuly’un katılımlarıyla “Kazakistan Cumhuriyeti  Ülke Tanıtım Toplantısı” düzenlendi. Toplantı kapsamında Mersin’e gelen Onalbekuly ilk olarak Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu Kuat Kanafeyev, Kazakistan Mersin Fahri Konsolosu Ahmet Budan ve Çimkent Yatırımlar Departmanı yetkilileriyle birlikte MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır’ı ziyaret etti. Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut’un da Başkan Çakır’a eşlik ettiği görüşme sonrasında Ülke Tanıtım Toplantısı’na geçildi. 
Toplantıda iki ülkenin kardeş ülkeler olduğunu belirtip ardından karşılıklı ticaret ve doğrudan yatırım rakamlarına değinen Büyükelçi Onalbekuly, uranyum zengini olduklarını, bakır, alüminyum gibi hammaddelerin en saf halinin Kazakistan’da bulunduğunu söyledi. Ardından Kazakistan’ın yatırım olanaklarını anlatan Onalbekuly, güçlü bankacılık sistemine sahip olduklarını Astana’da uluslararası finans merkezi bulunduğunu bildirdi. “Ata yurda borcunuz var” diyerek herkesi yatırıma davet eden Onalbekuly, Kazakistan’la birlikte Rusya, Belarus, Ermenistan ve Kırgızistan arasındaki ticarette gümrük bulunmadığını dile getirip Kazakistan üzerinden 500 milyon nüfusa gümrüksüz ulaşılabileceğini söyledi. 

Çakır: “Ticaret ve yatırımlar dengeli olmalı”
Toplantının açılışında söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Kardeşlik bağlarıyla bağlı iki ülkenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sunmak hepimizin görevi” dedi. Mersin iş dünyası olarak dayanışma ve her türlü işbirliğine hazır olduklarını vurguladığı konuşmasını Çakır şöyle sürdürdü: 
“Ülkelerimiz arasında bir dış ticaret dengesi var. Mersin ve Kazakistan arasındaki dış ticareti de daha dengeli bir hale getirmeliyiz. Mersin, 2023 yılı itibariyle Kazakistan’a 32 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, Kazakistan’dan 962 milyon dolar ithalat yapmış. Bu ithalatın sadece bir kaç ürüne odaklanması da karşılıklı ticaret çeşitliliğimizin sınırlı kaldığını gösteriyor. Oysa karşılıklı ticaret ve yatırımlar dengeli olmalı ve birbirine destek verici olmalıdır.”
Kazakistan’ın fosil yakıtlar ve madenler açısından ham madde zengini bir ülke olduğunu hatırlatan Çakır, “Ama ham madde kadar önemli olan konu; bunları işlemek, ürüne ve katma değere dönüştürmektir ve dünyayla buluşturmaktır. Bu konuda Mersin olarak Kazakistan’la her düzeyde işbirliğine hazırız” ifadelerini kullandı. Ardından Mersin’in sanayi, tarım, turizm ve lojistikteki gücüne değinen Çakır, Mersin’in yakın gelecekte ekonomik gücüyle Türkiye’nin yeni ekonomi havzası olacak Doğu Akdeniz Ekonomi Havzası’nın merkezi olduğunu vurguladı. “Haritaya baktığınızda, Mersin’in lojistik gücünün Kazakistan’ın Avrupa, Afrika ve Orta-Doğu’ya, hatta Amerika kıtasına açılmak için ne kadar ideal olduğunu görürsünüz” diyen Çakır sözlerini, “Kazakistan da, Mersin için aynı değerde önemli bir konumdadır. Artık yapılacak şey, bu iki kardeş ülkenin kardeşlik hukukuna yaraşır şekilde birbirine destek vermesidir” diye tamamladı.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER