İş dünyası için yeni bir süreç başladı. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından Mesleki Yeterlilik Belgesi alma 40 meslekte zorunlu hale geldi. İlk etapta tehlikeli ve çok tehlikeli iş sınıfına giren mesleklerde zorunlu kılınan uygulama, önümüzdeki süreçte birçok meslek dalını kapsayacak.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) üyelerinin ilerleyen zamanda belgelendirme noktasında sıkıntı yaşamaması, çalışmalara bugünden başlaması adına ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Ulusal Yeterlilik Sistemi Bilgilendirme Semineri’ düzenledi. MTSO’da düzenlenen seminerde Ankara Sanayi Odası (ASO) 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi Mesleki Test ve Sertifikalandırma Merkezi Müdürü Şeref Demir, MTSO üyelerine yeni sistemi anlattı.
Yeni sistemde mesleklerin standartlarının belirlenmeye başladığını kaydeden Demir, verilen eğitimler sonucu düzenlenecek sınavlar sonrasında alınacak MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerinin uluslararası standartlar taşıyacağını söyledi. Bu belgenin AB üyesi tüm ülkelerde geçerli olacağını vurgulayan Demir, bu belgeye sahip kişilerin aynı standartta bilgi birikimine sahip olacağını ve çalıştığı kurumda, belgede yazılı olan donanıma sahip olmadığının tespit edilmesi halinde belgesinin iptal edilebileceğini söyledi. Belgelerin geçerlilik süresinin ise 5 yıl olacağına dikkat çeken Demir, “Meslek türüne göre beş yılın sonunda ya yeni bir sınava girilerek belge yenilenecek ya beş yıl daha uzatılacak ya da bir takım teknolojik sınavlardan geçilerek belge yenilenecek. Yani her mesleğin kendi özelliğine göre belgenin yenilenme şartları değişecek” dedi.
“624 mesleğin standardı belirlendi”
Bugün itibariyle 624 mesleğin standardının yasal olarak belirlendiğini ifade eden Şeref Demir, meslek standartlarının zaman içinde revize edilebileceğine de dikkat çekti. Yine bugün itibariyle 42 tane yetkilendirilmiş belgelendirme kurumunun belge verme yetkisi bulunduğuna değinen Demir, Uluslararası 1704 Sayılı Personel Belgelendirme Standardına göre TÜRKAK tarafından akredite edilen ve MYK tarafından yetkilendirilen kuruluşların belgelendirme yapabileceğini bildirdi.
Mevcut durumda AB’nin bu uygulamayı sınav giriş ücretleri noktasında bir sefer için desteklediğine de değinen Demir, firmaları şimdiden çalıştırdıkları personel için bu belgeleri alarak AB desteklerinden faydalanmaya davet etti.
Bu belgelerin işçi ve işveren için önemine de değinen Şeref Demir, bu belgelendirme sistemi ile işverenin personel seçiminde daha isabetli kararlar verebileceğini, işçinin ise eşit koşullarda rekabet edebileceğini bildirdi.