Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nca ‘Yeni Dönemde Sosyal Güvenlik ve Sigorta Prim Teşvikleri Bilgilendirme’ Webinarı düzenlendi. İş ve Sosyal Güvenlik Danışmanı Yasin Yıldırım’ın konuşmacı olarak katıldığı webinarda, yapılan son değişiklikler ve yeni yürürlüğe giren prim teşvikleri detaylarıyla birlikte anlatıldı.
MTSO Organizasyonunda düzenlenen ‘Yeni Dönem Sosyal Güvenlik ve Sigorta Prim Teşvikleri Bilgilendirme’ Webinarıyla üyeler teşvikler hakkında bilgilendirildi. İş ve Sosyal Güvenlik Danışmanı Yasin Yıldırım’ın konuşmacı olduğu webinarda, Cumhurbaşkanlığı kararıyla yayınlanan, iki yeni prim teşviki; İstihdama Dönüş Prim Desteği ve İlave İstihdam Prim Desteği detaylıca ele alındı.
Yıldırım; “Teşvik bir tercih meselesidir”
Pandemiyle birlikte işletmelerin gelir gider dengelerinin bozulduğunu belirten Yasin Yıldırım, işletmelerin en büyük giderlerinin personel giderleri olduğunu söyledi. İşletme giderlerinin azaltılması için teşviklerden yararlanılması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, ülkemizde farklı mevzuatlarda 20’ye yakın sigorta prim teşvikinin olduğunu bildirdi. Doğru faydalanılan teşviklerin işletmelere ciddi avantaj sağladığına dikkat çeken Yıldırım, “Teşvik bir tercih meselesidir. Hangi teşvik işletmeme daha fazla avantaj sağlar, bakış açımız bu olmalı. Önemli olan o kişinin teşvik şartlarını taşıyor olmasıdır” dedi.
“SGK Prim teşviki belirleyici olmalı”
İşletmelerde, işe alımlarda, kişinin kariyerinin ve uygunluğunun yanı sıra, SGK prim teşvikinden yararlanıp yaralanamadığının da belirleyici kıstas olması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, potansiyel teşvik sorgulamayla işe alınacak adayların hangi teşvikten yararlanabildiğinin öğrenilebildiğini söyledi.
“6111 ve 7103 sayılı teşviklerin süresi 2 yıl uzatıldı”
En sık kullanılan teşviklerin ‘5 Puanlı Prim Teşviki’ ve ‘4857 Sayılı Engelli Prim Teşviki’ olduğunu belirten Yıldırım, bunun yanı sıra ‘6111 Sayılı Prim Teşviki’nin, genç ve kadın istihdamını artırmaya yönelik olarak 2011 yılında çıkartılan uzun süreli bir teşvik olduğunu kaydetti. Teşvikten faydalanan işletmenin, prim işveren hissesi ödemeden sadece sigortalı hissesini ödediğini belirten Yıldırım; “Somutlaştırırsak, normalde bir kişi için yüzde 14 sigortalı payı, yüzde 22 de işveren sigorta payı ödenir. Ama teşvikten yararlanırsanız sadece yüzde 14 sigortalı payını ödersiniz. Bu teşvik, iki yıldan başlayıp dört yıla kadar çıkabiliyor” dedi.
Bir diğer teşvikin, iki yıldır gündemde olan ‘süper teşvik’ diye adlandırdıkları, 7103 Sayılı Teşvik olduğuna değinen Yıldırım, istihdamı artırmaya yönelik olarak çıkarıldığını ifade etti. Asgari ücretli çalışanların şartları sağlaması halinde hiçbir prim ödenmediğini aktaran Yıldırım, teşvik süresinin 12-18 ay arası değiştiğini bildirdi.
6111 ve 7103 sayılı teşviklerin uygulama süresinin 2 yıl daha uzatıldığını belirten Yıldırım; “Önümüzdeki 2 yıl içinde bu teşvik şartlarını taşıyan sigortalı işçi alırsak, yine bu teşviklerden faydalanmaya devam edeceğiz. Bu işveren açısından güzel bir haber. İşletmelerin bu dönemde böyle teşviklere ihtiyacı var” diye konuştu.
Pandemiye özel iki yeni prim teşviki
Pandemi sürecine özel denebilecek iki yeni teşvikin devreye girdiğini anlatan Yasin Yıldırım, bu düzenlemelerle pandemin etkilerinin azaltılmasının amaçlandığını dile getirdi. Bunlarından birinin ‘İşe Dönüş Teşviki’ olduğunu aktaran Yıldırım, 2019 Ocak–17 Nisan 2020 tarihleri arasında bir iş yerinde çalışken, ahlak ve iyi niyet kuralları haricinde işten ayrılmış ve aynı iş yerine 1 Aralık 2020’den sonra tekrar işbaşı yapanlar için öngörüldüğünü kaydetti.
Ek İstihdam Teşviki
‘Ek İstihdam Teşviki’ olarak yeni bir teşvik daha geldiğini anlatan Yıldırım, “2019 Ocak ile 2020 Nisan arasında en az sigortalı çalıştırdığı ayı tespit eden, emekli ve çırak hariç, 1 Aralıktan 17 Mart 2020 tarihine kadar, o sayıya ek olarak sigortalı alan işveren, teşvikten faydalanabiliyor” dedi.
Alınacak kişilerin yabancı uyruklu ve emekli olamaması şartı arandığına dikkat çeken Yıldırım, ayrıca alınacak kişinin 2020 Ağustos ayında bir gün bile sigortalı bildirilmemiş olması gerektiğini de vurguladı. Teşvik tutarının günlük 53 TL 67 kuruş olarak hesaplanarak, ay sonunda prim borcundan mahsup edileceğini bildiren Yıldırım, “Süresi kısa olmasına rağmen, bütün teşviklerde aranan ön şartlar, kurulma süresinde bildirme ve prim borcu olmama şartları aranmamaktadır. Borçlu olan insanlarda bu teşvikten faydalanabiliyor” dedi.
Yıldırım, öte yandan ek istihdam teşvikinden faydalanıldığı takdirde, teşvik bittikten sonra faydalandırılan sigortalıların yarısını, ortalama teşvik süresi kadar istihdam etme zorunluluğu olduğunu da sözlerine ekledi.