MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO üyelerine değişen teşvikler anlatıldı 28.01.2021 tarihinde yayınlandı

MTSO ve ÇKA işbirliğinde Yeni Dönem Yatırım Teşvik ve Uygulamaları Webinarı düzenlendi. MTSO Üyeleri webinar ile teşvik sisteminde 1 Ocak’ta yürürlüğe giren değişiklikler konusunda bilgilendirildi. Teşviklere bakıldığında OSB’lere yatırım yapmanın daha avantajlı olduğu, Aydıncık, Gülnar ve Mut ilçelerine ve hatta o ilçelerin OSB’lerine yatırım yapmanın ise büyük avantajlar sağladığı vurgulandı. 


MTSO üyelerine değişen teşvikler anlatıldı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) işbirliğinde Yeni Dönem Yatırım Teşvik ve Uygulamaları Webinarı düzenlendi. ÇKA Mersin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mesut Özcan, katılımcılara Teşvik Sistemi’nde 21 Ağustosta gerçekleşip ve 1 Ocak itibariyle yürürlüğe değişiklikleri anlatarak merak edilen soruları yanıtladı. Webinarın açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Teşvik; yatırımcıyı, girişimciyi cesaretlendiren bir sistemdir. Bunun için sürekli teşvik sistemleri üzerinde değişiklikler, güncellemeler yapılır. Güne uygun strateji planlarımıza uygun şekilde sanayimizin teknolojimizin geliştirilmesi gerekmektedir. Tabi teşviklerle desteklenirsek amacımıza biraz daha kolay yoldan ulaşabiliriz” dedi. Teşvik sisteminin gerçekçi olmasının önemine de dikkat çeken Kızıltan, ÇKA’nın bu konudaki deneyimleriyle iş dünyasına yol gösterdiğini belirtip özverili çalışmalarından dolayı Genel Sekreter ve tüm çalışanlara teşekkür etti. 

Özcan: “Mersin 3. Bölge teşviklerinden yararlanmayı sürdürüyor”
Teşviklerin Genel Teşvik Sistemi, Bölgesel Teşvik Sistemi, Öncelikli Yatırım ve Stratejik Yatırımlar olmak üzere 4 bölüme ayrıldığını anlatan ÇKA Mersin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mesut Özcan, sunumunda ağırlıklı olarak Bölgesel Teşvik Sistemi’ne değineceğini söyledi. Bölgesel Teşviklerde Türkiye’nin 6 bölgeye ayrıldığını ve Mersin’in 3. bölgede yer aldığını kaydeden Özcan, Bölgesel Teşvik Uygulamalarında asgari 500 bin TL destek verildiğini söyledi. 3. bölge olan Mersin’de yatırım yapılırken yatırımcının yatırım teşvik belgesi alması halinde KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyetinden yararlanabildiğini kaydeden Özcan, “Yine 3. bölgede OSB dışında yatırım yapılması halinde gelir ve kurumlar vergisinde yatırımın yüzde 25’ine kadarına vergi indirimi kazanılabiliyor. OSB içindeki yatırımlarda ise bu oran yüzde 30’a denk geliyor. Örneğin 10 milyon liralık yatırımınız varsa OSB dışında yatırım yapmanız halinde 2,5 milyona kadar gelir ve kurumlar vergisinde indirim kazanıyorsunuz” dedi. Sigorta primi işveren hisse desteğine de değinen Özcan, OSB dışındaki yatırımlarda 5 yıl, OSB içindeki yatırımlarda ise 6 yıl destek kazanma imkanı bulunduğunu açıkladı. 

“Yatırım konularında da değişiklik var”
Son değişiklikle öncelikli yatırım konularında bir takım değişiklikler yapıldığını da belirten Mesut Özcan çevre izni ve lisans yönetmeliği kapsamında çevre lisansına tabi yatırımların da desteklendiğini, asgari yatırım tutarı şartı aranmaksınız ihtisas serbest bölgelerde gerçekleştirilecek yazılım ve bilişim ürünleri üretim yatırımlarının da destekleneceğini bildirdi. Test ve araştırma merkezi birimlerinin yer aldığı laboratuar kompleksleri, asgari 5 milyon TL tutarındaki 25 dekar ve üzeri yurtiçinde üretilen sera teknolojilerini de ihtiva eden otomasyona dayalı sera yatırımları, asgari 5 milyon TL tutarındaki 100 kişi ve üzeri kapasiteli yaşlı ve engelli bakım merkezleri, orta-ileri teknoloji sınıfında yer alan ürünlerin üretimine yönelik yatırım konularında gerçekleştirilecek asgari 500 milyon TL tutarındaki yatırımların da halen desteklenmeye devam edildiğini bildiren Özcan sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Öncelikli yatırım konuları bölge ayrımı yapmaksızın 5. bölge desteklerinden yararlanır. Yalnızca 6. bölge kendi bölgesinin desteklerinden yararlanır. Buradaki destek unsurları çerçevesinde KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti bulunur. Vergi indiriminde yatırıma katkı oranı yüzde 40, vergi indirimi yüzde 80, sigorta primi işveren hisse desteği ise 7 yıl olarak uygulanır.”

“İlçe bazlı yatırımda en avantajlı yatırım Mut OSB” 
Yeni uygulama ile ilçe bazlı teşviklerin değişiklik gösterebildiğini de anlatan Mesut Özcan Mersin ile ilgili şu bilgeleri verdi: 
“Mersin’deki 13 ilçenin 10 tanesi ilin bulunduğu 3. bölge teşviklerinden yararlanırken Aydıncık, Mut ve Gülnar 4. bölge desteklerinden faydalanabiliyor. OSB içinde yapılan yatırımlar ise bir alt bölge desteklerinden yararlanıyor. Buna göre Mersin Tarsus OSB, Tarsus OSB, TÜİOSB ve Silifke OSB 4. bölge desteklerinden yararlanırken Mut OSB 5. bölge desteklerinden faydalanabiliyor. Bu bağlamda OSB’lere yatırım yapmanın daha avantajlı olduğunu görüyoruz. Aydıncık, Gülnar ve Mut’a hatta o bölgelerin OSB’lerine yatırımın daha da avantajlı olduğunu görüyoruz.” 

“Çevreye duyarlı teşvikler arttı”
Özcan diğer değişiklik hükümlerini ise şöyle sıraladı: 
1 – Rekabetçi üretimi sağlamak ve çevreye duyarlı yatırımları daha fazla desteklemek üzere Ar-Ge ve çevre yatırımlarına sağlanan faiz/kar payı desteği 1 milyon TL’den 1,8 milyon TL’ye çıkarıldı. 
2 – Faiz ve kar payı desteği sadece yeni makine için geçerli olup kullanılmış makine kapsam dışıdır. Yeni düzenleme ile sadece yüksek teknolojili kullanılmış komple tesislere faiz/kar payı desteği sağlanmıştır. 
3 – İmalat sanayinde (US97 15-37) yatırımlardaki inşaattan doğan KDV iadesi uygulaması 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatılmıştır. 
4 – Önceden 5 milyon TL üzerinde ve kısıtlı destek sağlanırken, yeni düzenleme ile Çevre İzin Lisans Yönetmeliği kapsamında çevre lisansına tabi yatırımlar öncelikli yatırım konuları içerisine alınmıştır. 5 milyon TL kısıtı kaldırılmıştır. 
5 – Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerinin de yatırım tamamlama vizesi işlemleri için görevlendirilmesine yönelik düzenleme yapılmıştır. 
6 – 4-5-6’ncı bölge OSB’lerinde yapılacak komple yeni niteliğindeki yem üretimi bölgesel teşvik kapsamına alınmıştır. 
7 – depremde hasar önleyici sismik izolasyon cihazı, epoksi kaplı ön germe halatı gibi ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar da bölgesel teşvik kapsamına alınmıştır. 
8 – İstanbul hariç, kenevir, keten, jüt gibi kabuk liflerin elyaf haline getirilmesi yatırımı ile entegre iplik yatırımları da bölgesel desteklenecek yatırım konuları arasına alınmıştır. 
9 – Tütün ürünleri imalatı, modernizasyon niteliğindeki ve düşük kapasitedeki güneş enerjisi ile elektrik üretimi yatırımları, doğal asfalt, bitüm, petrol bitümü, mineral katran veya zift esaslı, bitümlü karışımlar üretimine yönelik yatırımlar desteklenmeyecektir.”
 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER