MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO Üyelerine Covid 19 ile mücadele yöntemleri anlatıldı 21.07.2020 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Üyelerine yönelik Covid-19 Pandemi sürecinde “İşyerlerinde çalışma düzeni ve dikkat edilmesi gereken hususlar” ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Online platformda gerçekleşen toplantıda Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Ersöz katılımcılara işyerinde alınması gereken önlemleri anlattı. 


MTSO Üyelerine Covid 19 ile mücadele yöntemleri anlatıldı

Maske, sosyal mesafe, el hijyeni, yüzey temizliği, kapalı ortamların sık havalandırılması, gerekli durumlarda uygun kişisel koruyucu ekipmanların giyilmesinin önemli ölçüde korunma sağlayacağını vurgulayan Ersöz şu tavsiyelerde bulundu: 
“Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme önemli, yeterli ve düzenli uyku, fiziksel egzersiz artmalı, tütün ve sigara kullanımı azaltılmalı. Böylece direncimiz artacak, hastalıkla mücadele kolaylaşacaktır. Dezenfektan tüneli ise insan sağlığına zararlı olması nedeniyle önerilmiyor. Aynı zamanda el hijyeninin göz ardı edilmesi nedeniyle eldiven kullanımı da önerilmiyor. Personelin dinlenme alanlarında en az 1 metre sosyal mesafe korunmalı ve maske takılmaya devam edilmeli. Sigara içilen alanlarda da bu kurala göre düzenleme yapılmalı. Çakmak, sigara gibi kişisel eşyalar paylaşılmamalı, yemekler toplu halde yenmemeli. Çay kahve içerken maske çıkacağı için sosyal mesafeye dikkat unutulmamalı.
Ortam temizliğinde püskürtme değil, silerek mekanik temizlik yapılmalı. Kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri gibi sık temas edilen alanlar daha sık temizlenmeli. Yoğun insan bulunan alanlar daha sık havalandırılmalı. Havalandırma sistemlerinin bakımı yapılmalı. Filtreleri değiştirilmeli. Hızlı yüzey dezenfeksiyonu için yüzde 70’lik alkol kullanılabilir. Toplu taşıma araçlarının içi de en az 8 saatte bir ve gün sonunda olmak üzere su ve deterjan ile temizlenmeli. 
Paket ve kargo ile bulaş olduğu düşünülmüyor. Bu nedenle mal kabullerinde kargo malzemeler üzerine dezenfektan püskürtülmemeli. Mevsimsel tarım işçilerinin de seyahati, varışları, yaşam şartları ve yaşam ortamlarında gerekli tedbirler alınmalı.” 
Bu dönemde bulaş azalması için çalışma koşulları açısından değişiklikler yapılabileceğini de kaydeden Ersöz, toplu etkinliklerin ya da sokağa çıkma oranlarının sınırlanması, esnek çalışma ya da evden çalışma uygulamalarının yapılması, temas sürelerinin azaltılması, vardiyaların kısaltılması önerilerinde bulundu. 
Ersöz, işyerlerinde personel eğitimleri verilmesi, afiş ve broşür gibi hatırlatıcı materyaller kullanılması ve mücadele konusunda yönetimin kararlı davranmasının önemini de sözlerine ekledi. 

 

Prof. Dr. Gülden Ersöz'ün sunumu için TIKLAYINIZ



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER