Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 2018 yılında da teknolojiyi çalışmalarında odak noktası yapmayı sürdürecek. Dünyada yaşanan gelişmelerin alınan bu kararın önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini vurgulayan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, “Artık hazır bir şey yok. Yüksek teknolojide ihtiyacımızı kendimiz üretmek zorundayız. Bunun bir ulusal güvenlik ve gerçek anlamda bir beka konusu olduğunu anlamalıyız” dedi.
MTSO Aralık Ayı Basın Toplantısı düzenlendi. Toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’a Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Sefa Çakır, Fuad Budur ile Ekrem Sağlam eşlik etti. 2017 yılına dair genel bir değerlendirme yapan Aşut, 2018 yılı hedeflerine değinerek teknoloji odaklı çalışmaların devam edeceğini söyledi. MTSO’nun 132 yıllık tecrübesi ile kentin ekonomisi yanında sosyal gelişimine de önemli katkılar sağladığını ifade eden Aşut, “Üyelerinden, Meclisinden, Komitelerinden, vasıflı personelinden ve 132 yıllık kurumsal tecrübesinden güç alan Odamız, sadece sorunlara parmak basan değil, bu sorunlara çözüm getiren, lobi yapan, yetkili dinamikleri harekete geçiren bir kurum olmuştur” dedi.
“ASCAME’de yeni görevimiz inovasyon ve teknoloji üzerine”
Konuşmasını uluslararası alanda yaşanan bir görev değişikliği hakkında bilgi vererek sürdüren Şerafettin Aşut şunları söyledi:
“Bildiğiniz üzere Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’ne (ASCAME) 2017 yılında üye olmamızın ardından Sanayi Komisyonu ile Lojistik Komisyonu başkanlık görevlerini yürüttük. Son yapılan ASCAME Genel Kurulu’nda tüm üyelerin oyu ile MTSO olarak ASCAME İnovasyon ve Bilgi-İletişim Teknolojileri Komisyonu Başkanlığı’na seçildik.
Bu komisyon birkaç yıl önce bizim önerimizle kurulmuştu ve bugün MTSO artık ASCAME İnovasyon ve ICT Komisyonu başkanıdır. ASCAME’de 23 ülke, 300’den fazla üye Oda var ama sadece 17 komisyon var. 300 üye içinde bu 17 komisyondan birinin Başkanlığını alabilmek Odamızın bir başarısıdır. Yıllardır oluşturduğumuz uluslararası imaj ve lobi gücüdür. Bu yeni komisyon başkanlığı, Mersin olarak, yüksek teknolojiyi ekonomiye entegre çabamızın da önemli bir destekçisi olacaktır. Dünyayı bu anlamda daha da yakından takip edeceğiz.”
“2017’de başarılarımız ödüllendirildi”
2017 yılı içinde çabaların güzel karşılıklar bulduğuna değinen Başkan Aşut, ilk olarak çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ‘Çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliğine gösterdiği duyarlılık” nedeniyle MTSO’ya verilen teşekkür belgesine değindi. Evrensel değerleriyle öne çıkan Mersin’in kadının gücünü ve değerini yok saymasının düşünülemeyeceğini vurgulayan Aşut, “MTSO bünyesinde faaliyet gösteren çalışanlarda; orta düzey yönetim kadrosunun yüzde 27’si, üst düzey yönetim kadrosunun yüzde 45’i ve genel yönetim kadrosunun ise yüzde 36’sı kadın yöneticilerden oluşuyor. Bu noktada rol model olmak bize düşerdi, biz de bunu yapıyoruz” dedi.
Ayrıca Sydney’de düzenlenen 2017 Dünya Odalar Federasyon Yarışması’nda Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi Projesi’nin çok sayıda proje arasından finale kaldığını hatırlatan Aşut, yine turizmi geliştirmek adına hazırlanan Mersin’in Gizemi isimli kısa tanıtım filminin de katıldığı tüm yarışmalardan, Berlin, Belgrat ve Bakü’den ödüllerle dönmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
“Mersin, ürettiğini ihraç eden bir kenttir”
Mersin’in ihracatla büyüdüğüne dikkat çekerek, 2017 yılı içinde ihracatı canlandırmak adına çalışmalar yürütüldüğüne de değinen Aşut, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan MENA ülke temsilcileriyle yaş meyve sektörü başta olmak üzere tarım ve gıda sektörünü kapsayan ikili görüşmeler organize edildiğini, Latin Amerika açılımlarını sürdürmek adına Şili Ülke Tanıtım Toplantısı düzenlendiğini, Güney Afrika ile ticareti geliştirecek işbirliği protokolü imzalandığını, Rusya ile ticareti geliştirmek adına Rusya Federasyonu Türkiye Ticaret Temsilcisi Aydar Gaşigullin’in ziyaret edildiğini ve Çin iş dünyası ile ikili görüşmeler yapılarak Uzakdoğu stratejisinin revize edildiğini söyledi. Komşu ülkelerle yaşanan sıkıntıları hatırlatan Aşut, ihracatın devamı için ülke çeşitlemesine gidilmesinin önemine değinerek, farklı pazarlara yönelik çalışmaların devam edeceğini bildirdi.
“Eğitim odaklı çalıştık”
Yıl içindeki etkinlikleri teknoloji ve eğitim odaklı sürdürdüklerini de kaydeden Şerafettin Aşut, Ris + Projesine yoğun şekilde devam ederek yeni rekabet stratejisini Akıllı Uzmanlaşma üzerine kurgulama gayretini sürdürdüklerini anlattı.
Eğitim çalışmaları kapsamında KOBİ Akademi Destek Programı’nı başlatıp yeni kurulan şirket temsilcilerini iş hayatında ihtiyaç duyacakları destekler ve yasal mevzuatlar konusunda bilgilendirdiklerini, Sanayi Akademi Projesi ile ikinci nesil yöneticilerin eğitildiğini, Yıldızlar Sanayide Projesi ile de 12-16 yaş arası gençleri Organize Sanayi Bölgesin’de yer alan Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde sanayi ile üretimle tanıştırdıklarını söyledi.
Tarım ve turizme yönelik çalışmalar gerçekleştirildiğini de kaydeden Aşut, bu kapsamda tarıma yönelik olarak nematod ile mücadeleyi yeşil biberden çileğe taşıdıklarını, kentin en önemli ihraç kalemleri arasında yer alan limondaki Thripse zararlısına karşı da mücadele başlattıklarını anlattı.
Aynı şekilde turizmi canlandırmak adına 2017’de özellikle iç turizme ağırlık verdiklerini dile getiren Aşut, “Mersin Sizi Çağırıyor” sloganıyla çekilen 4 adet 30’ar saniyelik Mersin tanıtım filmini Gaziantep, Kayseri ve Ankara’da sosyal medya üzerinden izleterek yıl içinde çok sayıda yerli turistin Mersin’e gelmesine katkı koyduklarını söyledi.
Yıl içinde sanata verilen desteğin devam ettiğini, 18 sanatçının sergisine ev sahipliği yapıldığını ifade eden Aşut, “Tüm bu güzel gelişmeler yanında maalesef kayıplarımız da oldu. Geçmişte çeşitli görevlerde Odamıza hizmet eden değerli üç Başkanımızı yitirdik. Sayın İbrahim Kiper, Sayın Hadi Doğan ve Sayın Kadir Aktaş ağabeylerimizi kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadık” dedi.
“Mersin, hedef belirleyen bir Oda’dır”
MTSO’nun vizyonu, hedefleri olan, hedef belirleyen bir Oda olduğunu vurgulayan Şerafettin Aşut, “Bu anlamda, Odamızın çabası ve sizlerin desteğiyle Mersin artık sadece bölgesinin değil, Türkiye’nin bir şeyler beklediği bir kent haline gelmiştir. Bizler ise Odamızın 2018 yılı iş planını hazırlarken bu beklentileri göz önünde bulunduruyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Ardından ABD’nin bu hafta yeni açıkladığı Ulusal Güvenlik Belgesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şerafettin Aşut şunları söyledi:
“Bakınız; Amerika Birleşik Devletleri bu hafta yeni Ulusal Güvenlik Belgesini açıkladı.
ABD diyor ki, başkasına, özellikle tehdit ülkelere teknoloji satmayacağız, paylaşmayacağız.
Yani, artık hazır bir şey yok. Yüksek teknolojide ihtiyacımızı kendimiz üretmek zorundayız.
Bunun bir ulusal güvenlik ve gerçek anlamda bir beka konusu olduğunu anlamalıyız. İşte tam da bu noktada uzun süredir vurguladığımız Endüstri 4.0 ve teknoloji odaklı üretim konusu daha da önem kazanıyor. Bakanlarımızın son ziyaretlerinde verdikleri 5 müjde ise bizlerin bu konuda yürütmek istediği çalışmaları çok sağlam bir zemin hazırlıyor. Kısacası bizler 2018 yılında da vizyonumuzun ve büyüklüğümüzün gereği ne ise onu yapmaya devam edeceğiz.”