Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Komite Üyeleri, Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile bir araya gelerek taleplerine ilk ağızdan yanıt buldu. İş dünyasının önem verdiği konulara dikkat çeken Başkan Seçer, özellikle şehir imar planları konusunda yaşanan sıkıntıları çözme sözü verdi.
MTSO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nın misafiri Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer oldu. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Meclis Başkanı Hamit İzol’un başkanlığında gerçekleşen toplantıda, Komite Temsilcileri sektörlerine dair sorunlarını dile getirerek merak ettikleri konulara cevap aradı. Toplantının açılışında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, seçimler sonrasında Komite Üyelerinin zaman zaman yaşadıkları sorunları dile getirdiğini ve büyükşehir belediyesine birçok soru yönelttiğini hatırlatarak, “Biz Sayın Seçer ile bu soruları paylaştığımızda kendisi ziyaretimize geleceğini söylemişti. Kırmayıp geldiniz, teşekkür ederiz” dedi. Komite Üyelerine, Şehirle ve sektörleriyle ilgili içlerinden geçen her konuda soru yöneltebileceklerini vurgulayan Kızıltan, “Başkanımız da cevap verir, notlar alır. Toplantıyı sizlerin sorularınız yönlendirecektir. Net olalım ve zaman çalmadan zamanı iyi kullanalım” çağrısında bulundu. Meclis Başkanı İzol ise, “Sayın Seçer’i daha önce de ağırlamıştık, yine bir aradayız. Biz bir aileyiz ve rahat olup her konuyu sorabilmeliyiz. Katılımınız için teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.
Seçer: “Sorulardan kaçmamak lazım”
Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birinde farklı partilere gönül vermiş, farklı dünya görüşüne sahip insanların desteğini alarak göreve geldiğini kaydeden Belediye Başkanı Vahap Seçer,
“Yaklaşık 60 gündür görevdeyim. Önemli bir göreve geldiğimin farkındayım” dedi. Sorunların olduğunu, bu sorunlardan kaçmayıp konuşarak çözülebileceğini dile getiren Seçer, bir arada bulunup konuları müzakere etmek gerektiğini söyledi. “Ben bir belediye başkanıyım ama sorumluluğum bunun çok üstünde” diyen Seçer, “Bir siyasi gerginlik var. Eğer bizler dikkat etmezsek, bu gerginlik şehre yansır. Deneyimli insanlarız. Aşacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmasını seçim sonrası yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi vererek sürdüren Seçer, “Belediyeye nereden başlayacağımı planlayarak geldim. 9 Nisan sabahı göreve başladım. Bazı değişiklikler oldu tabi. İdari tasarruflar yaptık. Bu doğaldır. Benim için birikimli liyakat önemlidir. Mali tablomuzu çıkardık” dedi.
“Tasarruf sağlamak zorundayız”
Mersin’in limanı nedeniyle Türkiye’nin önemli vergi toplama merkezlerinden biri olduğunu, vergi gelirlerinin yüksek olduğunu kaydeden Vahap Seçer, borcun ise daha fazla olduğunu belirtip, “Durum sıkıntılı, ancak öyle dert edecek bir durum da yok. Herkesin bir yönetim anlayışı var” değerlendirmesini yaptı. Öncelikle tasarruf sağlanması gerektiğini vurgulayan Seçer, şunları söyledi:
“Öncelikle israfı önlemeliyiz. Alınacak önlemlerle gelir kovanız dolmaya başlar. Seçim öncesi bazı hedef kitlelere sözümüz vardı, bunları yerine getirdik. Dedik ki, ulaşımda indirim yapacağız bunu gerçekleştirdik. Yüzde 25 indirim yaptık. Suda indirim yapacağız dedik. Yüzde 5 ve 10’luk dilimler halinde indirimler yaptık. Yarım kalmış Kuva-i Milliye Katlı Kavşak inşaatını bitirdik.”
Bununla birlikte öz kaynakları, gelir kaynaklarını artıracak çalışmalar yapılması gerektiğine de değinen Seçer, aksi halde bir süre sonra esnaftan mal alamaz, akaryakıt alamaz veya araçlar için lastik alamaz duruma geleceklerini söyledi.
“İmar konusu önemli”
İş dünyasının büyük önem verdiği imar planlarına da değinen Vahap Seçer şu bilgileri verdi:
“Planlama konusu sizin için önemli. O planlar olmazsa depo yapamazsınız, fabrika yapamazsınız. Bunları sizin için çözeceğim. Çeşitli hibe projeler var. Bunları kullanabilmeniz için belli bir süre gerekiyor. Birçok arkadaş bu hibelerden yararlanmak için proje yapmış. Alan var ama plan olmadığı için inşaat ruhsatı veremiyoruz. Bu sorunları aşmak için çalışacağım. Umarım Meclis onaylar ve kısa sürede 1/5.000’lik planları devreye alabiliriz. Çünkü 1/5.000’lik plan demek Lojistik Köy demek, ihtisas ticaret bölgeleri demek, nakliyeciler sitesi demek. Plan olmadan hiçbir şey olmuyor.”
Toplu taşıma konusunda yaşanan sıkıntılara da dikkat çeken Seçer, bu noktada yeni projeksiyonlara ihtiyaç olduğunu anlattı. “Raylı sistem projesini Bakanlık yer altına almış. Bunu da onaylamış. Biz bu proje üzerinden gideceğiz” diyen Seçer, bunun bir tercih konusu olduğunu dile getirerek, yap-işlet-devret sisteminin gelir getirici çalışmalar olduğunu anlattı. Trafik sorunu çözümü için parkomat ve otopark projeleri bulunduğunu da kaydeden Seçer, “Arkadaşlar bu konuda çalışıyor. Şu ana kadar otopark için 4 noktamız var. 3’ü bitmiş birinin çalışması devam ediyor. Bu çalışmalar yaz sonuna kadar tamamlanır” dedi. Daha çok dolmuşçu esnafı ile halk otobüsü esnafı arasında bir denge oluşturmaları gerektiğini vurgulayan Seçer, araç sayısından fiyat uygulamasına kadar birçok konuda kırmadan dökmeden düzenlemeler yapmak istediklerini bildirdi.
Bununla birlikte üniversiteye ve şehir hastanesine ulaşımı kolaylaştırmak istediklerini anlatan Seçer, bunun için sadece üniversite ile şehir merkezi arasında ring olacak şekilde belediye otobüsleri ayarlamaya çalıştıklarını bildirdi.
“Taş bina şehir müzesi olacak”
Belediyenin taşınması konusuna da açıklık getiren Seçer, belediye binasını geçici olarak inşaatı devam eden bir projeye taşıyacaklarını, ancak ana bina projelerini erteleyeceklerini ve tercihlerini şehir merkezinde kalma yönünde kullanacaklarını kaydetti. Ana bina için yer arayışlarının devam ettiğini kaydeden Seçer, mevcut Taş Binanın ise şehir müzesi olarak planlandığını anlattı.
Yine şehrin dokusuna etki edecek balıkçı barınağına yönelik projeleri bulunduğunu anlatan Seçer, Nakliyeciler Sitesi ile ilgili çalışmalar yapacaklarını, ilk etapta kiralarda iyileştirmeye gideceklerini söyledi.
“Teknoloji Kampusu Projemiz var”
İşsizlik sorununa yönelik çalışmalar yürüteceklerine de değinen Seçer, Belediye olarak bir kariyer ofisi kurduklarını, iş arayan vatandaşlara yönelik meslek edindirme kursları açacaklarını anlatan Başkan Seçer, “Çünkü herkes iş talebiyle geliyor. Bu talepleri insanları yetkinleştirerek değerlendireceğiz” dedi. Teknoloji kampusu projelerine değinen Seçer, bu noktada da MTSO ve MESOB ile birlikte hareket edeceklerini dile getirdi.
Mezitli Atıksu Tesisi, Otogar, Mersin Yaş Meyve Sebze Hali de sorulan sorular üzerine Seçer’in değindiği konular arasında yer aldı.