MTSO; seçimler sonrasındaki ilk Meclis toplantısını gerçekleştirdi. İlk Meclisin misafirleri arasında Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Valisi Ali İhsan Su ve Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz yer aldı. Bakan Elvan Meclis Üyelerine Mersin’de devam eden yatırımlar hakkında bilgi verdi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ilk Meclis Toplantısını Meclis Başkanı A.Hamit İzol başkanlığında gerçekleştirdi. Tamamlanan MTSO seçimleri sonrasında gerçekleşen ilk Meclis önemli misafirlere evsahipliği yaptı. Toplantıya katılan Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, Mersin’de gerçekleşen ve devam eden yatırımlar hakkında bilgi verdi. MTSO’nun güçlü bir kurumsal yapıya sahip olduğunu belirten Elvan, bu nedenle başkanlar değişse de projelerin takibinin devam ettiğini vurguladı. MTSO ile her zaman uyum içinde çalışma yürütmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Elvan, önümüzdeki süreçte de bu uyumun devam edeceğinden şüphesi olmadığını söyledi.
Göreve geldiklerinde kentin öncelikli sorunlarını saptadıklarını ve bu doğrultuda çalıştıklarını anlatan Bakan Elvan, bu sorunları ulaşım altyapısındaki sıkıntılar ve istihdam olarak açıkladı.
“Mersin ulaşımda cazibe merkezi olacak bir kent”
Öncelikle kentin ulaşım altyapısını güçlendirmek adına çalıştıklarını dile getiren Elvan bu alanda yapılan çalışmaları şöyle özetledi:
“Mersin özellikle ulaşım altyapısı itibariyle cazibe merkezi olma konumunda bir kent. Bu noktada önemli çalışmalar gerçekleştirildi. 2 yıllık süreçte Akdeniz Sahil Yolu’nda 10 tünel ile 2 viyadük tamamladık. Bu yılın sonunda birkaç tünel açılışı daha gerçekleştireceğiz. 460 Km’lik yolda bölünmüş olmayan sadece 30 Km’lik bölüm kaldı. Tüm çalışma tamamlandığında Akdeniz Sahil Yolu bir bütün olarak tamamlanıp Mersin ile Antalya arası 4 saate inecek.
Liman Hal Kavşağı ise bir diğer önemli proje. Burada da çalışmaların yüzde 95’i tamamlandı. Burada da 4 adet köprülü kavşak var. Devasa bir çalışma. Seçime kadar yan yolları devreye alacağız. Temmuz sonu itibariyle kavşak hizmete girmiş olacak. Bekirde, Kazanlı Köprülü Kavşaklarını da tamamlayıp 7.7 Km’lik kesimi 8 şeride çıkaracağız. Akbelen Bulvarı Mezarlık Kavşağı’nda ise 2 katlı köprülü kavşak yapıyoruz. Buranın açılışını da 13 Haziran’da gerçekleştireceğiz.
Mut – Silifke Güzergahı da önemli bir proje. Çalışma tamamlandığında Mut ile Silifke arası 20 dakikaya inecek. 1,5 milyar liralık devasa bir proje. 10 tünel ve 10 viyadük olacak. 2 tünel bitti ışıklandırma ve arada viyadük çalışması sürüyor. Bu yıl onu da açacağız. Ulaştırmada 43 projemiz sürüyor. Çeşmeli Otoban’ı 1.7 milyar liralık bir proje. 2 sene gibi kısa sürede projesini bitirdik. ÇED’ini tamamladık. İzinlerini aldık ve Bakanlar Kurulu Kararı’nı çıkardık. İhale talimatı verildi ve 14 Ağustos’ta Yapım İhalesi için toplanan teklif zarfları açılacak. Kazanan firma belli olup yapımına bu yıl başlayacağız.”
“Mersin’i ikinci Belek yapacağız”
Turizme yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Lütfi Elvan, Tarsus Kazanlı Kıyı Şeridi Projesi’nde 12 Haziran’da temel atılacağını bildirdi. 4 milyar TL’lik 8 bin yatak kapasiteli, golf sahası, sağlık merkezi ile önemli bir turizm kompleksinin temelini atacaklarını belirten Elvan, “Firmalarımız çalışmalarını tamamladı. Kazanlı’yı ikinci Belek yapacağız. Bunu görüp yaşayacaksınız. Binlerce turisti Mersin’e getireceğiz. Buna inancım tam” dedi.
Çukurova Bölgesel Havaalanı Projesinin de hızla ilerlediğini ve bu proje tamamlandığında da yalnızca ticarete değil turizme de önemli katkılar sunacağını vurgulayan Bakan Elvan, bu proje ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın üst yapı inşaatına başladık. Altyapı ise önümüzdeki ay bitiyor. Bir tek asfaltlama çalışması kaldı. Pistler, apron çalışmaları tamamlandı. Üst yapıya da başlandı. Önümüzdeki yıl bu yatırımı da hizmete sunacağız. Bu da devreye girince turizmde patlama yaşayacağız.”
“Projeler 65 bin yeni istihdam getirecek”
Tüm bu projelerin sonunda Mersin’in en büyük sorunları arasında yer alan istihdam sorununun çözümüne de önemli katkılar sunulacağını kaydeden Lütfi Elvan, mevcut durumda kentte 60 bin kişinin iş aradığını, iş dünyasının 15 bin eleman aradığını ama bulamadığını belirtti. Devam eden 3 proje ile 65 bin yeni istihdam sağlanacağını açıklayan Bakan Elvan, Kazanlı Turizm Bölgesi’nde 7 bin 500, Çukurova Havalimanında 6-7 bin ve yeni yapılacak OSB yatırımları ile de 50 bin kişiye istihdam sağlanacağını söyledi.
Mersin’e yatırım talebinin çok fazla olduğunu ancak yatırım arazisi bulma noktasında sıkıntı yaşandığını hatırlatan Elvan, bu nedenle yeni OSB kurulumlarına ağırlık verildiğini anlattı. Elvan, tamamlandığında 3 olan OSB sayısının 9’a çıkacağını hatırlattı.
Tarsus’a bir üniversite kurulmasından sektörel sanayi sitelerinin oluşturulmasına, yatırımın kolaylaşması adına Tek Durak Ofisi çalışmasından üniversite içerisinde Girişimci Destekleme Merkezi kurulmasına kadar birçok alanda bilgi veren Bakan Elvan, “Biz sorun çözmek için buradayız. İhtiyaç duyduğunuz her alanda destek vermeye hazırız” dedi.
“Dijital Dönüşüm ve Tasarım Merkezi kuruyoruz”
Mersin’de teknoloji alanında önemli yatırımlara imza atmaya hazırlandıklarını da belirten Bakan Elvan şu bilgileri verdi:
“MTSO ile birlikte Mersin Üniversitesi’nin arkasında Dijital Dönüşüm ve Tasarım Merkezi, Organize Sanayi Bölgesi’nde ise Model Fabrika kuracağız. Dijital dönüşümün nasıl gerçekleştiğini o model fabrikalarda göreceksiniz. Nasıl bir dönüşüm gerçekleştirilebileceğinin eğitimleri verilecek ve fabrikanızda bunu gerçekleştirebileceksiniz. Türkiye’de gerçek anlamda dijital dönüşümü gerçekleştiren bir sanayici altyapısı Mersin’de olacak. Eski İngiliz Yağ Fabrikası’nı Bilim Merkezi ve Sanayi Müzesi’ne dönüştürüyoruz. Çalışmalarına başladık. Ayrıca 6-7 aydır Mega Endüstri Bölgesi üzerine çalışıyoruz. Fizibilite çalışması bitti. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na sunduk. Hukuki süreci Sayın Valimiz takip ediyor. Bu bölgede kimya sektörü ön planda olacak.”
Mecliste söz alan Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin’de projelerin Bakan Lütfi Elvan’ın yoğun gayreti ile hızla ilerlediğini belirtirken Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, güzel çalışmalar yapıldığını, el birliği ile sorunların üstesinden daha rahat gelinebileceğini vurguladı.
“Piyasalardaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz”
Bakan Elvan MTSO Meclis üyeleriyle daha sonra iftar yemeğinde bir araya geldi. Sabah saatlerinde kentteki yatırımları anlatan Elvan, akşam ise Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmeler yaptı. Son dönemlerde piyasalarda yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Elvan, “Küresel görünüme bakacak olursak aslında sadece Türkiye'de değil, diğer gelişmekte olan ülkelerin de finansal göstergelerinde dalgalanmalar gözlemliyoruz” dedi.
Cumhuriyet tarihine bakıldığında siyasi istikrarsızlığın nelere mal olduğunu en fazla iş insanlarının bildiğini aktaran Elvan, şunları söyledi:
“Bunun için bu seçim en fazla sizin seçiminiz. Son dönemde piyasalarda yaşanan gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Küresel görünüme bakacak olursak aslında sadece Türkiye'de değil, diğer gelişmekte olan ülkelerin de finansal göstergelerinde dalgalanmalar gözlemliyoruz. Bu hareketlerin arkasında temelde iki sebep var. Birincisi dış koşullar. Nedir bu dış koşullar? ABD doları küresel bazda değer kazanıyor, dolar son 1 yılın en yüksek seviyesinde. Pek çok gelişmekte olan ülkenin para birimi dolara karşı değer kaybediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri son 5 yılın en yüksek seviyesinde ve yüzde 3'lerin üzerine çıkmış durumda. Petrol fiyatları son 4 senenin zirvesinde.”
Elvan, petrol ithalatçısı ülkeler açısından enerji maliyetlerinin yükselmeye başladığına işaret ederek, “Türkiye dahil olmak üzere gelişmekte olan pek çok ülkenin kendine has özellikleri var. Bu noktada biz politikacılar için önemli olan içerideki sorunları temizlemek ve dışarıdan kaynaklanabilecek olası problemlere karşı dayanıklılığımızı artırmaktır. Meseleyi biliyoruz. Enflasyon ve cari açıkla mücadele başta olmak üzere geçmişte bu meselenin üstesinden geldik, bugün de geliyoruz, gelecekte de kararlı şekilde geleceğiz” ifadesini kullandı.
“1 milyonun üzerinde genç istihdamı sağlandı”
Son 16 yılda ortalama yılda 5,8'lik bir büyüme performansı gerçekleştirdiklerini vurgulayan Elvan, bu dönemde sadece yüksek büyüme oranları yakalamadıklarını aynı zamanda büyümenin kalitesinde de önemli iyileşmeler sağladıklarını aktardı.
Yüksek iş gücüne katılım oranları da yakalandığını vurgulayan Elvan, şöyle devam etti:
“Şu anda dünyada iş gücüne katılım oranı artışı itibarıyla dünyanın önde gelen ülkelerinden bir tanesi Türkiye. Yıllık ortalama yüzde 1'in üzerinde iş gücüne yeni katılım söz konusu. Bunun anlamı yılda ortalama 1 milyon civarında yeni iş gücü demek. Son 8 yılda yaklaşık 8,7 milyon vatandaşımıza yeni iş imkanı oluşturduk. Bu aslında muazzam bir başarı. Ulaşılan rakamın büyüklüğü uluslararası bir karşılaştırma yapıldığında daha net şekilde ortaya çıkıyor. AB'ye üye 28 ülke, son 8 yılda toplamda 8,2 milyon kişilik bir istihdam oluştururken tek başına Türkiye 28 ülkeyi geride bıraktı. Genç istihdamına baktığımızda ise AB'nin 28 ülkesinde 4,5 milyon azalma görülürken, Türkiye'de son 7 yılda 1 milyonun üzerinde genç istihdamı sağlandı.”
“2017’yi yüzde 1,5'lik bir bütçe açığı ile kapattık”
Elvan, ekonomiyle ilgili çeşitli dönemlerde karşılaştıkları sıkıntıları teker teker bertaraf ettiklerini vurguladı. Hem büyüme sağladıklarını hem de enflasyonu aşağı çektiklerini anlatan Elvan, Türkiye'nin bunu başaran ender ülkelerden birisi olduğunu dile getirdi.
Bakan Elvan, bugün güçlü bir kamu maliyesi ve kamu bankacılık sektöründe pek çok gelişmekte olan ülkeden pozitif bir biçimde ayrıştıklarını aktararak, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Geçtiğimiz sene milli gelirimiz yüzde 7,4 oranında arttı. Bu sayede G20 ülkeleri arasında birinci sırada yer aldık. Büyümeyi tüm sektörlere yaydık. Tarımdan, sanayiden ve hizmetlerde çok güçlü bir performansa imza attık. Geçtiğimiz sene 157 milyar dolarlık bir ihracat hacmimizle bugüne kadarki en yüksek ikinci değere ulaştık. 2017 yılı Aralık dönemi verilerine göre 2016 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında 1 milyon 635 bin kişilik istihdam oluşturduk. Yine geçtiğimiz sene mali disiplinden taviz vermedik ki orta vadeli programımızda yüzde 2'lik bir bütçe açığı öngörmüşken yüzde 1,5'lik bir bütçe açığı ile 2017'yi kapattık. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere baktığımızda bu bütçe açıklarının yüzde 3 ile 4 civarında olduğunu görürsünüz.
Önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadelemiz sürecek. Enflasyonu tek haneli rakamlara çekeceğiz. Bu mücadelede tüketimi kısmak değil, üretimi artırmayı planlıyoruz. Tarım ve gıda ürünlerindeki üretim artışına yoğunlaşacağız. Türkiye’nin pahalı et, süt ve sebze sorunu olmayacak. 5 yılın sonunda işsizlik yüzde 7’Lere enflasyonu yüzde 5’lere düşüreceğiz. Cari açık ve bütçe açığı sorunumuz kalmayacak. Kişi başı gelir 20 bin doların üzerine çıkacak. Refah seviyemiz daha da artacak. Cumhuriyetin 100. yılına dijital dönüşümü tamamlamış, yüksek verimle çalışan güçlü sanayisi, yüksek katma değerli tarımsal üretimi, küresel bazda örnek gösterilen hizmetler sektörüyle gireceğiz.”