Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclisi, pandemi sürecinde video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıların ardından ilk kez, Haziran ayı Meclis Toplantısı için yeni normalleşme kuralları çerçevesinde bir araya geldi. MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol’un başkanlığında, Konferans Salonunda, sosyal mesafe gözetilerek ve maske takılarak gerçekleşen toplantıda, Mersin ve Türkiye ekonomisi değerlendirildi.
Meclis Üyelerini uzun bir aradan sonra bir araya getiren toplantıda, sosyal mesafeye dikkat edilerek, maske ve dezenfektan kullanımına özen gösterildi. MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol’un yönettiği toplantıda, salgının Mersin ve Türkiye nezdindeki ekonomik yansımaları ele alındı. Sektörlerine ilişkin gelişmeleri aktaran Meclis Üyeleri ise, yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek, önümüzdeki süreçte atılması gerek adımları anlattı.
İzol: “Tedbiri elden bırakmayalım”
Meclis Başkanı İzol, toplantıda yaptığı konuşmasında, canla başla çalışan ticaret erbaplarının birçok fedakarlıkta bulunduğunu ve bunun takdire şayan olduğunu söyledi. Salgının hala bitmediğini ancak kontrol edilebildiğine dikkat çeken İzol, tedbiri elden bırakmamak gerektiğini ve yeni süreçte de kuralla uyulması gerektiğini vurguladı.
Kızıltan, “Sizlerin sayesinde bu ülke ayakta kaldı”
Pandemi sürecinde yürüttükleri çalışmaları anlatan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, komite üyeleriyle yaptıkları istişareleri raporladıklarını, yaşanan sürece göre bu raporları sürekli olarak güncellediklerini ve TOBB’a ilettiklerini söyledi. TOBB’un bu süreçte Odalarla sıkı diyalog kurduğunu ve iş dünyasının taleplerini hükümete taşıdığını aktaran Kızıltan, işletmeleri rahatlatacak çalışmalar yapılmasında bu diyalogların önemli rol oynadığını kaydetti. Yapılan fedakarlıklar sayesinde hem şirketlerin hem de Türkiye’nin ayakta durmasını sağlayan iş insanlarına teşekkür eden Kızıltan, “Sizlerin sayesinde bu ülke ayakta kaldı. Ben MTSO Yönetim Kurulu Başkanı olarak hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
“Biz özellikle tarımı göz ardı ettik”
Pandemi sonrası birçok şeyin değiştiğine dikkat çeken Kızıltan, ticaretin şekil değiştirdiğine, özellikle tarımın ve sanayinin yeniden gündeme geldiğine işaret etti. “Biz özellikle tarımı göz ardı ettik” diyen Kızıltan, “Çiftçimiz üretmeseydi biz, aç kalabilirdik. Bundan sonraki politikaların bunları dikkate alarak geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Bu dönemde birçok firmanın e-ticarete odaklandığını belirten Kızıltan, “E-ticaret kanalıyla bir şey satacaksanız, üretmeniz lazım. Bizler üretimi, gündemimize ilk sıralarda almamız lazım” şeklinde konuştu.
Pandemi sürecinin, ‘çok sayıda şirketimiz kredilere yöneldiği’ gerçeğini de gün yüzüne çıkardığını kaydeden Kızıltan, iş insanlarını kredi bağımlılığından kurtarmanın yolunun, şirket ortaklığının yaygınlaştırılmasından ve güçlendirilmesinden geçtiğini söyledi. Devlet desteklerinin de bu alana yoğunlaştırılması gerektiğini vurgulayan Kızıltan, birlikte hareket ederek, ‘sermayesi güçlü şirketleri çoğaltalım’ çağrısı yaptı.
Avrupa ülkelerinin ise, kendilerine daha yakın ülkelerde üretilen ürünleri tercih etmeninin ne kadar önemli olduğunu fark ettiklerini ve uzak doğudaki üretimi yakın bölgelerdeki, sanayileşmiş ülkelere taşımak istediklerinin altını çizen Kızıltan, bunun Türk özel sektörü ve Türkiye için kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi.