Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan projelere tam destek sözü verdi.
Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başarılı, İl Sağlık Müdürlüğü Projeler Sorumlusu Dr. Şamil Şensoy ile birlikte MTSO’yu ziyaret ederek hazırladıkları projeler hakkında bilgi verdi. Görüşmeye Başkan Aşut’un yanı sıra MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver ile MTSO EKAV Başkanı İbrahim Kiper ve MTSO Genel Sekreteri Abdulkadir Dölek de katıldı.
Kent adına hazırladıkları projeleri anlatan Şensoy, çalışmalarını Sağlıklı Kentler, Göç, Tarım ve Sağlık, Eğitim ve Sağlık olmak üzere 4 başlıkta topladıklarını bildirdi. İlk olarak dünyada
önemli gündem maddeleri arasında yer alan göçe yoğunlaştıklarını vurgulayan Şensoy, ilk projelerini ‘Düzensiz Göç Yönetiminde Sağlık Politikaları İnovasyon Çalışmaları’ başlığı altında hazırladıklarını söyledi. Mersin’deki sığınmacılara gerektiği gibi nitelikli sağlık hizmeti sunulamadığını, sağlık maliyetlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Şensoy, yapılacak çalışma ile kamp dışında yaşayan sığınmacılara nasıl daha iyi hizmet sunulabileceğini, maliyetleri aşağı çekebileceklerini araştırdıklarını ifade etti. Bu çalışmayı Mersin ile sınırlı tutmayıp hazırlayacakları modeli Ortadoğu, Afrika, Orta Asya ve Balkanlardaki muhataplara nasıl sunabilecekleri üzerinde çalıştıklarına da değinen Şensoy, “Projemizi ulusal ve uluslararası muhataplarımıza da sunduk ve olumlu tepkiler aldık. Özelikle BM Kalkınma Programı sürece çok iyi bakıyor, geri bildirimleri oldukça olumlu” dedi.
İl Sağlık Müdürlüğü olarak ikinci projelerinin sağlıklı kentler üzerine olacağını dile getiren Dr. Şamil Şensoy, “Çerçevemiz yine aynı olacak. Hedefimizde Akdeniz ve Kuzey Afrika ülkeleri de bulunacak. Mersin uluslararası proje yapıyor imajını yerleştirmek istiyoruz. Kurumsal hafıza ve kurumsal yapı oluşturulması için gayret gösteriyoruz” dedi.
“Sağlık turizminde niş alan belirlenmeli”
Mersin’de sağlık turizmi üzerine çalışma yürütmek istediklerini de anlatan Dr. Şamil Şensoy, Bursa, İstanbul ve Antalya’nın bu alanda pilot iller seçildiğini hatırlattı. Bursa’nın özellikle medikalde İstanbul ile rekabet edemeyeceği için termal alanda sağlık turizmine yöneldiğini kaydeden Şensoy, Mersin’in de kendisine niş bir alan belirlemesi gerektiğini söyledi. Bunun için Mersin’deki üniversitelere yabancı öğrenci alımının büyük önem taşıdığını anlatan Şensoy, “Yabancı öğrenciler network ağının geliştirilmesinde ve yabancı hasta gelmesinde çok önemli” değerlendirmesini yaptı.
Çalışmalarını sağlıklı bir Mersin oluşturma hedefiyle sürdürdüklerini kaydeden Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başarılı ise bunun sağlanması için insanların bilinçlenmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Dünya sağlık politikalarını takip ettiklerini ve projelerini de bu doğrultuda hazırladıklarını vurgulayan Başarılı, konuşmasında erken teşhis değil, koruyucu sağlık politikalarının önemine değindi.
Aşut: “Sağlıklı kentler oluşturulmalı”
Projeleri dinlemesinin ardından söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, projelerin özellikle Akdeniz çanağındaki ülkelere yayılmasında Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odalar Birliği’nden (ASCAME) yararlanılabileceğine dikkat çekti. Akdeniz’e kıyısı olan 23 ülkenin yaklaşık 230’a yakın odasının ASCAME’de aktif rol üstlendiğini anlatan Aşut, yerelde ise üniversiteler, Çukurova Kalkınma Ajansı ve yerel yönetimlerin bu çalışmalara destek vermesinin büyük önem taşıdığını söyledi. MTSO olarak ihtiyaç duyulan her alanda destek vermeye hazır olduklarını vurgulayan Aşut, “Sağlıklı kentler, akıllı kentler konusunu biz de sık sık işliyoruz bu alanlarda birlikte çalışabiliriz” dedi.
MTSO Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver ise özellikle sağlık turizmi konusuna değinerek, “Mersin Turizm Platformu’nun da bu konuda bir çalışması bulunmakta. Ayrıca Sağlık Turizm Derneğimiz var. Birlikte bu derneği daha aktif hale getirebiliriz” dedi.