Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)Aralık ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya Mersin Heyeti'nin Ankara temasları ve kentte yıl içinde düzenlenen festivaller damgasını vurdu.
Genel Sekreter Kadir Dölek'in TOBB tarafından Oda ve Borsaların Meclis Üyelerine yönelik verilecek eğitimin detaylarını okumasının ardından başlayan Mecliste ilk sözü MTSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Bucuge aldı. Bucuge, 2019 yılı bütçe gerçekleşmeleri ve 2020 yılı bütçe tasarısının detaylarını aktardı.
Kızıltan: "Mersin için önemli işler yapacağız"
Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan konuşmasına, "Öncelikle bize güvenip bütçemizi onayladığınız için hepinize teşekkür ediyorum" diyerek başladı. Odayı el birliği ile en iyi şekilde idare etmeye çalıştıklarını vurgulayan Kızıltan, "Bugün Mersin'de çok güzel bir ortam yaratılmış durumda" dedi. Ardından 134. yıl kutlamalarına değinen Kızıltan, sözlerini Ankara temaslarıyla sürdürdü. 33 kişilik bir heyetle Ankara'ya gidildiğini, MESİAD, MÜSİAD, MTOSB, TÜİOSB gibi önemli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin yanı sıra Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Muhammet Gültak'ın da kendilerine eşlik ettiğini kaydeden Kızıltan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan ile Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ile görüştüklerini ifade etti. Tüm heyetin burada tek tek konuştuğunu anlatan Kızıltan, "Temaslarımız faydalı oldu. Ben yola inanarak çıkmıştım, ama orada inancım, umudum daha da arttı. Mersin için önemli işler yapacağız" dedi.
Mersin'de 6 turizm bölgesi ilan edildiğini hatırlatan Kızıltan, bu turizm bölgelerinde neler yapılması gerektiğini ve taleplerini Ankara'da görüştüklerini ve taleplerinin olumlu karşılık bulmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Kızıltan, Mersin'in birçok kesiminin katılımıyla oluşacak bir şirket aracılığıyla yol almak istediklerine değinerek, bu şirketin kurumsallaşması adına yapılması planlanan çalışmaları da anlattı.
İzol: "Kurulacak şirketle çok işler yapılabilir"
Bütçenin hayırlı olması dileğiyle başladığı konuşmasında Meclis Başkanı Hamit İzol da Ankara temaslarına değindi. Mersin'i turizm adına güzel günlerin beklediğini vurgulayan İzol, farklı projeler tasarladıklarını, bunu da tüm tarafların katılımıyla oluşturulacak ortak şirket aracılığıyla hayata geçirmek istediklerini söyledi. İzol, bir örnek vererek, Dana Adası'nda farklı bir konsept geliştirerek burada doğal hayatın canlandırılabileceğini, insanlara ve çevreye zarar vermeden, bazı hayvan türlerinin burada doğal yaşam ortamı bulmalarını sağlayarak turizme renk katılabileceğini belirtti.
Hasan Hüseyin İpek, kurulacak şirkete her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söylerken Ufuk Maya, "Yıllar önce limanın özelleştirileceğini duyduğumda nasıl heyecanlandıysam, bugün de aynı heyecanı yaşadım. Mersin'in birlikte iş yapabilme kültürüne ihtiyacı var" dedi. Mersin’de bugüne kadar adından söz ettirilebilecek çok önemli başarılara imza atılamadığına dikkat çeken İsmail Yavuz Özgüven ise ortak şirket kurulması konusunda herkes elini taşın altına koyarsa büyük bir başarıya imza atılabileceğine inandığını vurguladı. İsmail Yerlikaya, yapılan girişimden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bir tohum atıldığını, bunun büyümesi için elbirliği ile hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Aynı zamanda kent merkezinin canlandırılması adına taleplerini de anlatan Yerlikaya, şehir merkezindeki balıkçı barınağının Karaduvar'a taşınıp, bu alanın marinaya dönmesi halinde şehir merkezinin de canlanacağına inandığını bildirdi. Yönetim Kurulu Üyesi İsa Çani, Mersin'de kurulması planlanan ortak şirketin yapısını yıllar önce kurulan Ro-Ro hattına benzeterek, o dönem Ro-Ro hattının kurulması adına yapılan çalışmalarda elde edilen başarının çok daha fazlasının turizmde elde edilebileceğini söyledi. Sabri Tekli ise "Olay, birlik ve beraberlik. Bugün Mersin'de bir OSB varsa, TÜİOSB kuruluyorsa hepsi bu koltuklarda oturan arkadaşların eseridir. Birlik ve beraberlik içinde hareket edersek turizm konusunda da başarı elde ederiz" dedi. Tekli, projelerden daha hızlı sonuç alınması adına Ankara'da MTSO'ya ait bir irtibat ofisi açılması talebini de yineledi.
Festivallerin daha canlı geçmesi adına adımlar atılıyor
Mecliste üzerinde durulan bir diğer konu, turizmin canlanmasına da önemli katkı sağlayacak olan, festivaller oldu. Festivallere özellikle şehir dışı ve yurtdışından daha çok misafir getirilmesi adına neler yapılabileceği konuşuldu. Başkan Kızıltan, yönetim olarak bu konuda yürüttükleri çalışmaların detaylarını anlattı.
Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Taş, güzel fikirlerin ortaya atıldığına ancak bu fikirlerin hayata geçirilmesi adına profesyonellerden destek alınması gerektiğine dikkat çekerek, "Başlangıçta profesyonellere ödenen rakamlar yüksek gibi görünse de başarısız organizasyonlara ödenen paralar çok daha yüksek oluyor. Doğru adımla yola çıkmalıyız" değerlendirmesini yaptı. Ahmet Akın da festivallerin önemine değinerek, festivallerin başarıya ulaşması için tüm kentin ve kent dinamiklerinin organizasyona dahil edilmesi gerektiğini anlattı. Veysel Memiş, Mersin'de yapılan en kapsamlı festivalin Narenciye Festivali olduğunu vurgularken, Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, bu kapsamlı festivale daha çok dikkat çekebilmek adına Mersinli ünlü sanatçılarla, iş adamlarıyla diyalog halinde olduklarını, ortak projeler geliştirmek için çalıştıklarını söyledi.
Meclis Toplantısı, Sabahattin Kılıççıoğlu ile Ekrem Sağlam'ın Mersin Serbest Bölgesi'nde yaşanan sıkıntıları anlatmasıyla son buldu. Bölgede özellikle enerji temini ve personel yemekleri noktasında sıkıntı yaşandığına değinen Meclis Üyeleri, bu konularda MESBAŞ yönetiminden duydukları rahatsızlıkları dile getirdi.