Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), tarımda biyolojik mücadeleye desteğini sürdürüyor. Bölgenin önemli ihraç ürünleri arasında yer alan nar ve turunçgilde unlu bit zararlısına karşı ‘avcı böcek’ diye adlandırılan yararlı böceklerle başlatılan mücadeleye MTSO da katkı sundu. Avcı böcekler pilot uygulama kapsamında üçüncü kez Karahacılı Mahallesinde bahçelere salındı.
Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan MTSO’nun yanı sıra Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından da desteklenen “Karahacılı'da Biyolojik Mücadeleye Geçiş Projesi” devam ediyor. Proje kapsamında Karahacılı Mahallesinde nar ve turunçgile, yoğun olarak zarar veren unlu bit zararlısına karşı, Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden temin edilen avcı böcekler bahçelere salındı. Etkinliğe İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı da katıldı.
Konuyla ilgili bilgi veren Proje Koordinatörü Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Hasan Hüseyin Samyürek, yürüttükleri çalışma ile kimyasal ilaç kullanımının önüne geçmeyi hedeflediklerini anlattı. İnsektisit (böcek ilacı) kullanımını sıfırlamayı hedeflediklerini kaydeden Samyürek, şunları söyledi:
“Mersin’de ilk kez uygulanan bir proje üzerinde çalışıyoruz. Şubat ayında başlayan proje kapsamında Nisan ayında, çiçek açımında ilk salımı gerçekleştirdik. Bir ay sonra ikinci böcekleri bahçelere saldık ve son salımı ise Eylül ayı başında tamamladık. Bu böcekler zararlı böcekleri yiyerek ya da parazitleyerek yok ediyor. Böylece kimyasal ilaç kullanılmıyor, ürün kalitesi de artıyor. Hepsinden önemlisi insan sağlığı korunuyor ve ihracata giden ürünlerimiz ilaçlara bağlı oluşan kimyasal kalıntı sorunu nedeniyle geri dönmüyor. Üstelik kimyasal ürün kullanımına göre maliyetler de büyük ölçüde azalıyor.”