MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersinli ve Çinli girişimciler MTSO’da buluştu 06.09.2017 tarihinde yayınlandı

Çinli girişimcilerle Mersinli girişimciler Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) buluştu. Başta enerji ve lojistik sektörleri olmak üzere müteahhitlik, mühendislik, raylı sistemler ve ekipmanları, gemi taşımacılığı, finans, turizm gibi değişik alanlarda faaliyet gösteren girişimciler karşılıklı ticareti artırabilmenin yollarını aradı. 


Mersinli ve Çinli girişimciler MTSO’da buluştu

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, beraberindeki heyetle birlikte MTSO’yu ziyaret etti. Ziyarette Hongyang’a Çin Halk Cumhuriyeti Ekonomi ve Ticaret Müşaviri Zhu Guangyao, Türk-Çin Sanayi ve İşadamları Derneği Başkanı Yanquan Zhou ve Çinli girişimciler eşlik etti. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’un ev sahipliğinde gerçekleşen görüşmede MTSO ile Türk-Çin Sanayi ve İşadamları Derneği arasında bir de iyi niyet protokolü imzalandı. 
Görüşmede, ticaretin karşılıklı olarak artırılabilmesi önündeki önemli engeller arasında yer alan vize sorunu öne çıktı. Mersinli işadamlarının Çin ile ticari temaslarını artırmak istediğini vurgulayan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, “Karşılıklı diyalogumuz artarsa, birbirimizi daha çok tanıyıp, birbirimize daha kolay ulaşabilirsek, karşılıklı personel değişimi yapabilirsek ticaretimiz de artacaktır. Bunun da yolu vize sırasında yaşanan sorunların çözümünden geçmektedir” dedi. Bazı AB ülkeleri ile bu sorunları aşmak adına karşılıklı yapılan protokoller ve çalışmalar bulunduğunu belirterek konu hakkında bilgi veren Aşut, Çin Halk Cumhuriyeti ile de benzer çalışmalar yapılabileceğine inandığını söyledi. 
Bir diğer işbirliği alanının eğitim olabileceğine dikkat çeken Aşut, karşılıklı öğrenci değişimlerine, özellikle mesleki eğitimle ilgili öğrenci ve teknik öğretmen değişimine büyük önem verdiklerini söyledi. 
Mersin Teknoparkı ile Çin’deki Suzhou Teknoparkı’nın kardeş teknoparklar olduğunu da hatırlatan Aşut, “Bu işbirliğini daha çok hareketlendirmeliyiz. Sizin ülkenizdeki bir Ar-Ge çalışması Mersin’deki bir Ar-Ge çalışması ile birleşip ticarileşebilmeli” değerlendirmesini yaptı. 
Aşut, aynı zamanda bir büyükelçinin Mersin’i, girişimcilerle birlikte ziyaret ediyor olmasının da ayrıca mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi. 

Hongyang: “Her türlü işbirliğine açığız”
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, Çin Halk Cumhuriyeti’nin felsefesinin Çinli işadamlarının işlerini kolaylaştırmak üzerine kurulduğunu, tüm büyükelçilerin de bu hedefle çalıştığını söyledi. Bu nedenle Mersin’e işadamları ile birlikte geldiklerini ve MTSO’nun da bu işadamlarının sektörlerine yönelik muhatapları sağlamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Hongyang, ardından vize konusuna değindi. İki ülke güvenliğinin büyük önem taşıdığını, bu konuda titizlik gösterildiğini kaydeden Hongyang, “Ancak güvenlik sağlamanın yanında bir işimiz de iş adamlarımızın işini kolaylaştırmak. Bize güzel bir teklifte bulundunuz. Bunu mutlaka değerlendirip size döneceğiz. Her türlü işbirliğine hazırız” dedi. 
Benzer şekilde eğitim konusundaki işbirliklerine hazır olduklarına da değinen Hongyang, bu konuda Konfüçyüs Programı’ndan yararlanılabileceğini anlattı. Bu program çerçevesinde üniversitelerin karşılıklı işbirliği yaptığını kaydeden Hongyang, Ankara’da ODTÜ, İstanbul’da ise Boğaziçi Üniversitesi ile çalıştıklarını bildirdi. 


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER