Mersin Teknopark, 12 Kasım 2021’de Sanayi ve Teknoloji Bakanı tarafından açıklanan 2020 Teknoparklar Endeksinde beşinci sıradaki yerini korudu. Yıldız, ODTÜ, İTÜ ve Bilkent’in ardından listeye ismini yazdıran Mersin Teknopark’ın Genel Müdürü Özgür Durmaz ve firma yetkileriyle bir araya gelen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin’in elde ettiği başarıların gıpta ile takip edildiğini söyledi.
Mersin Teknopak firmaları, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile bir araya geldi. Toplantıya MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, MTSO’yu temsil eden Mersin Teknopark Yönetim Kurulu Üyesi Veli Doğan ile MTSO 9 No’lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları Meslek Komitesi Üyeleri de katıldı. Toplantıda bir taraftan yeni açıklanan Teknoparklar Endeksi’nde Mersin Teknopark’ın yeri değerlendirilirken diğer taraftan Mersin Teknopark firmalarının başarısını daha da yukarılara taşımak adına neler yapılması gerektiği ele alındı.
Kızıltan: “Tanıtımınız için her türlü katkıyı sunmaya hazırız”
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin’deki ar-ge çalışmalarının yeni projelerin bir koordinasyon çerçevesinde yürütülmesinin önemine dikkat çekti. Kentte, Girişimcilik Merkezi, Model Fabrika, Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi gibi birbiriyle ilintili birçok yatırım bulunduğunu kaydeden Kızıltan, “Tüm bu yatırımlar koordineli çalışmalı, katmadeğerli üretim için hepimiz rol almalıyız. Böyle bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.
Teknopark firmaları ile sık sık bir araya geldiğini kaydeden Kızıltan, bu ziyaretlerde birlikte neler yapılabileceği, ar-ge firmalarının nasıl daha fazla büyüyüp daha çok firma ile teknolojiyi buluşturabileceği konusunda fikir alışverişleri yaptıklarını söyledi. Gözlemlediği kadarıyla en büyük eksiğin tanıtım ve pazarlama noktasında yaşandığını dile getiren Kızıltan, “Biz MTSO olarak sizlerin Türkiye ve dünya çapında firmalara dönüşmeniz için her türlü katkıyı koymaya hazırız. Sizlere nasıl destek oluruz, neler yapabiliriz bunları konuşup teknopark firmalarının daha iyi bir yere gelmesi, Mersin’in daha iyi yerlere gelmesi için her türlü çabayı göstereceğiz” ifadelerini kullandı.
Durmaz: “Beşinci sıradaki yerimizi koruduk”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından 2020 yılı teknopark endeksinin açıklandığını ve Mersin Tekporak’ın beşinci sıradaki yerini koruduğunu bildiren Mersin Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz, bu değerlendirmenin 78 kriter üzerinden gerçekleştirildiğini ve Mersin’in son beş yıldır mevcut yerini koruduğunu söyledi. Ardından Mersin Teknopark’ın yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi veren Durmaz, “2020 pandemi açısından zor olmasını beklediğimiz bir yıldı ama zorlukları kolaylaştıran bir bakış açısıyla çabuk adapte olduk. 2021’de de bu çalışmaları devam ettirme gayretindeydik” dedi. 97 firmaya evsahipliği yaptıklarını ve yüzde 100 dolulukla çalıştıklarını bildiren Durmaz, genişleyebilmek için imar planlarını beklediklerini anlattı. Bugüne kadar 820 ar-ge projesinin tamamlandığını 120 projenin ise devam ettiğini kaydeden Durmaz, “568’i ar-ge personeli olmak üzere 613 kişi istihdam ediliyor ve genişleme imkanı sağlanması halinde bu sayı daha da yukarılara çıkacaktır” ifadelerini kullandı. 482 adet fikri sınai mülkiyet hakkına ulaştıklarını da açıklayan Durmaz, “Satışlarımız 812 milyon lirayı aştı, 120 milyon dolar da ihracat gerçekleştirdik. Türkiye teknoparkları endeks çalışması içinde son üç yıldır Mersin teknopark olarak firmaları uluslararasılaştırma konusunda ilk sıradayız” diye konuştu.
Firmaların talepleri ve beklentilerinin dinlenmesiyle devam eden toplantıda pazarlama noktasındaki destek talebi, Markalaşma adına yapılabilecek ortak çalışmalar, ar-ge çalışmalarının ticarileştirilerek ciroda artış sağlanabilmesi öne çıkan konular arasında yer aldı.