Teknoloji firmaları, kamu kurumları, üniversite temsilcileri ve kentin teknoloji gelişiminde önemli rol oynayan başta Mersin Teknopark’ın temsilcileri olmak üzere sektörün paydaşları, ‘Dijitalleşme Yolunda Ortak Vizyon Toplantısı’nda bir araya geldi. Düzenlenen ortak akıl toplantısı ile sektörün yol haritası belirlendi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası 9 No’lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları Meslek Komitesi, Dijitalleşme Yolunda Ortak Vizyon Toplantısı düzenledi. Toplantıda teknoloji firmaları, start-up’lar, yazılımcılar, donanımcılar, üniversite temsilcileri, Teknopark, ÇKA, kısacası kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan tüm paydaşlar bir araya gelerek arama konferansı düzenledi. Sektörün swot analizinin yapıldığı toplantıda sorunlar tespit edildi. Sorunlara çözümler üretilerek bu çözümlerde etkili olacak kurumlar saptanıp, kimlerin bu çalışmaların takipçisi olması gerektiği belirlendi.
Toplantının açılışında konuşan MTSO Meclis Üyesi ve 9 No’lu Komite Üyesi Murat Yüksekbaş, rekabet gücü yüksek ekonomiler kümesi içinde yer almak isteyen Türkiye için, küresel düzeydeki teknoloji tabanlı gelişmeleri takip ederek ilgili tüm sektörlere bu teknolojileri adapte etmenin tek başına yeterli olmadığını anlattı.
Bu teknolojilerin yerli firmalar tarafından üretmesi ve katma değerin ülkede kalmasının önemli olduğunu ifade eden Yüksekbaş, “Hatta bunun ötesinde, Sanayi 4.0’ı uygulayan öncü ekonomiler arasında yer almak ülkemiz için kaçınılmaz bir gerçektir. Bu nedenle her geçen gün gelişen dijital tabanlı sektör; hem ülkemizin, hem de kentimizin omurga sektörlerinden biri haline gelmiştir” dedi. Türkiye’nin Ar-Ge, markalaşma, yüksek teknolojiye geçişle, yenilikçilik, patent ve kalite kavramları ile çok geç tanıştığına dikkat çeken Yüksekbaş, “Bir masada oturup ortak akıl aramayı yeni yeni öğrendik. Meğer tüm sorunların cevabı buradaymış” ifadelerini kullandı.
Düzenlenen arama konferansının Mersin teknoloji firmaları için sıçrama tahtası olacağına inandığını vurgulayan Yüksekbaş, şunları söyledi:
“Bu kadar etkili ve tecrübeli katılımcının yaratacağı ortak aklın ve birlikteliğin, bu gücün ve akıl birlikteliğinin hem var olan sorunların tespit ve çözümünde, hem de geleceğe ait teknoloji politikalarımızın ve Mersin Dijitalleşme Yolunda Ortak Vizyon Strateji Belgesinin ortaya çıkmasında, planların güncellenmesinde olağan üstü bir katkı koyacaktır.”
“Sorunlar bizim, çözümler de bizim olmalı”
“Kimse bizim derdimizi bizden daha iyi anlayamaz” diyen Murat Yüksekbaş, “Sorunlar bizimse çözümler de bizim olmalı” dedi. Toplantı sonunda daha ayağı yere basan, daha gerçekçi sorunlar ve çözümler reçetesi ortaya çıkacağına inandığını kaydeden Yüksekbaş, “Buraya ne bir suçlu aramaya geldik, ne de birilerini veya birbirimizi eleştirmeye. Bu salondaki herkes; ister kamu ayağı olsun, ister özel sektör, ister akademisyen; hepimizin tek derdi var; o da, nereden kaynaklanırsa kaynaklansın, sorunları belirlemek, çözüm önerisi getirmek, ortak aklı yakalamak ve iş birliği, el birliği içinde Mersin’in önündeki engelleri kaldırmaktır” diye konuştu.
Toplantıda Mersin Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz ise teknopark hakkında bilgi vererek kentin yüksek teknolojide ilerleyebilmesinde teknoparkın önemine dikkat çekti.